Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Ο Νίκος

Αύριο, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας στο Καστέλλι, θα τελεστεί το 40ήμερο μνημόσυνο του αξέχαστου Νίκου Κακαουνάκη. Συγγενείς και φίλοι αλλά περισσότερο ανώνυμοι καθημερινοί άνθρωποι, θα ανάψουν ένα κερί στην μνήμη του σε απόδοση εκτίμησης για τον αγωνιστή δημοσιογράφο που στεκόταν δίπλα στα προβλήματα και τις ανάγκες τους. Ο Νίκος ήταν ο δημοσιογράφος των απλών ανθρώπων. Ο Νίκος ήταν ο λαϊκός δημοσιογράφος, που μένοντας δίπλα στις παραδόσεις του τόπου καταγωγής του, δεν φόρεσε κουστούμι «καθωσπρέπει», δεν μεγαλοπιάστηκε, δεν ξέχασε τη δική του Οδύσσεια μέχρι την καταξίωσή του στο δύσκολό του επάγγελμα. Δεν έγινε ούτε στιγμή Αθηναίος και δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να θυσιάζεται για τον τόπο του, την Κρήτη και ιδιαίτερα την Κίσαμο, που όπως αποδείκνυε σε κάθε περίπτωση και χρόνο, θεωρούσε πως ήταν η δική του Ιθάκη. Άσχετα που δεν πρόλαβε να τη χαρεί. Η Κίσαμος, η Κρήτη, η δημοσιογραφία έχασαν έναν καθάριο, γνήσιο και μαχητικό αγωνιστή με καθαρό μυαλό και σπαθάτη γλώσσα. Ο Νίκος θα είναι αξέχαστος και θα παραδειγματίζει.
ΑΕΣ

Θα πάψουν να μιλούν;
Κάθε μέρα, όλο και περισσότερο σχηματίζω την ιδέα ότι οι πρωτοκλασάτοι της Ε.Ε. (επίτροποι, τραπεζίτες κ.ά.) διακατέχονται από την αυτοκρατορική αντίληψη ότι είναι οι κυρίαρχοι του κόσμου. Δηλώσεις τους για τα οικονομικά κρατών της ευρωζώνης, λες και λειτουργούν σαν συνθήματα για να εφορμήσουν τα όρνεα των αγορών και να πιουν φρέσκο και φτηνό αίμα. Έτσι ο γνωστός μας και πολύς Χοακίν Αλμούνια, με προχθεσινή δήλωσή του για τα κοινά χαρακτηριστικά της Ισπανίας και Πορτογαλίας με την Ελλάδα, έδωσε αφορμή σε οργισμένες δηλώσεις εναντίον του από τους πρωθυπουργούς των χωρών της Ιβηρικής χερσονήσου που τον κατηγόρησαν για? «απροσεξία». Η απροσεξία όμως αυτή, έδωσε αμπάριζα στους κερδοσκόπους να? τρυγήσουν φτηνά Ισπανικά και Πορτογαλικά ομόλογα, να προκαλέσουν πτώση του ευρώ κάτω από 1,38 δολάρια και να οδηγήσουν το Ισπανικό Χρηματιστήριο σε πτώση 5,6%. Δεν στέργουν που δεν στέργουν σε οικοδόμηση ενός συστήματος προστασίας των εταίρων του ευρώ από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των αγορών, δεν μπορούν να μιλούν λιγότερο; Μάταιες όμως τέτοιες ελπίδες και μόνο εμείς με σώφρονα οικονομική συμπεριφορά μπορούμε να τους κλείσουμε το στόμα.
ΑΕΣ

Λαιμητόμος
Οι εφημερίδες και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία όλου του κόσμου και κυρίως της Ευρώπης και της Αμερικής δεν παύουν να έχουν τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου πρωταγωνιστή και την Ελλάδα βασική πρωταγωνίστρια στα πρωτοσέλιδά τους. Όπως γράφει ο γαλλικός «Le Μonde» χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος τον κοιτάει. Το μέλλον του ευρώ βρίσκεται στα χέρια του έλληνα πρωθυπουργού», ο οποίος «βρίσκεται στο στόχαστρο των ηγετών και των αγορών του πλανήτη», προσθέτοντας ότι αυτός ο «τόσο ελάχιστα Βαλκάνιος, ο τόσο διαφορετικός» εξελέγη «μόλις πριν από τέσσερις μήνες», «κληρονομώντας μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, απαξιωμένη από τις αγορές, εκτεθειμένη στην κερδοσκοπία, πνιγμένη από κολοσσιαία χρέη και δημοσιονομικά ελλείμματα, με ένα δυσλειτουργικό κράτος και ένα γενικευμένο σύστημα διαφθοράς». Κι όταν ο κάθε? «κουτόφραγκος» μας έχει πάρει χαμπάρι, εμείς δεν? «χαμπαριάζουμε δράμι» αλλά απαιτούμε από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να δανειστεί περίπου 50 δισ. ευρώ, το ένα πέμπτο του εθνικού πλούτου, για να μοιράσει ενισχύσεις σε αγρότες που αποκλείουν τους εθνικούς δρόμους και σε υψηλόμισθους δημόσιους υπαλλήλους που παραλύουν τις πιο αποδοτικές σε δημόσιο χρήμα υπηρεσίες. Να μοιράσει συντάξεις στα 45 μετά από 20-25 χρόνια υπηρεσίας. Να κάνει τα στραβά μάτια σε όλους τους πτωχούς επιτηδευματίες που δηλώνουν εισόδημα κοντά στην σύνταξη του ΟΓΑ. Να κατασκευάζει πλαστά στοιχεία για να εξαπατά τους εταίρους και τους δανειστές, λες και είναι υποχρεωμένοι να μας δανείσουν με μηδενικά επιτόκια. Και κοντά σε όλα αυτά, να μην ακούς από τα κόμματα της αντιπολίτευσης καμιά τεκμηριωμένη άποψη για την διαφυγή της χώρας από την εξέδρα της? λαιμητόμου.
ΑΕΣ

Εικαστικά ερωτήματα
Τις βαθιές ρίζες των εικαστικών τεχνών στην πόλη μας, αλλά και τη δυναμική παρουσία των Χανιωτών δημιουργών στο σύγχρονο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, φέρνει στο προσκήνιο η έκθεση ζωγραφικής “Η τέχνη και ο τόπος: 52 σύγχρονοι χανιώτες καλλιτέχνες”, που θα εγκαινιαστεί στην Δημοτική Πινακοθήκη την ερχόμενη Δευτέρα. Και μια και ο λόγος για τα εικαστικά μάς ήρθαν αυθόρμητα στον νου, δύο ερωτήματα: Πού βρίσκεται αλήθεια η υπόθεση της διεκδίκησης της επέκτασης της Πινακοθήκης που αποτελούσε προγραμματική δέσμευση της σημερινής δημοτικής αρχής; Κι ακόμα, τι γίνεται με την ίδρυση του Τμήματος Καλών Τεχνών που έχει δημόσια ανακοινώσει το Πολυτεχνείο Κρήτης;
Δημ. Μαρ.
Η εγκλημα-τικότητα στην Κρήτη

Πιστεύουμε ότι θα έχει αποτελέσματα ουσιαστικά η επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη, και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας στην Κρήτη και δεν θα μείνουν μόνο τα ωραία λόγια και οι δηλώσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
Για να επιτευχθεί όμως αυτό πρέπει πρώτα να αντιμετωπισθεί το θέμα των διαφόρων “προστατών” αυτών που εγκληματούν και που πολλές φορές ίστανται πολύ… ψηλά.

Α. Πλυμάκης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα