Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου, 2024

ΜΕΤΑΞΥ ΣΕΒ ΚΑΙ ΓΣΕΕ

ΑΘΗΝΑ
Η δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων των συνδικάτων με τους εργοδοτικούς φορείς, χθες, κατέληξε πολύ σύντομα σε αδιέξοδο, στον απόηχο των κυβερνητικών ανακοινώσεων για γενικό πάγωμα μισθών στο Δημόσιο το 2010.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόταση των συνδικάτων για αύξηση του βασικού μισθού (κατά 60 στα 800 ευρώ), κάτι που οι εργοδότες (κυρίως ο ΣΕΒ) απέρριψαν. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλος επέκρινε τα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Τρίτη, δήλωσε πως «θα αγωνιστούμε για να πάρουμε αυξήσεις», προαναγγέλοντας απεργία στις 24 Φεβρουαρίου και την αποχώρηση των επιστημονικών συνεργατών της ΓΣΕΕ από την Επιτροπή για το Ασφαλιστικό. «Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση υποχώρησε στα θέλω των αγορών, όμως οι ανάγκες των ανθρώπων είναι πολύ ισχυρές, πολύ δυνατές και θα εκφραστούν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις» τόνισε. «Οι εργοδοτικές οργανώσεις ενώ αποδέχονται την επιχειρηματολογία της ΓΣΕΕ και αποδέχονται την ανάγκη για την ενίσχυση των χαμηλόμισθων, του κατώτερου ημερομισθίου και μισθού, εντούτοις συνδέουν αυτό το ποσοστό και το ποσό σε ευρώ με τις γενικότερες αυξήσεις και τις εξαγγελίες του φορολογικού νομοσχεδίου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, μόνο την εργασία πιάνουν στην μέγγενη. Για τις επιχειρήσεις δεν έχουμε ακούσει ακόμα τίποτα» σημείωσε. Σε ό,τι αφορά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, είπε ότι «για τη ΓΣΕΕ και τους εργαζόμενους έπεσε πλέον ένας απαγορευτικός τοίχος, η κόκκινη γραμμή, που ήταν το ‘όχι’ στην αύξηση των ορίων ηλικίας. Είμαστε αντίθετοι. Δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα για την βιωσιμότητα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, ενώ αντιθέτως παράγει εξόχως αντικοινωνικά αποτελέσματα γι’ αυτό και διαφωνούμε ριζικά» τόνισε. Σε ανακοίνωση της ΓΣΕΕ αναφέρεται ότι «τα οικονομικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, η αναπτυξιακή προοπτικής της χώρας, η διεύρυνση της απασχόλησης, η μείωση της ανεργίας, η τόνωση και η ενίσχυση της οικονομίας απαιτούν ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής τελείως αντίθετο από αυτό που προτείνουν και απαιτούν οι αγορές και οι νεοφιλελεύθεροι της ΕΕ». Σήμερα το πρωί συνεδριάζει η Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η οποία θα αποφασίσει για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, με πιθανότερη ημερομηνία για την 24ωρη απεργία την 24η Φεβρουαρίου.
Ο ΣΕΒ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τα κυβερνητικά μέτρα, δηλώνοντας πως «επιτέλους η κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα που έπρεπε» και επισημαίνοντας ότι «ζούμε ένα νεοελληνικό δράμα. Ευθύνη της κυβέρνησης πρωταρχικά, αλλά και του πολιτικού συστήματος συνολικά, είναι να βοηθήσει την κοινή γνώμη, όλες τις κοινωνικές ομάδες, να συνειδητοποιήσουν ότι ο τόπος βρίσκεται στα πρόθυρα της συλλογικής κατάρρευσης. Ή θα υποστούμε, συνειδητά ως λαός, τις αναγκαίες θυσίες μέχρι να ξανασταθούμε στα πόδια μας, ή θα περιέλθουμε στην ακόμη σκληρότερη κηδεμονία των Βρυξελλών και των αγορών, κάτι που είναι αμφίβολο αν η κοινωνία μας μπορεί να αντέξει ή να ανεχθεί» σημείωσε ο κ. Δασκαλόπουλος. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων για τη νέα συλλογική σύμβαση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι αυτές διεξάγονται στο περιθώριο μιας σκληρής οικονομικής πραγματικότητας. Από την πλευρά της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Β.Κορκίδης είπε ότι η θέση της ΕΣΕΕ είναι θετική στην αύξηση -σε ευρώ- του κατώτατου ορίου του βασικού μισθού, αλλά ο μισθός του νεοπροσληφθέντος δεν μπορεί να φθάνει, τουλάχιστον μέσα στο 2010, στα επίπεδα των 800 ευρώ που προτείνεται, ώστε να μην υπάρχει υπερκάλυψη άλλων κλιμακίων της σύμβασης και ιδιαίτερα αυτών που έχουν συμπληρώσει προϋπηρεσία τουλάχιστον μια τριετία».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα