Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Μείωση κατα 30%, σημείωσε κατα τον πρώτο μήνα του 2010 η πιστωτική επέκταση των τραπεζών στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά των Χανίων.
Η ρευστότητα αναδεικνύεται πλέον σε σημαντικό ζήτημα για τις τράπεζες που βρίσκονται αντιμέτωπες με την αύξηση των προβληματικών δανείων λόγω της οικονομικής κρίσης.
Οπως φαίνεται, τα ενδεχόμενα προβλήματα ρευστότητας των τραπεζών μεταφράζονται σε ακριβότερα -και λιγότερα- δάνεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) στα Χανιά κ. Γρηγόρη Μπελίτσιο το γεγονός αυτό δείχνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην τοπική αγορά και στην τοπική οικονομία.
“Οι τράπεζες δεν χορηγούν πια δάνεια καθώς έχουν μειώσει τις χορηγήσεις τους σε όλες τις μορφές δανείου, καταναλωτικών, στεγαστικών, στην Βιομηχανία ή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις” ανέφερε ο ίδιος στα “Χ.Ν.”
Όσον αφορά τις συνολικές καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στο νομό Χανίων, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, φαίνεται ότι διαμορφώνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2008 οι καταθέσεις κυμαίνονταν στα 2,139 εκατ. τον Ιανουάριο του ίδιου μήνα στα 1,998 εκατ. και τον Ιανουάριο του 2009 στα 2,288 εκατ.
Όπως τόνισε ο κ. Μπελίτσιος “οι καταθέσεις δηλαδή οι εισροές από όλες τις τράπεζες που καταθέτονται στην Τράπεζα της Ελλάδας κατα τον μήνα Δεκέμβριο του 2008 -2009 και τον Ιανουάριο του 2010 κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα.
Το 2008 μπήκαν στην τράπεζα της Ελλάδος 1200 δέματα, το 2009 μπήκαν 1100 δέματα με μία μικρή μείωση 10% και τον Ιανουάριο του 2010 μπήκαν 1150 δέματα.
Συνεπώς οι εισροές μας κινούνται στα ίδια επίπεδα”. Σύμφωνα με τον ίδιο “εκεί που παρατηρείται πρόβλημα είναι στις εκροές χρημάτων. Τον Δεκέμβριο του 2008 βγήκαν 1.700 δέματα ενώ τον ίδιο μήνα του 2009, 1.800 δέματα. Είχαμε δηλαδή μία επέκταση που έβαινε μειούμενη κατά 5%. Αυτό το οποίο όμως είναι δραματικό είναι η μείωση κατα 30% τον Ιανουάριο του 2010, και αυτό αντανακλά πως συνεχίζεται η μείωση στην πιστωτική επέκταση μέσω των τραπεζών. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στην τοπική αγορά και στην τοπική οικονομία. Οι τράπεζες δεν χορηγούν πια δάνεια, έχουν μειώσει τις χορηγήσεις τους σε όλες τις μορφές δανείου, καταναλωτικών, στεγαστικών, στην Βιομηχανία ή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι Χανιώτες συνεχίζουν να καταθέτουν το υστέρημα τους, απλά δεν υπάρχει έξοδος και αυτό το βλέπουμε από την αρχή του νέου χρόνου, από τον Γενάρη του 2010 που έχουμε αυτή την εικόνα”.
Όσον αφορά τις καταθέσεις σε χρυσό, τον Ιανουάριο του 2009 οι Χανιώτες αγόρασαν 100 τεμάχια χρυσές λίρες και τον Ιανουάριο του 2010, 70 λίρες. “Υπάρχει μια μείωση στην συγκεκριμένη επένδυση καθώς αυξήθηκε υπέρμετρα η τιμή της χρυσής λίρας από 180 ευρώ που είχε το 2009 πήγε στα 215 ευρώ τώρα”, ανέφερε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα