Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΡΙΝΓΚ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Άγκυρα
Σοβαρά επεισόδια με βιαιοπραγίες, σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση όταν βουλευτές του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος, αντάλλαξαν γροθιές με βουλευτές της ακροδεξιάς.
Αφορμή για τα επεισόδια, ήταν το ειρωνικό σχόλιο ενός βουλευτή για τη σύζυγο του Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία δεν είχε επιτραπεί η είσοδος σε στρατιωτικό νοσοκομείο επειδή φορά την ισλαμική μαντήλα.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), ανέφερε από το βήμα της Βουλής: “Πώς εσείς [οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου] δεν αφήνετε να εισέλθει η σύζυγος ενός πρωθυπουργού που θεωρείται προφήτης;”. Η δήλωση προκάλεσε σφοδρή αντίδραση εκ μέρους των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Η συνέχεια δόθηκε με γροθιές, τη λιποθυμία και διακομιδή ενός βουλευτή στο νοσοκομείο, καθώς και με σπασμένα γυαλιά όρασης στα βουλευτικά έδρανα.
Στη δευτερολογία του, ο εθνικιστής βουλευτής Οσμάν Ντουρμούς επικαλέστηκε ξανά δήλωση στελέχους του AKP που είχε χαρακτηρίσει τον Ερντογάν ως δεύτερο προφήτη, αναφορά η οποία στην ισλαμική παράδοση είναι ύβρις. Εξαγριωμένος ο Τούρκος πρωθυπουργός πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας: «Πρώτα απ’ όλα, οι φίλοι μας γνωρίζουν ότι η αλυσίδα της προφητείας ολοκληρώθηκε με τον τελευταίο μας προφήτη [Μωάμεθ]. Και εσείς υπολείπεσθε ευφυΐας για να υπερασπίζεστε αυτούς που δεν την άφησαν [ τη σύζυγό του] να μπει στο στρατιωτικό νοσοκομείο». Και συνέχισε: «Κανείς που μου αποδίδει τέτοιο χαρακτηρισμό δεν μπορεί να μείνει στο κόμμμα. Δεν μπορείτε να προσβάλλετε τη σύζυγό μου. Είναι ανήθικο». Όση ώρα μιλούσε ο Ερντογάν, οι βιαιοπραγίες συνεχίζονταν και ο αρχηγός του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί παρέμενε στη θέση του, αρνούμενος να ζητήσει από τους βουλευτές να σταματήσουν να παλεύουν.
Στη ρίζα της διαμάχης που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης στην τουρκική Εθνοσυνέλευση βρίσκονται σχόλια του Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεοπτική του συνέντευξη την περασμένη Κυριακή ότι δεν επετράπη στη σύζυγό του, Εμινέ, να επισκεφθεί το 2007 γνωστό κωμικό ηθοποιό της Τουρκίας που νοσηλευόταν σε στρατιωτικό νοσοκομείο.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι η σύζυγος του ηθοποιού είχε δηλώσει πως θα αποτελούσε τιμή η επίσκεψη της Εμινέ· όταν όμως ενημέρωσε το νοσοκομείο για την επικείμενη επίσκεψη, οι υπεύθυνοι δήλωσαν ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν την είσοδο στη γυναίκα του πρωθυπουργού επειδή φορά την ισλαμική μαντήλα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα