Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Μπέλφαστ
Σε συμφωνία για τη μεταβίβαση των αστυνομικών και δικαστικών αρμοδιοτήτων από το Λονδίνο στο Μπέλφαστ μέχρι τις 12 Απριλίου, κατέληξαν τα δύο βασικά πολιτικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας αργά προχθές το βράδυ.
Η απόφαση αυτή, βάζει τέλος στις μακρές διαπραγματεύσεις που απειλούσαν να οδηγήσουν σε κατάρρευση την τοπική κυβέρνηση συνασπισμού και να πυροδοτήσουν νέο κύμα βίας.
Η συμφωνία προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα έχει τον πρώτο της υπουργό Δικαιοσύνης και αποτελεί ένα από τα πλέον τολμηρά βήματα προς την ολοκλήρωση των ειρηνευτικών συμφωνιών του 1998.
“Πιστεύω ότι η Συνέλευση και οι πολιτικοί θεσμοί μπορούν τώρα να συνεχίσουν στη βάση της ισότητας, της δικαιοσύνης και της συνεργασίας”, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του καθολικού κόμματος Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς.
Από την πλευρά του ο ηγέτης του προτεσταντικού Ενωτικού Δημοκρατικού Κόμματος DUP και πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Πίτερ Ρόμπινσον, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι, αφού μετέφερε τις προτάσεις στο κόμμα του, εκείνο “αφού έθεσε ερωτήσεις, αποφάσισε ομόφωνα να υποστηρίξει” τη συμφωνία.
Από την πλευρά του, ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε ότι “Ένα νέο κεφάλαιο” ανοίγει για τη Βόρεια Ιρλανδία. “Κλείνουμε το τελευταίο κεφάλαιο μίας μακράς και ταραχώδους ιστορίας και ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο για τη Βόρεια Ιρλανδία”, ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία παρουσίασε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Ο Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα διαθέσει 800 εκατομμύρια λίρες (920 εκατομμύρια ευρώ) για τη χρηματοδότηση της μεταβίβασης των εξουσιών από το Λονδίνο στο Μπέλφαστ, ενώ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν, ο οποίος βρίσκεται επίσης στη Βόρεια Ιρλανδία για την υπογραφή της συμφωνίας, υπογράμμισε ότι το κείμενο “αποτελεί τη βάση για τη μελλοντική σταθερότητα και την επιτυχία των δημοκρατικών θεσμών” στη Βόρεια Ιρλανδία.

Το Σιν Φέιν είχε απειλήσει με αποχώρηση από τον συνασπισμό, κάτι που θα οδηγούσε σε κατάρρευση της κυβέρνησης της Β. Ιρλανδίας, εάν οι Προτεστάντες του DUP δεν σταματούσαν να εμποδίζουν την εκχώρηση από το Λονδίνο των εξουσιών αστυνόμευσης και δικαιοσύνης.
Οι Προτεστάντες δεν έδιναν τη συναίνεσή τους επί δύο χρόνια, καθώς ανησυχούσαν ότι πρώην ηγέτες του IRA, που βρίσκονται στους κόλπους του Σιν Φέιν, θα είχαν έστω και κάποιο ποσοστό επιρροής σε θέματα δικαιοσύνης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα