Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟN ΛΙΒΑΝΟ
Εντοπίστηκε τμήμα του μοιραίου αεροσκάφους
Βηρυτός
Ο υπουργός Μεταφορών και Δημόσιων Εργων του Λιβάνου Γάζι Αρίντι δήλωσε χθες ότι Σύροι αξιωματούχοι τον ενημέρωσαν πως ένα τμήμα του αιθιοπικού αεροπλάνου που συνετρίβη στα ανοικτά των λιβανικών αρχών την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στα συριακά ύδατα. Το τμήμα του αεροσκάφους θα μεταφερθεί στο Λίβανο, πρόσθεσε.
Στις 25 Ιανουαρίου ένα αιθιοπικό αεροπλάνο με 90 επιβάτες, μεταξύ των οποίων 54 λιβανέζοι υπήκοοι, συνετρίβη στα ανοικτά των λιβανικών ακτών, τέσσερα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Βηρυτού.
Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται έκτοτε για να εντοπίσουν την ακριβή τοποθεσία που βρίσκονται τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου. Συνήθως τα δεδομένα της πτήσης και οι συνομιλίες στη καμπίνα των πιλότων εκπέμπουν ηλεκτρονικά σήματα για να διευκολύνουν στις προσπάθειες εντοπισμού του αεροπλάνου.
Σύμφωνα με πηγή του λιβανικού στρατού, σήματα εντοπίστηκαν από ένα σημείο περί τα 14 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών, νότια του αεροδρομίου και σε βάθος 1.300 μέτρων.
Μέχρι τώρα έχουν ανασυρθεί 32 πτώματα, ενώ τα υπόλοιπα πιστεύεται ότι βρίσκονται στο εσωτερικό της ατράκτου του αεροπλάνου.
Το αμερικανικό πλοίο Odyssey Explorer και το υποβρύχιό του Zeus I αναμένονται τις επόμενες ημέρες για να ερευνήσουν τον βυθό κοντά στη Βηρυτό, είπε ο Αρίντι.

ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Φθίνει η δημοτικότητα
του Σαρκοζί
Παρίσι
Στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2007 που εξελέγη στην προεδρία της Γαλλίας έπεσε η δημοτικότητα του Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με δημοσκόπηση του TNS Sofres που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα “Le Figaro”.
Όπως δείχνουν οι μετρήσεις, το ποσοστό δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου μειώθηκε στο 31%, σημειώνοντας απώλεια μιας ποσοστιαίας μονάδας από τον περασμένο μήνα και συνεχίζοντας την καθοδική πορεία, ενώ πλησιάζουν μάλιστα οι τοπικές εκλογές τον Μάρτιο.
Εξάλλου, το 44% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα προτιμούσαν στη θέση του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, επισημαίνοντας ότι η μέχρι στιγμής δραστηριότητά του στο τιμόνι του Οργανισμού κρίνεται ως θετική.

ΣΕ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιχειρήσεις εναντίον της Αλ Κάιντα
Συνεχίζονται σε πολλές χώρες οι αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον μελών της εξτρεμιστικής οργάνωσης Αλ Καϊντα. Στη Ρωσία, ηγετικό στέλεχος των τρομοκρατών σκοτώθηκε σε επιχείρηση στον Καύκασο, ενώ στην Τουρκία συνελήφθησαν έξι άτομα.
Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσαν εχθές ότι σκότωσαν ένα ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στο Νταγκεστάν, στο βόρειο Καύκασο.
Πρόκειται για τον Μοκχμάντ Μοκχαμάντ Σαμπαάν, κάτοικο της Αιγύπτου που είναι γνωστός και με το προσωνύμιο Σέιφ Ισλάμ, και τον νταγκεστανό συνένοχό του, Ιμπραγκουίμ Μαγκομέντοφ που σκοτώθηκαν στη διάρκεια ειδικής επιχείρησης το βράδυ της Τρίτης. Στην ίδια επιχείρηση σκοτώθηκε και ένας αστυνομικός, ανέφερε το τμήμα της FSB στο Νταγκεστάν σε σχετική ανακοίνωση.
Ο Σαμπαάν λέγεται ότι ήταν ένας από τους ιδρυτές της Αλ Κάιντα στο βόρειο Καύκασο μια περιοχή που στην πλειοψηφία της κατοικείται από μουσουλμάνους. “Ο Σέιφ Ισλάμ κατεζητείτο από τις αιγυπτιακές αρχές για τρομοκρατικές δραστηριότητες”, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Την ίδια ώρα στην Τουρκία, έξι άτομα που ενδέχεται να ήταν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα συνελήφθησαν από την αστυνομία στα Αδανα (νότια Τουρκία) ως ύποπτοι για την επίθεση το βράδυ της Δευτέρας κατά του αμερικανικού προξενείου στην πόλη αυτή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.
Τα άτομα αυτά ανακρίνονται στο πλαίσιο μιας έρευνας κατά ατόμων που ενδέχεται να είναι μέλη ή συμπαθούντες της Αλ Κάιντα, αναφέρεται από την ίδια πηγή.
Πολλά έγγραφα που ανήκουν στην οργάνωση αυτή κατασχέθηκαν από τις αρχές στα διαμερίσματα των υπόπτων.
Ωστόσο αξιοσημείωτο είναι ότι οι τουρκικές αρχές μέχρι χθες το μεσημέρι δεν είχαν εκδώσει καμία ανακοίνωση για την επίθεση κατά της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στα Αδανα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα