Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ

Βρυξέλλες / Μαδρίτη
Τη δυσαρέσκεια της Ισπανικής προεδρίας της Ε.Ε. και συγκεκριμένα του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, προκάλεσε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να μην παραστεί στη σύνοδο ΗΠΑ – ΕΕ, τον ερχόμενο Μάιο στη Μαδρίτη. Η διεξαγωγή της συνόδου καθίσταται πλέον αμφίβολη καθώς οι Ευρωπαίοι λένε εμμέσως ότι “Χωρίς Ομπάμα, διάσκεψη δεν γίνεται”.
Ο Λευκός Οίκος απέδωσε την απόφαση του Ομπάμα σε θέματα προγραμματισμού, επιμένοντας ότι η επίσκεψη του προέδρου τον Μάιο στη Μαδρίτη δεν ήταν ποτέ στην ατζέντα του, συνεπώς δεν πρόκειται για ματαίωση ή αλλαγή σχεδίων. “Ο πρόεδρος μετέβη πολλές φορές στην Ευρώπη, στη διάρκεια του περασμένου έτους”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι, και αναφέρθηκε στο πολύπλοκο σχήμα των ευρωπαϊκών θεσμών που έχει δημιουργηθεί μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας. “Θα εξακολουθήσουμε να έχουμε συναντήσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ σε ανώτερο επίπεδο”, τόνισε, “όμως θα απαιτηθεί λίγος χρόνος ακόμη, για να διαπιστώσουμε επακριβώς σε ποιο πλαίσιο θα γίνουν αυτές οι συναντήσεις”.
Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που μετείχαν σε προπαρασκευαστική για τη σύνοδο συνάντηση, πριν από δύο εβδομάδες στην ισπανική πρωτεύουσα, δεν άφησαν ούτε υπαινιγμό για τη μη παρουσία του Αμερικανού προέδρου. «Χωρίς Ομπάμα, διάσκεψη δεν γίνεται», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος διπλωμάτης. Ούτως ή άλλως, η απουσία Ομπάμα θεωρείται σοβαρό διπλωματικό κώλυμα, τόσο για την Ε.Ε. όσο και ειδικώς για την Ισπανία, που θεωρεί τη σύνοδο κομβικό σημείο στην εξάμηνη προεδρία της. Δημιουργεί αναμφισβήτητα κι ένα κλίμα πριν από την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή την εβδομάδα.
Η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να μην μεταβεί στη συνάντηση αυτή, την οποία η Ισπανία θεωρούσε ισχυρό σημείο της προεδρίας της ΕΕ, που ολοκληρώνεται τον Ιούνιο, θεωρήθηκε ντε φάκτο προσβολή για τη Μαδρίτη και ολόκληρη την Ευρώπη.

“Η Ευρώπη να δείξει
στις ΗΠΑ την ύπαρξή της”

Η Ευρώπη οφείλει να δείξει στην Ουάσιγκτον ότι “υπάρχει” και ότι δεν φοβάται την περιθωριοποίησή της στη διεθνή σκηνή, δήλωσε χθες ο Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έπειτα από την απόφαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να μην συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ – ΕΕ.
“Πρέπει να μπορέσουμε να δείξουμε στους βορειο-αμερικανούς φίλους μας ότι η Ευρώπη υπάρχει, ότι σε έναν περίπλοκο κόσμο μπορούμε αποτελεσματικότερα να υπερασπισθούμε τις αξίες μας, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρήσουν χέρι με χέρι”, δήλωσε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών. Η Ευρώπη παραμένει σήμερα σε αμυντική θέση αλλά δεν πρέπει να φοβάται την Ομάδα των 2, πρόσθεσε αναφερόμενος στο ζευγάρι που σχηματίζουν οι δύο μεγάλες δυνάμεις, οι ΗΠΑ και η Κίνα, και δίπλα στο οποίο οι Ευρωπαίοι δυσκολεύονται να ακουστούν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα