Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ – ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Έντονα φαινόμενα κερδοσκοπίας παρατηρούνται στην αγορά ομολόγων, πλήττοντας την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλια. Μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης καλούνται να λάβουν οι 27 ηγέτες των χωρών – μελών της Ε.Ε., στο Συμβούλιο Κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου, όπου θα συζητηθεί το πρόβλημα του “Ευρωπαϊκού Νότου”.
Η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ ισπανικού και γερμανικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας αναρριχήθηκε κοντά στις 100 μονάδες βάσης από τις 85 ως 90 μονάδες, ενώ η αντίστοιχη διαφορά στους τίτλους του πορτογαλικού Δημοσίου έφτασε τις 165 μονάδες βάσης, από επίπεδα κάτω των 150 μονάδων βάσης μία ημέρα νωρίτερα. Σταθερά πάνω από τις 350 μονάδες βάσης παρέμεινε και το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.
Την ίδια στιγμή, σε ιστορικά υψηλά διαπραγματεύονται τα ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου πτώχευσης των τριών οικονομιών, καθώς η ζήτηση για αυτά είναι πολύ μεγάλη. Σημαντική άνοδο της τάξης των 26 μονάδων σημείωσε χθες το CDS του ελληνικού 5ετούς ομολόγου, το οποίο έφτασε τις 416 μονάδες βάσης, ενώ με ενίσχυση 30 μονάδων το αντίστοιχο ασφάλιστρο για την Πορτογαλία έφτασε τις 224 μονάδες βάσης. Από την άλλη, το CDS για το ισπανικό 5ετές ομόλογο ανήλθε στις 160 μονάδες βάσης, υψηλότερα κατά 13 μονάδες βάσης σε σχέση με την Τετάρτη.
Οι πιέσεις στο ευρώ, οδήγησαν χθες το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα στο χαμηλότερο σημείο από τις 16 Ιουνίου, στα 1,3781 δολάρια, με τα ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας να βρίσκονται στο στόχαστρο, στον τόνο που έδιναν οι εκτιμήσεις αναλυτών για λιγότερο φιλόδοξα έναντι του ελληνικού, προγράμματα μείωσης των ελλειμμάτων τους.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου του Eurogroup, ότι οι χώρες της Ιβηρικής δε συνιστούν κίνδυνο για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, οι αγορές δεν καθησυχάστηκαν, όπως άλλωστε συνέβη και με τις δηλώσεις στήριξης του Τρισέ προς την Ελλάδα, οι οποίες δεν κατάφεραν να στηρίξουν τα ελληνικά ομόλογα.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο έδωσε χθες διαβεβαιώσεις ότι η χώρα του είναι οικονομικά ακλόνητη και θα τιθασεύσει το δημόσιο χρέος της. «Δεν είναι μία εύκολη περίοδος. Υπάρχουν μεγάλες θεμελιώδεις οικονομικές προκλήσεις για την Ισπανία και αρκετές άλλες χώρες», δήλωσε ο Θαπατέρο, απευθυνόμενος σε Αμερικανούς πολιτικούς και επιχειρηματίες, στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ατλαντικό Συμβούλιο στην Ουάσινγκτον.  
Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωνε από το βήμα της Βουλής πως “κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην πέσει η χώρα στο γκρεμό, έκθεση της Deutsche Bank, χαρακτηρίζει ουσιαστικά χρεοκοπημένη την Ελλάδα και “ευκολόπιστη” την ευρωπαϊκή Ένωση που πείστηκε από το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
“Η Κομισιόν υπόσχεται να συνεχίσει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση και περιμένει να λάβει τις λεπτομέρειες εκτέλεσης του εφετινού προϋπολογισμού τον Μάρτιο. Πώς ακριβώς θα ασκήσει πιέσεις η Κομισιόν σε μια χρεοκοπημένη χώρα; Απειλώντας την με πρόστιμα μη συμμόρφωσης;”, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Αν και δεν επιβεβαιώνεται ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξετάζεται το ενδεχόμενο προσφυγής σε μέτρα βοήθειας, και σε όλους τους τόνους επισημαίνεται πως οι βαλλόμενες χώρες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις οικονομίες τους, αναλυτές προεξοφλούν πως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής θα εξετασθούν «προληπτικά» μέτρα αντιμετώπισης ενδεχόμενης κρίσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα