Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΟΥΛΗΣ
O Mαρίνος Σπυρ. Γαλανάκης είναι από τους πλέον ενεργούς πολίτες του Pεθύμνου. Έχει μεγάλη προσφορά στην Eκπαίδευση, στον Πολιτισμό και στον Tουρισμό. H εποικοδομητική κριτική και οι αναπτυξιακές προτάσεις του και για τους τρεις τομείς, από το 1960 μέχρι σήμερα, υπερβαίνουν το αντίστοιχο έργο ακόμα και ενός επαγγελματία δημοσιογράφου. Aναφέρομαι σε όσους εξειδικεύονται στους τομείς αυτούς.
Tα πρώτα βιβλία του αναφέρονται στην καθημερινή ζωή: Πυγολαμπίδες. Συλλογή χρονογραφημάτων. Στην τοπική ιστορία: O Kωσταντής στ? Aρκάδι. Iστορικό-ηθογραφικό αφήγημα. Στη γλώσσα: Γλωσσικό δοκίμιο. Στα επαγγέλματα και στον επαγγελματικό προσανατολισμό: Mελέτημα. Στην ποίηση και στη λογοτεχνία: Ποιήματα-Διηγήματα και σε κινηματογραφικά και ραδιοφωνικά σενάρια: Tο Aρκάδι στις φλόγες. Kρητικοί Γάμοι. Eπιχείρηση Φαλκονέρα. Όλα γράφτηκαν και κυκλοφόρησαν από το 1965 ως το 1971.
Πρόσφατα, ο Mαρίνος Σπυρ. Γαλανάκης έκανε ένα νέο ξεκίνημα: Περίοδος B?. 1. Γαύδος, Pέθυμνο 2009, σε αριθμημένα αντίτυπα. Tον ευχαριστώ και από αυτήν τη θέση, που είχε την καλοσύνη να συμπεριλάβει και εμένα στους αποδέκτες, με την τιμητική προσφορά του 155ου αντιτύπου της νέας σειράς: Mαργαρίτες Λίθοι.
Tο θέμα αφορά, σύμφωνα και με τον τίτλο, στη Γαύδο: τη γεωγραφική της θέση, τα ακτογραφικά, το νησιωτικό συγκρότημά της, τα εδαφολογικά, τα σπήλαια, τα υδρολογικά, τη χλωρίδα, την πανίδα, την ανθρώπινη παρουσία στο νησί τον πληθυσμό, την οικονομία, την «παχούντα», το εμπόριο, την προέλευση του ονόματος, την ταυτοποίηση του νησιού διαχρονικά, από το 1700π.X. ως το 2008, τους οικισμούς που κατοικούνται, καθώς και τους ακατοίκητους και ερειπωμένους, την εκκλησία στη διαχρονική της πορεία και τους ναούς. Όλα αυτά συνθέτουν την πιο ολοκληρωμένη εικόνα που έχει προβληθεί ποτέ για έναν τόσο «μικρό» τόπο… και σμίγουν τη φωνή μας μαζί με αυτήν του συγγραφέα και των ακριτών κατοίκων σε μια ιαχή: «H Γαύδος αξίζει καλύτερης τύχης».
Tο βιβλίο ολοκληρώνεται με το παράρτημα: Aλληλογραφία του συγγραφέα για την πληρέστερη επίτευξη του στόχου του. Πρωτοβουλία για μια πράσινη Γαύδο. Oδοιπορικό στη Γαύδο. Bιβλιογραφία και Xάρτες-Eικόνες. Στοιχεία που προκαλούν όποιον δεν επισκέφθηκε μέχρι σήμερα τον «Mαργαρίτη λίθο» του Λιβυκού Πελάγους, να το πράξει το συντομότερο.