Δριμύ “κατηγορώ” κατά του ανακριτή Ν. Ζαγοριανού εξαπέλυσε ο α΄αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ι.Παπανικολάου, ο οποίος ήταν ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε στην Εξεταστική για την υπόθεση Siemens.
Ο δικαστικός λειτουργός διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος δεν μπόρεσε να βρει στοιχεία επιρροής του ανακριτή από πολιτικά πρόσωπα, ενώ σε πολλές ερωτήσεις για επιβεβαίωση εμπλοκής προσώπων ή αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας, επικαλέστηκε τον Οργανισμό των Δικαστηρίων που του επιβάλλει υποχρέωση εχεμύθειας.
Ο κ. Παπανικολάου επανέλαβε όμως τη βασική του κατηγορία που περιελήφθη και στο πόρισμα της πειθαρχικής δίωξης κατά του ανακριτού ότι «κατά τη γνώμη μου δολίως ο ανακριτής που χειρίστηκε τον φάκελο Siemens συγκάλυψε την υπόθεση και δεν συμπεριέλαβε στο κατηγορητήριο τις αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν στο χρονικό διάστημα 2004-07».
Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της Εξεταστικής Γιώργος Νικητιάδης είπε ότι η απάντηση επ’ αυτού του εξετασθέντος μάρτυρα ήταν:
«Δεν κατάφερα να έχω στη διάθεσή μου αυτήκοους μάρτυρες στις συζητήσεις που έκανε ο κ. Ζαγοριανός με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ώστε να σχηματίσω πλήρη πεποίθηση, όπως απαιτείται προκειμένου για δικαστικό λειτουργό».
Σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Πάνου Καμμένου αν προέκυψαν ενδείξεις για εμπλοκή πολιτικών προσώπων η απάντηση ήταν ότι αν είχε υποπέσει στην αντίληψή του κάτι τέτοιο, θα είχε στείλει την υπόθεση αμελητί στη Βουλή.
Πρόσθεσε όμως ότι στο θέμα αυτό θα δώσει απάντηση η ποινική δικαιοσύνη που συνεχίζει την έρευνα.
Ο κ. Παπανικολάου, όπως ενημέρωσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε επίθεση και κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, τον οποίο χαρακτήρισε ως «εισαγγελέα του βασιλέως», ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια φίμωσής του όταν διενεργούσε τον έλεγχο και για εναντίον του συμπεριφορά, όταν δεν του κοινοποιήθηκε η αίτηση εξαίρεσής του από τον ανακριτή κ.Ζαγοριανό, αλλά και όταν υπεβλήθη το αίτημα από τον κο Τέντε να επιστρέψει το φάκελο της υπόθεσης το Σεπτέμβριο του 2009.
Πολιτικές ευθύνες επέρριψε ο εξετασθείς μάρτυρας απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για τη διαφυγή των Μιχάλη Χριστοφοράκου και Χρήστου Καραβέλα στο εξωτερικό.
Στην πράξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης στο σκέλος της διερεύνησης τυχόν χειραγώγησης, ο κ. Παπανικολάου σημείωσε τις ευθύνες των αστυνομικών φρουρών του Μιχάλη Χριστοφοράκου που δεν ειδοποίησαν για τις προπαρασκευαστικές πράξεις διαφυγής του.
Απαντώντας στη συνέχεια για το ίδιο θέμα στον βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Τζαβάρα, είπε ότι ευθύνες πέραν του κ. Ζαγοριανού που δεν εξέδωσε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα των δύο φυγόδικων, είχαν και οι εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση πριν τον κ. Ζαγοριανό.
Στη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασιλική Τσόνογλου, ο κ. Παπανικολάου είπε ότι «κατά τον πειθαρχικό έλεγχο διαπίστωσε ότι υπήρχε πλήρες υλικό και ο κ. Ζαγοριανός δεν εμποδιζόταν για να ασκήσει ποινική δίωξη. Στα εντάλματα όμως για την έκδοση Χριστοφοράκου δεν περιέλαβε αξιόποινες πράξεις που τέλεσε ο Χριστοφοράκος την περίοδο 2004-07 σχετικά με την εκτέλεση του συστήματος C4I που είχαν μάλιστα κακουργηματικό χαρακτήρα (δωροδοκίες, νομιμοποιήσεις εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κλπ.)».
Με την εξέλιξη αυτή, συνέχισε ο αντιπρόεδρος του ΑΠ, ακόμη και αν εκδοθεί ο κ. Χριστοφοράκος αποφεύγει τη δίωξη για τις ανωτέρω πράξεις.
Σε ερώτηση τέλος του Δ.Παπαδημούλη για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινήθηκε η Δικαιοσύνη, ο μάρτυρας εξέφρασε τη δυσμενή πρόβλεψη ότι θα συνεχιστούν οι καθυστερήσεις.
Από τον επικεφαλής πάντως των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνο Τζαβάρα καταγγέλθηκε «επιλεκτική διαβίβαση εγγράφων από τον υπουργό Δικαιοσύνης» αναφορικά με την υπόθεση Ζαγοριανού και αυτές είναι οι μαρτυρικές καταθέσεις που πήρε ο αντιπρόεδρος, καθώς το απολογητικό υπόμνημα Ζαγοριανού.
“ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ”
Επιβεβαίωση των πολιτικών παρεμβάσεων στη διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens θεωρούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή, όσα κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ι. Παπανικολάου. Όπως σημείωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, οι Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καράβελας διέθεταν αστυνομική συνοδεία, οι άνδρες της οποίας δεν ενημέρωσαν τον ανακριτή για τις προπαρασκευαστικές ενέργειες διαφυγής τους στο εξωτερικό.
Οπως μετέδωσαν ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, οι βουλευτές της συμπολίτευσης θεώρησαν ένδειξη πολιτικών πιέσεων και το γεγονός ότι ο ανακριτής, Νίκος Ζαγοριανός (ο οποίος ελέγχεται τώρα για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση), “δολίως” δεν συμπεριέλαβε στα εντάλματα που εκδόθηκαν για την σύλληψη Χριστοφοράκου τις κακουργηματικές πράξεις που φέρεται να διέπραξε και φορούν στην περίοδο μετά το 2004.
Χαρακτήρισαν “αμφίσημη” τη δήλωση του Ι. Παπανικολάου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι δεν κατάφερε να έχει αυτήκοους μάρτυρες ώστε να έχει πλήρη πεποίθηση ότι ο ανακριτής Ν. Ζαγοριανός δεχόταν πιέσεις από τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, στις μεταξύ τους συναντήσεις.
Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κατέθεσε ότι δέχτηκε πόλεμο λάσπης και απειλών και επέρριψε ευθύνες στον νυν εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε, για την απόφαση να του αφαιρέσει τον πειθαρχικό φάκελο κατά του Ν. Ζαγοριανού. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου εντάλματος εις βάρους του Μιχ. Χριστοφοράκου.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στην επιτροπή υποβάθμισαν το ενδεχόμενο πολιτικής παρέμβασης, βασιζόμενοι στη δήλωση του Ι. Παπανικολάου, σύμφωνα με την οποία δεν είχε αποδείξεις, ή αποχρώσες ενδείξεις για την άσκηση πιέσεων, αλλιώς θα είχει στείλει αμεληττί στη Βουλή τη δικογραφία. Αποδοκίμασαν δήλωση του προέδρου της επιτροπής, Σ. Βαλυράκη, σύμφωνα με την οποία η Ν.Δ. επιχειρεί συγκάλυψη της υπόθεσης
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.