Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2025

ΣΕ ΧΑΝΙΩΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Μίνι “κραχ” στην αγροτική οικονομία του Νομού Χανίων έχει προκαλέσει η αδυναμία πολλών ιδιωτικών ελαιουργείων να πληρώσουν τους παραγωγούς για λάδι τους που έχουν αγοράσει. Τα ποσά που οφείλονται σύμφωνα με πληροφορίες φτάνουν ακόμα και τα 3 εκ. ευρώ, προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης για πολλούς παραγωγούς.
Το πρόβλημα, που επικεντρώνεται κυρίως στην περιοχή της Κισάμου υφίσταται εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ωστόσο συνεχίζεται και φέτος καθώς πολλοί αγρότες που είχαν 12μηνες επιταγές διαπίστωσαν ότι τα ελαιουργεία τους δεν μπορούν να τις καλύψουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχαν ελαιουργεία που αγόραζαν από τον παραγωγό πολύ πάνω από την τιμή της αγοράς -ακόμα και 3 ευρώ το κιλό, όταν το πουλούσαν σε χαμηλότερη τιμή περίπου 2.10-2.20 ευρώ το κιλό- ευελπιστώντας ότι θα πληρώσουν τις υψηλές τιμές που έδιναν πουλώντας την επόμενη χρονιά ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου. Ωστόσο με την κρίση της αγοράς, την καθήλωση των τιμών και της υπερπληθώρας λαδιών ορισμένα ελαιουργεία δεν μπόρεσαν ούτε να πουλήσουν ποσότητες λαδιού, ούτε να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους!
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΩΝ
“Δημιουργήθηκαν προβλήματα με ορισμένα ελαιουργεία και παραγωγοί έχασαν αρκετά χρήματα. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ σ? αυτό το θέμα. Ο κάθε παραγωγός θα πρέπει να ξέρει με ποιους συναλλάσσεται, ποιος του φυλάει το λάδι του, ποιος βγάζει τις ελιές του” ανέφερε στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων κ. Σπύρος Τζεράνης, στον οποίο και θέσαμε το ζήτημα. Ο κ. Τζεράνης σημείωσε πως “είναι γεγονός ότι πολλά ελαιουργεία ενώ υποτίθεται ότι φυλάνε τα λάδια των παραγωγών τα πουλάνε και αυτό είνα παράνομο, γιατί πρέπει να υπάρχει δελτίο αποστολής και μια κατάσταση παραγωγών που να λέει ότι ανήκει σε αυτούς και αυτούς τους παραγωγούς. Πώς πουλάνε και τι γίνεται, και τι κάνουν τα παλιά λάδια δεν το ξέρω. Τα πουλάνε, τα ανακατεύουν με άλλα, κανείς δεν το ξέρει.”
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων καλεί τους παραγωγούς να είναι προσεκτικοί στις συναλλαγές τους. “Τα Χανιά έχουν 100-110 ελαιουργεία, ιδιωτικά και συνεταιρικά, που έχουν και δεξαμενές πολλά από αυτά και ασχολούνται και με την εμπορία λαδιού. Ο κάθε παραγωγός βέβαια θα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στον ελαιοτριβέα στον οποίο και αφήνει το λάδι του για φύλαξη. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Πάρα πολλά ελαιουργεία δεν ασφαλίζουν το λάδι που φυλάσσουν στις δεξαμενές τους. Δεν είναι υποχρεωτικό αλλά τι θα γίνει σε μια περίπτωση φυσικής καταστροφής;”. Ιδιαίτερη σημασία τόσο από τα ελαιοτριβεία όσο και από τους παραγωγούς θα πρέπει να δοθεί στο θέμα της ποιότητας. “Πρέπει να την διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού”, αναφέρει ο κ. Τζεράνης και συμπληρώνει: “Εμείς, ως ελαιουργοί, επειδή παίζουν βασικό παράγοντα οι θερμοκρασίες στην παραγωγή του λαδιού δεν πρέπει να περνάμε τους 30 βαθμούς γιατί αλλοιώνεται πολύ η ποιότητα. Είναι θετικό ότι τα περισσότερα ελαιουργεία είναι σύγχρονα και η έκθλιψη της ελιάς γίνεται άμεσα, δεν μένει εκτεθειμένη. Οι παραγωγοί πάλι θα πρέπει να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Το κόστος το εργατικό, αλλά και της λίπανσης. Σύμφωνα με αποτέλεσμα έρευνας του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελιάς γίνεται υπερλίπανση πολλές φορές και αυτό πρέπει να σταματήσει.”

Αδιάθετοι 6.000 τόνοι ελαιόλαδο

Στις αποθήκες των ελαιουργείων παρέμεναν μέχρι και πριν από μερικές ημέρες μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου, καθώς οι παραγωγοί το κρατούσαν και δεν το πουλούσαν. “Είναι μεγάλο πρόβλημα το ότι πολλοί παραγωγοί δεν πουλάνε τα λάδια τους, τα αφήνουν 1 και 2 χρόνια”, αναφέρει ο κ. Τζεράνης, προσθέτοντας στη συνέχεια πως :”Το λάδι κρατάει ενάμιση χρόνο, στη συνέχεια ταγγίζει και δεν μπορεί να τυποποιηθεί. Ορισμένοι κάνουν ανακατώματα σε βάρος της ποιότητας. Υποβαθμίζεται η ποιότητα και αυτό είναι λάθος. Οι παραγωγοί πρέπει να πουλάνε το λάδι και να μην το φυλάνε. Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσής τους. Φέτος, που η παραγωγή ήταν μειωμένη σε όλη την Ελλάδα, υπήρχαν πολλοί παραγωγοί που δεν πούλησαν. Ετσι βρεθήκαμε με 6.000 τόνους αποθηκευμένα λάδια. Οι τυποποιητές όμως θέλουν φρέσκο λάδι. Πολλοί δεν πούλησαν, την ίδια στιγμή που φέτος οι υπόλοιπες χώρες έχουν την μεγαλύτερη παραγωγή όλων των εποχών! “


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα