Την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης κ. Αθανάσιου Καρούντζου ζητούν οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων
Ν. Χανίων, Ν. Ηρακλείου και Ν. Λασιθίου για την επίλυση των προβλημάτων
που απασχολούν τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, με κύρια ζητήματα: το φορολογικό, το ασφαλιστικό, το τραπεζικό, τα πολυκαταστήματα κ.ά. Παράλληλα, οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Κρήτης καταθέτουν μια σειρά από προτάσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία του θεσμικού πλαισίου των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Στα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι έμποροι κατατάσσουν το Φορολογικό για το οποίο αναφέρουν πως είναι ίσως από τις σημαντικότερες παραμέτρους για Ανάπτυξη και ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Μάλιστα προτείνουν ένα νέο δίκαιο Φορολογικό σύστημα με αναπτυξιακό χαρακτήρα και με βασικές αρχές μεταξύ άλλων:
1. Θέσπιση αφορολογήτου για όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως προέλευσης εισοδήματος στα 14.000 ευρώ.
2. Το κλιμάκιο εισοδήματος με συντελεστή 15% να γίνει 10% και να δημιουργηθεί ένα ακόμα ενδιάμεσο με συντελεστή 20%.
3. Να παραμείνει ο λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος επιχειρήσεων, επιτηδευματιών και ελεύθερων επαγγελματιών.
4. Κατάργηση της προκαταβολής φόρου για όλες τις νέες επιχειρήσεις και για τα τρία πρώτα έτη λειτουργίας αυτών.
5. Κατάργηση της διάταξης που τιμωρεί με εξαντλητικές ποινές τόσο με το νέο σύστημα όσο και με το παλαιό, όσους δεν εξοφλούν με δίγραμμες επιταγές ή μέσω τραπέζης τα τιμολόγια άνω των 15.000 ευρώ.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Για το Ασφαλιστικό και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Κρήτης επισημαίνουν πως αποτελούν σημαντικούς σταθεροποιητικούς παράγοντες για την επιχειρηματική και κοινωνική ζωή των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
“Η βιωσιμότητα, οι επαρκείς παροχές, ο κοινωνικός χαρακτήρας και η δίκαιη κατανομή μεταξύ των γενεών αποτελούν τέσσερα καίρια σημεία του ασφαλιστικού, που επηρεάζουν άμεσα την επιχειρηματικότητα και αποδοτικότητα των Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων” αναφέρουν και προτείνουν μεταξύ άλλων:
-Χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
-Να καλυφθούν τα ελλείμματα του Οργανισμού που προέρχονται από τις συνενώσεις των ασφαλιστικών ταμείων ΤΣΑ, ΤΑΕ, ΤΕΒΕ
-Η Διοίκηση του ΟΑΕΕ να είναι αιρετά εκλεγμένη
-Αυξήσεις εισφορών ΟΑΕΕ.
-Αμεση ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ
Οι Ομοσπονδίες τονίζουν επίσης οτι σε μείζον θέμα έχει εξελιχθεί το πρόβλημα με την κυκλοφορία στην αγορά πληθώρας ακάλυπτων επιταγών. Καθημερινά έμποροι και μικρομεσαίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φαινόμενο αυτό που αν δεν παταχθεί θα προκαλέσει ακόμα σοβαρότερα προβλήματα.
Οι Ομοσπονδίες προτείνουν:
Να αλλάξει όλο το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις επιταγές.
Αναχρηματοδότηση των παλαιών δανείων
Αύξηση των κονδυλίων χρηματοδότησης του ΤΕΜΠΜΕ
Μεταχρονολόγηση των δανειακών υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες για τουλάχιστον 2 χρόνια.
Δημιουργία Τράπεζας για Μικρές Επιχειρήσεις
Άτοκα δάνεια από το ΤΕΜΠΜΕ
Ενεργοποίηση Προγραμμάτων ενίσχυσης Αναμόρφωση του ΕΣΠΑ.
ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η δραστηριοποίηση μεγάλων πολυκαταστημάτων στην Περιφέρεια Κρήτης.
Πάγια θέση των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Κρήτης είναι ότι θα πρέπει να εξετάζονται διεξοδικότερα από τους αρμόδιους φορείς οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, οι γενικότερες κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούνται από την ίδρυση και λειτουργία ενός πολυκαταστήματος προτού χορηγηθεί άδεια λειτουργίας.
Οι Ομοσπονδίες προτείνουν μεταξύ άλλων:
Την επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των πολυκαταστημάτων.
Οι όροι εγκατάστασης και λειτουργίας των πολυκαταστημάτων πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες ομαλής λειτουργίας της αγοράς και όρων ίσου ανταγωνισμού, όπως ισχύει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Να δημιουργηθούν μικρά εμπορικά κέντρα από ντόπιους εμπόρους και επιχειρηματίες είτε με την μορφή Συνενώσεων ομοειδών ή και διαφορετικών επαγγελμάτων.
ΒΙΟ.ΠΑ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
Τέλος οι Ομοσπονδίες προτείνουν την δημιουργία ΒΙΟ.ΠΑ. που θα αποτελέσει για την Περιφέρεια Κρήτης, τον πρωταρχικό παράγοντα ανάπτυξης της βιοτεχνίας σε σύγχρονες βάσεις ενώ τονίζουν πως είναι η μόνη απάντηση στην αναγκαστική μεταστέγαση που επιβάλλεται στις βιοτεχνίες για διάφορους λόγους.
Συγκεκριμένα ζητούν:
1. να υπάρξει συμμετοχή της Πολιτείας εξαρχής στην αγορά γης, στην οργάνωση και δημιουργία ΒΙΟΠΑ.
2. να οριοθετηθεί το δικαίωμα των Δήμων στην αλλαγή χρήσης γης και στην τακτική της έξωσης βιοτεχνικών δραστηριοτήτων.
3. να οριοθετηθούν οι Βιοτεχνικές Ζώνες στον ιστό της πόλης
4. να προωθηθεί η δημιουργία Εμπορικών Ζωνών με προγράμματα ανάπλασης, αποθήκευσης, χωροταξικής αναβάθμισης, μεταφορών κ.λπ.