Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ:
“Οι ΗΠΑ κάνουν
ψυχολογικό πόλεμο”

Τεχεράνη
Κατηγορίες εναντίον των ΗΠΑ για “ψυχολογικό πόλεμο”, εξαπέλυσε το Ιράν, με αφορμή την αυξημένη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στον Κόλπο.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την Κυριακή πως οι ΗΠΑ επέκτειναν τα χερσαία και θαλάσσια πυραυλικά αμυντικά συστήματα μέσα και γύρω από τον Κόλπο για να αντισταθμίσουν την εντεινόμενη, όπως πιστεύουν, απειλή από το Ιράν. Η αμερικανική ανάπτυξη περιλαμβάνει εγκαταστάσεις πυραύλων Patriot στο Κουβέιτ, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν. “Δεν θέλουν να δουν καλές και αναπτυσσόμενες σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και τους γείτονές του στον Περσικό Κόλπο και έτσι άρχισαν έναν ψυχολογικό πόλεμο”, δήλωσε ο υποστράτηγος Χασάν Φιρουζαμπαντί, αρχηγός του επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ILNA. Ο κορυφαίος στρατιωτικός αξιωματούχος του Ιράν υποβάθμισε επίσης την απειλή που συνιστούν για τη χώρα του οι πύραυλοι Patriot. “Δεν είναι κάτι καινούργιο για μας… ενημερωθήκαμε όταν εγκαταστάθηκαν, για τις ακριβείς θέσεις τους… Οι πύραυλοι Patriot μπορούν εύκολα να απενεργοποιηθούν χρησιμοποιώντας απλές τακτικές”, δήλωσε.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Μεταρρυθμίσεις στον στρατό

Κωνσταντινούπολη
Να σταματήσει την εμπλοκή του στρατού στις πολιτικές υποθέσεις επιχειρεί η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία, καταργώντας το Πρωτόκολλο Αλληλεγγύης για την Ασφάλεια και τη Δημόσια Τάξη (EMASYA), το οποίο υπεγράφη μετά τη σοβαρή συνταγματική κρίση του 1997.
Το επίμαχο πρωτόκολλο επιτρέπει στο στράτευμα να προβαίνει εσωτερικά σε συγκέντρωση πληροφοριών και να διεξάγει επιχειρήσεις χωρίς τη συναίνεση των πολιτικών αρχών.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι αναμένεται να καταργήσει το πρωτόκολλο πριν από την επέτειο του λεγόμενου Μεταμοντέρνου Πραξικοπήματος του Φεβρουάριο του 1997, όταν ο στρατός απέπεμψε τον τότε πρωθυπουργό Νετζμετίν Ερμπακάν, με την κατηγορία ότι ακολουθούσε πολιτική στρεφόμενη κατά του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.
Οπως δήλωσε στην εφημερίδα Ζαμάν ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Σουάτ Κιλίτς, το πρωτόκολλο EMASYA επιφέρει “περιορισμούς ακόμα πιο αυστηρούς από εκείνους που επιφέρει η κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Η Τουρκία δεν είναι αστυνομικό κράτος. Δεν είναι ένα κράτος δικαστών και στρατιωτικών. Αν είμαστε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου, το δίκαιο και οι πράξεις μας θα πρέπει να συνάδουν με αυτό”.

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΗΠΑ – ΚΙΝΑ
Όξυνση σχέσεων
Πεκίνο
Αβάσιμες χαρακτηρίζουν οι Κινέζοι τις κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου για το γιουάν, δίνοντας συνέχεια στη λεκτική σύγκρουση με τις ΗΠΑ.
“Οι κατηγορίες και οι αβάσιμες πιέσεις δεν θα συμβάλουν στην επίλυση του θέματος”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μα Ζαοσού απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Τη στιγμή που οι διμερείς σινο-αμερικανικές σχέσεις δοκιμάζονται ως προς τα θέματα του Θιβέτ, της Ταϊβάν και της ελευθερίας του Ιντερνετ, ο αμερικανός πρόεδρος ύψωσε σήμερα τους τόνους δεσμευόμενος να τηρήσει πιο αυστηρή στάση απέναντι στην Κίνα στο θέμα του εμπορίου.
Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ισοτιμίας του γιουάν, το οποίο οι εμπορικοί εταίροι της Κίνας θεωρούν υπερβολικά υποτιμημένο, γεγονός που ευνοεί τις κινεζικές εξαγωγές προκαλώντας τεχνητή μείωση των τιμών.
“Μια από τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε διεθνές επίπεδο είναι οι ισοτιμίες των νομισμάτων και ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνονται, ώστε οι τιμές των προϊόντων μας να μην διογκώνονται τεχνητά και οι τιμές των δικών τους προϊόντων να μην μειώνονται τεχνητά”, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
“Η ισοτιμία του ρενμινμπί (γιουάν) δεν υπήρξε ποτέ η κύρια αιτία του αμερικανικού ελλείμματος. Ελπίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά θα εξετάσει το ζήτημα με καθαρό και αντικειμενικό τρόπο”, είπε ο εκπρόσωπος.
Η Κίνα εννοεί να παραμείνει κυρίαρχη της συναλλαγματικής της πολιτικής, αρνούμενη να θυσιάσει την ανάπτυξή της για να ικανοποιήσει τους εμπορικούς της εταίρους. Από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία επέφερε και την μείωση των εξαγωγών, ο ασιατικός γίγαντας εμμένει στη σημασία του “σταθερού γιουάν” τόσο στην κινεζική οικονομία, όσο και στην παγκόσμια οικονομία, προωθώντας έτσι τον δικό του ρόλο στην παγκόσμια ανάκαμψη.
Το Πεκίνο αναπροσάρμοσε ντε φάκτο το γιουάν έναντι του δολαρίου από το καλοκαίρι του 2008, τη στιγμή που η συναλλαγματική του ισοτιμία πρέπει να καθορίζεται σύμφωνα με ένα καλάθι νομισμάτων και να υφίσταται καθημερινά διακύμανση εντός συγκεκριμένων ορίων. Ωστόσο οι αναλυτές περιμένουν ότι θα επαναληφθεί η προοδευτική και ελεγχόμενη αποτίμηση του γιουάν κατά τη διάρκεια του 2010.

ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ
Καλούν τον πρόεδρο να παραιτηθεί

Αμπούζα
Η υπουργός Πληροφοριών της Νιγηρίας κάλεσε επίσημα χθες το υπουργικό συμβούλιο να ζητήσει από τον πρόεδρο Ουμάρου Γιαρ Αντουα να παραδώσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο της χώρας εξαιτίας της απουσίας του από την χώρα για πάνω από δύο μήνες, σύμφωνα με ένα υπόμνημα που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Ρόιτερ.
“Ο σκοπός του υπομνήματος είναι να ζητηθεί η υποστήριξη (του υπουργικού συμβουλίου) στην επίλυση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη χώρα παίρνοντας απόφαση με την οποία θα γίνεται έκκληση στον πρόεδρο να παραιτηθεί με επίσημο τρόπο”, αναφέρει στο υπόμνημά της που εστάλη στην γραμματεία του υπουργικού συμβουλίου η υπουργός Ντόρα Ακουνίιλι.
Είναι η πρώτη υπουργός που παίρνει θέση κατά της άρνησης του προέδρου να παραδώσει την εξουσία. Παρόμοιο υπόμνημα επέδωσε και χθες στην εβδομαδιαία σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου, αλλά στη συνέχεια ζήτησε να αποσυρθεί επειδή δεν παρουσιάστηκε ως επίσημο υπόμνημα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα