Αθήνα,
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Στο διάγγελμά του, ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, συνδέοντάς το με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, στο πλαίσιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που, όπως είπε, “θα αντιμετωπίζει αδικίες και ανισότητες”. Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού προκάλεσαν έντονη ανησυχία στους ασφαλισμένους, καθώς πυροδοτήθηκαν σενάρια για αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, μέτρο αντίστοιχο με αυτά που προωθεί στην Ισπανία η κυβέρνηση Θαπατέρο.
Σημειώνεται ότι στην Ισπανία αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών από τα 5 στα 15 εργάσιμα χρόνια, ρύθμιση που οδηγεί σε σημαντική μείωση των συντάξεων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr, η εξαγγελία του πρωθυπουργού αφορά κυρίως τα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τα οποία ισχύουν κυρίως για τους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες, που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά στο διάστημα 1983 – 1992.
Σίγουρη επίσης, θεωρείται η επιτάχυνση της εξομοίωσης των ορίων ηλικίας ανδρών – γυναικών στο Δημόσιο, χωρίς δηλαδή μακρά μεταβατική περίοδο, που η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να εφαρμόσει.
Επιπλέον, «μαχαίρι» θα μπει στις πρόωρες συντάξεις, ενώ οι ρυθμίσεις για αυξήσεις ορίων ηλικίας θα εφαρμοστούν ενδεχομένως και στα Σώματα Ασφαλείας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αναφορά του πρωθυπουργού ίσως αφορά την αύξηση του μέσου πραγματικού ορίου συνταξιοδότησης (σήμερα είναι 61 έτη), με τις δραστικές περικοπές των πρόωρων συντάξεων, ενώ δεν αποκλείεται η αύξηση του ορίου της 35ετίας (σύνταξη μετά από 35 έτη ασφάλισης και 10.500 ένσημα) κατά 2 έτη.
Έτσι, όσοι εργαζόμενοι με 35 έτη ασφάλισης (στο ΙΚΑ) συνταξιοδοτούνται στα 58 έτη της ηλικίας τους, πλέον θα παίρνουν σύνταξη στα 60. Ενδεχομένως, η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιδότησης στα 67 από 65 έτη, να αφορά μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά κάθε έκτακτη επιχορήγηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ δεν θεσμοθετείται νέος πόρος για τη στήριξη των Ταμείων.
Το μήνυμα της κυβέρνησης, στη συνεδρίαση της Επιτροπής, τη Δευτέρα, ήταν σαφές: «Εκποιήστε, αν χρειαστεί, περιουσιακά στοιχεία» για να στηρίξετε τη βιωσιμότητα των Ταμείων, καθώς η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας είναι ζήτημα «εθνικής επιβίωσης».
Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Τρίτη συνεχίζεται ο διάλογος για το Ασφαλιστικό, με αντικείμενο τις «δομικές αλλαγές».
Σε δηλώσεις του, χθες, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε ότι η παρέμβαση του πρωθυπουργού είναι «εθνικής σημασίας» και ότι στηρίζει πλήρως τις επιλογές του, χωρίς, όμως, να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα.
Πεταλωτής: Τα όρια θα προκύψουν από τον διάλογο
«Τα όρια ηλικίας θα εξειδικευτούν μέσα από τον διάλογο για το Ασφαλιστικό», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ενώ ερωτηθείς αν το ηλικιακό όριο θα είναι τα 68 έτη, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «εμείς συζητάμε στις βάσεις που έχουμε και όχι με βάση τα 68 χρόνια».
Όσον αφορά στις ανακοινώσεις για «πάγωμα» μισθών και εάν εξαιρούνται οι τομείς υγείας, παιδείας, άμυνας και ασφάλειας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι αυτοί οι τομείς είναι βασικής προτεραιότητας και «άρα θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τη στελέχωση αυτών των τομέων».
Επεσήμανε ότι στον τομέα της υγείας, ήδη, έχει ανακοινωθεί η πρόσληψη νοσηλευτών. Αναφορικά με το «πάγωμα» μισθών, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για προσωρινή λύση για το 2010.