Αθήνα
Στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς πέρασε το 11,096% των μετοχών της Hellenic Seaways (HSW), πυροδοτώντας, για μία ακόμη φορά, σενάρια για μετοχικές εξελίξεις στην ακτοπλοΐα.
Σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα «Ναυτεμπορική» επισημαίνει ότι όπως ανακοίνωσε η Sea Star Capital, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας εξέτασε και ενέκρινε την πώληση 8.612.500 μετοχών της Hellenic Seaways ΑΝΕ προς την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. για το συνολικό ποσό των 34,87 εκατ. ευρώ, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 11,096% του μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Seaways.
Η πώληση των μετοχών στη Hellenic Seaways θα γίνει σε μετρητά στην τιμή των 4,05 ευρώ η καθεμία. Υπολογίζεται ότι για τη Sea Star θα προκύψει ζημιά 13,8 εκατ. ευρώ, η οποία θα επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το 2010.
Υπενθυμίζεται ότι η Sea Star ελέγχει άμεσα και έμμεσα το 36,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Seaways, το οποίο, με την παρούσα εταιρική πράξη, διαμορφώνεται στο 25,4%.
Η Sea Star Capital είχε αγοράσει, στις 11 Δεκεμβρίου 2007, το 34,7% των μετοχών της Ηellenic Seaways (26.935.378 μετοχές) από τον Ομιλο Λασκαρίδη, έναντι 154.878.423 ευρώ ή 5,74 ευρώ ανά μετοχή.
Επίσης, η Sea Star ελέγχει και το 32,5% των μετοχών της ΑΝΕΚ. Το σύνολο της επένδυσης στις συνδεδεμένες εταιρείες Ηellenic Seaways και ΑΝΕΚ Α.Ε. έχει ενεχυριαστεί για την εξασφάλιση τραπεζικών διευκολύνσεων του Συγκροτήματος, όπως αναφέρεται στην αναλυτική κατάσταση εννεαμήνου της κυπριακής εταιρείας.
Η Sea Star δικαιολογεί την απόφασή της να πουλήσει με ζημία, σημειώνοντας ότι αποσκοπεί στην «άντληση κεφαλαίων, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στη διοίκηση της εταιρείας για προώθηση και υλοποίηση των στρατηγικών της στόχων, συμπεριλαμβανομένων της επέκτασης των δραστηριοτήτων της εταιρείας σε συναφείς τομείς ως και επίσης μείωση του δανεισμού».
ΤΟ 2013 Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΟΣΗ
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Sea Star Capital, ο συνολικός δανεισμός της ανέρχεται σε 187.625.207 ευρώ και αναλύεται σε τραπεζικά παρατραβήγματα (719.190 ευρώ), τραπεζικά δάνεια 184.466.017 ευρώ και άλλα δάνεια (2.440.000 ευρώ). Ενας από τους μεγαλύτερους πιστωτές της είναι η Τράπεζα Πειραιώς.
Στην αναλυτική κατάσταση εννεαμήνου, αναφέρεται επίσης ότι:
– Τα τραπεζικά παρατραβήγματα αποτελούν διευκολύνσεις σε πρώτη ζήτηση και φέρουν τόκο το τρέχον τραπεζικό επιτόκιο πλέον συμφωνηθέν ποσοστό. Ως αποτέλεσμα, το Συγκρότημα εκτίθεται σε κίνδυνο επιτοκίου των ταμιακών ροών.
– Τα τραπεζικά δάνεια φέρουν ετήσιο τόκο το τρέχον τραπεζικό επιτόκιο (EURIBOR) πλέον συμφωνηθέν ποσοστό και αποπληρώνονται με εξαμηνιαίες δόσεις, καθώς επίσης και με εφάπαξ ποσό. Η τελευταία δόση πρέπει να πληρωθεί το έτος 2013. Ως αποτέλεσμα, το Συγκρότημα εκτίθεται σε κίνδυνο επιτοκίου των ταμιακών ροών.
– Το ποσό των άλλων δανείων αντιπροσωπεύει δάνειο αξίας ευρώ 2.440.000, που φέρει τόκο EURIBOR συν 1% δεν φέρει οποιαδήποτε εξασφάλιση και είναι αποπληρωτέο την 1 Μαρτίου 2010 με εφάπαξ ποσό. Ως αποτέλεσμα, το συγκρότημα εκτίθεται σε κίνδυνο επιτοκίου των ταμιακών ροών.
Τα τραπεζικά δάνεια και παρατραβήγματα είναι εξασφαλισμένα ως ακολούθως:
– Με ενεχυρίαση 52.422.237 και 26.935.378 μετοχών της ΑΝΕΚ Α.Ε. και Hellenic Seaways ΑΝΕ, αντίστοιχα.
– Με κυμαινόμενη επιβάρυνση πάνω στα περιουσιακά στοιχεία του Συγκροτήματος ύψους ευρώ 1.366.881 (2008: ευρώ 1.366.881).
– Με δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας ύψους ευρώ 1.548.460 (2008: ευρώ 1.548.460).
– Προσωπικές εγγυήσεις μετόχων της εταιρείας.
ΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ
Στην ανακοίνωση της Sea Star Capital προστίθεται ακόμη ότι η συναλλαγή έγινε σε καθαρά εμπορική βάση.
Η ζημιά, η οποία θα προκύψει από την πώληση των μετοχών, αναμένεται να ανέλθει στο ποσό των ευρώ 13,8 εκατ., η οποία θα επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το 2010.
Το ακριβές ποσό της ζημιάς, το οποίο θα προκύψει, θα υπολογιστεί με βάση τα τελικά αποτελέσματα της Hellenic για το 2009, καθώς επίσης και τα αντίστοιχα για τον Ιανουάριο 2010, μέχρι και την ολοκλήρωση της εταιρικής πράξης. Και τα δύο αναμένεται να ανακοινωθούν από τη Hellenic, στο τέλος Μαρτίου 2010.
Παράλληλα, σημειώνει η Sea Star, η μείωση του μακροπρόθεσμου δανεισμού της εταιρείας αναμένεται να επηρεάσει θετικά τα αποτελέσματά της για το 2010, λόγω της μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης του δανείου. Με βάση τα σημερινά δεδομένα σε σχέση με τα επιτόκια, αναμένεται ότι η μείωση στο κόστος εξυπηρέτησης των μακροπρόθεσμων δανείων της εταιρείας θα ανέλθει περίπου στο 1,5 εκατ. ευρώ.
Πάντως, η επένδυση της εταιρείας στη HSW θα συνεχίζει να λογίζεται με τη μέθοδο του καθαρού συμφέροντος («equity method»).
Τα αποτελέσματα, τα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις της Χελλένικ θα συνεχίσουν να ενσωματώνονται στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας σε ποσοστό 36,5% μέχρι την ημερομηνία της πώλησης των μετοχών στην Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. και σε ποσοστό 24,5% από τις 29 Ιανουαρίου και μετέπειτα.
Η εταιρεία, μετά και τη συγκεκριμένη εταιρική πράξη, συνεχίζει την υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδιασμού, όπου, πέρα από τη συμμετοχή της στις εταιρείες HSW και ΑΝΕΚ Α.Ε., στοχεύει στην ανάληψη νέων δραστηριοτήτων, συναφών με την ακτοπλοΐα, καταλήγει η ανακοίνωση.
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Οπως εκτιμούσαν ακτοπλοϊκοί κύκλοι, η συγκεκριμένη εξέλιξη, που καθιστά μία τράπεζα μέτοχο σε μία ακτοπλοϊκή εταιρεία, δεν είναι σύνηθες φαινόμενο.
Τα ερωτήματα που ετέθησαν είναι αν η συγκεκριμένη εξέλιξη συνιστά κεφαλαιοποίηση δανεισμού ή απαρχή και άλλων μετοχικών εξελίξεων, χωρίς να αποκλείεται να είναι και τα δυο, καταλήγει το ρεπορτάζ της «Ναυτεμπορικής».