Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΕΡΕΥΝΑ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ

Λευκωσία
Η οικονομία, το έγκλημα και η διαφθορά αποτελούν, σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωβαρόμετρο, για το φθινόπωρο 2009, τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνοκύπριοι. Το Κυπριακό ιεραρχείται πιο χαμηλά σε σχέση με τα όσα οι πολίτες συναντούν στην καθημερινότητά τους.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το συντριπτικό ποσοστό (94%), που θεωρεί ότι η διαφθορά αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στην Κύπρο, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 78%.
Ως βασικότερο λόγο της διαφθοράς, θεωρούν οι Ελληνοκύπριοι, σύμφωνα με την έρευνα, την αναξιοκρατία στις προσλήψεις στο Δημόσιο (54%, με τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ στο 24%). Η ατιμωρησία, αποτελεί άλλον ένα από τους λόγους που θεωρούν ότι ευθύνονται για τη διαφθορά (43%), καθώς και οι στενοί δεσμοί της πολιτικής με την επιχειρηματική ζωή (33%). Η διασπάθιση δημόσιου χρήματος, δεν αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους της διαφθοράς στην Κύπρο (17%), σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη (32%).
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο 2009, ποσοστό 89% (ο αντίστοιχος μέσος όρος της ΕΕ είναι 39%) θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι στην Αστυνομία εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς. Ακολουθούν οι κρατικές προμήθειες με 76%, το τελωνείο με 72% και οι αρχές που εκδίδουν πολεοδομικές άδειες με 70%.
Η Κύπρος, κατατάσσεται τελευταία στο σύνολο της ΕΕ, στον βαθμό εμπιστοσύνης προς τον ΟΗΕ. Σύμφωνα με την έρευνα, ο βαθμός εμπιστοσύνης προς τον Οργανισμό παρουσιάζει πτώση 5% σε σχέση με την άνοιξη του 2009. Για όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για τα οποία ερωτήθηκαν, εκτός για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο βαθμός γνώσης των Ελληνοκυπρίων είναι ο ψηλότερος του μέσου όρου του συνόλου των κρατών – μελών. Εξάλλου, το 62% των Κυπρίων δηλώνει ότι καταλαβαίνει πώς λειτουργεί η ΕΕ.
Η πλειοψηφία εξακολουθεί να θεωρεί θετική τη συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ (46%), με μια οριακή πτώση 1% από το Ευρωβαρόμετρο της άνοιξης 2009. Το 31% (-3%) το θεωρεί, ούτε θετικό ούτε αρνητικό, ενώ το 22% (+4%) το θεωρεί αρνητικό.
Μόλις το 30% πιστεύει ότι τα συμφέροντα της Κύπρου λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στην ΕΕ. Αυτό είναι το τέταρτο χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μαζί με τη Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα