Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου, 2024

ΝΕΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Θεσσαλονίκη
Λύση με θεσμικές παρεμβάσεις καθώς “δεν υπάρχουν χρήματα”, υποσχέθηκε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, κατά τα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη. Η κυρία Μπατζελή εγκαινίασε την έκθεση, αφού “ξέφυγε” από τα μπλόκα των αγροτών.
“Η λογική του να ακολουθήσουμε την πεπατημένη της αδράνειας και των μικροδιευθετήσεων, χωρίς να διαμορφώσουμε νέο σύγχρονο και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, έχει οριστικά χρεοκοπήσει” τόνισε η κα Μπατζελή, στέλνοντας νέο μήνυμα προς τους αγρότες.
Η υπουργός έφτασε στην έκθεση μέσω παρακαμπτηρίων οδών, ενώ οι αγρότες θεώρησαν ότι τους “γύρισε την πλάτη”.
“Η κυρία υπουργός αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί μας, παρά το γεγονός ότι ισχυρίζεται ότι είναι ανοιχτή σε διάλογο. Προτίμησε να μας γυρίσει την πλάτη και να παρακάμψει τα μπλόκα”, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο εκπρόσωπος των αγροτών Γιάννης Βογιατζής.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι αγρότες απέκλεισαν τον κάθετο δρόμο, που συνδέει τον αερολιμένα με το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν επιβάτες αεροπορικών πτήσεων και εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο.
Η κυρία Μπατζελή είπε ότι οι κινητοποιήσεις έχουν κόστος, όχι μόνο για την κοινωνία, αλλά και για τους ίδιους τους αγρότες και την αγροτική οικονομία.
“Επιδιώκεται η σχεδιασμένη στήριξη του αγροτικού τομέα με πολιτικές, ουσιαστικές αλλαγές και πόρους που θα στοχεύουν στη μακροχρόνια βιωσιμότητά του και θα στηρίζουν ολοκληρωμένα τον πληθυσμό της υπαίθρου. Κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές για να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κρίση και να προετοιμάσουμε την αγροτική οικονομία και τους ίδιους τους αγρότες για τη μετά το 2013 εποχή. Ο στόχος αυτός δεν μπορεί να «μπλοκαριστεί». Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε. Τις μεγάλες αλλαγές τις κάνουμε όλοι μαζί” τόνισε.
Τέλος, διαβεβαίωσε ότι ο κοινωνικός διάλογος, που εγκαινιάστηκε στο Ζάππειο θα συνεχιστεί.

Στάση αναμονής από τη Βουλγαρία
Την ελπίδα ότι οι κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών θα επιλυθούν ως το τέλος της εβδομάδας, με τη συμβολή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που κλήθηκε να αποφασίσει εάν η Σόφια θα προσφύγει στα δικαστήρια, διεκδικώντας αποζημιώσεις από την Ελλάδα για τις απώλειες που έχει υποστεί εξαιτίας αυτής της κατάστασης.
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ο κ. Μπορίσοφ τόνισε: “Έχω ήδη αναλάβει όλες τις δυνατές διπλωματικές μορφές πίεσης. Αν προχωρήσουμε σε δίκη, αυτό θα μας μπλέξει σε μια χρονοβόρα δικαστική διαδικασία μεταξύ δύο κρατών (μελών της ΕΕ), που θα αποτελέσει προηγούμενο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα «τραβήξει» χρόνια ολόκληρα”.
Το κυβερνητικό επιτελείο προειδοποίησε, επίσης, για την πιθανότητα τα σύνορα με την Ελλάδα να παραμείνουν κλειστά λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν οι Έλληνες τελωνειακοί για σήμερα και αύριο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα