Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου, 2025

ΕΝ ΟΨΕΙ “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ”

Τη συνένωση των Δήμων Νέας Κυδωνίας, Πλατανιά, Βουκολιών, Κολυμπαρίου και Μουσούρων προτείνουν οι δήμαρχοι των τεσσάρων εκ των πέντε προαναφερόμενων Οργανισμών Τοπικών Αυτοδιοίκησης. Μοναδική εξαίρεση ο δήμαρχος Κολυμπαρίου, Πολυχρόνης Πολυχρονίδης, ο οποίος ζητά τη συνένωση με τον Δήμο Βουκολιών για
τη δημιουργία του Δήμου Ανατολικής Κισάμου.
Το χωροταξικό των επικείμενων συνενώσεων, με την υλοποίηση του προγράμματος «Καλλικράτης», συζητήθηκε σε συνάντηση που διοργάνωσαν το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, στο δημαρχείο Πλατανιά, οι Δήμοι Νέας Κυδωνίας, Μουσούρων, Βουκολιών και Πλατανιά.
Ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιώργος Τσαγκαράκης παρουσίασε μία αναλυτική εισήγηση, επισημαίνοντας την ανάγκη συμπόρευσης των δύο τουριστικότερων Δήμων του Νομού Χανίων (Πλατανιά και Νέας Κυδωνίας) -«οι δύο Δήμοι είναι σε όλα όμοιοι. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να τους χωρίσουμε για άλλες σκοπιμότητες», είπε χαρακτηριστικά- και εν συνεχεία τόνισε ότι «ο στόχος όλων είναι ένας και απλός: θέλουμε ένα μεγάλο Δήμο, αλλά βιώσιμο, που να μπορεί να αναπτύξει δραστηριότητες, τις οποίες χρειάζεται πραγματικά η περιοχή για να τα έχει όλα: τον υψηλό τουρισμό, την παραγωγική γη και τους ορεινούς όγκους με τις λεκάνες απορροής των υδάτων, που πρέπει να αξιοποιηθούν ανάλογα».
Ο κ. Τσαγκαράκης υπογράμμισε ότι για το χωροταξικό των συνενώσεων απόφαση έχει λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά, το οποίο «λαμβάνοντας υπόψη τα πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, αναπτυξιακά, πολιτιστικά, χωροταξικά κ.λπ. κριτήρια και με γνώμονα την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της ΔΕΥΑΒΑ, ζητά στον σχεδιασμό του νέου Δήμου που θα επέλθει με την εφαρμογή του “Καλλικράτη”, την ένταξη στην ίδια γεωγραφική ενότητα των Δήμων που την συνιστούν (Πλατανιά, Νέας Κυδωνίας, Βουκολιών και Κολυμπαρίου) καθώς και του Δήμου Μουσούρων). Η ένταξη των Δήμων Πλατανιά και Νέας Κυδωνίας στην ίδια γεωγραφική ενότητα, αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να υλοποιηθεί εν συνεχεία η συνένωση του Δήμου Πλατανιά με τους Δήμους Βουκολιών, Κολυμπαρίου και Μουσούρων ή οποιοσδήποτε άλλος χωροταξικός σχεδιασμός», επισημαίνεται στην απόφαση.
Παράλληλα, ο κ. Τσαγκαράκης διάβασε έγγραφο του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Κύριων Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων, που επισημαίνει την ανάγκη ο νέος ΟΤΑ «… να συμπεριλάβει όλους τους τουριστικούς Δήμους του κόλπου Χανίων».
ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ν. ΚΥΔΩΝΙΑΣ
Ο δήμαρχος Νέας Κυδωνίας, Μανώλης Σταματάκης επισήμανε ότι η εισήγηση του κ. Τσαγκαράκη «με βρίσκει σύμφωνο, γιατί αν έρθουμε δύο χρόνια πίσω, που συζητούσαμε και φέραμε ειδικούς χωροτάκτες σχετικά με το χωροταξικό και αν θα έπρεπε να συμμετέχουμε στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που γινόταν με τα Χανιά και τους περιαστικούς Δήμους ή αν θα πηγαίναμε μόνοι μας, η τότε κουβέντα όλων ήταν μία: το κομμάτι Ταυρωνίτης – Κλαδισός δεν χωρίζεται. Είτε πάει δυτικά, είτε πάει ανατολικά, θα πρέπει να πάει ενωμένο. Αυτή ήταν η άποψη και η θέση όλων».
Ο κ. Σταματάκης σημείωσε, πάντως, ότι «δεν υπάρχει η βέλτιστη λύση. Σίγουρα, αναζητώντας κάποιος υπέρ και κατά και στη μία λύση και στην άλλη, είτε ενωθούμε με τα Χανιά είτε αποτελέσουμε μέρος ενός άλλου Δήμου, υπάρχουν υπέρ και κατά. Η πραγματικότητα είναι ότι το κομμάτι Κλαδισός – Ταυρωνίτης δεν χωρίζεται. Και αναπτυξιακά και από πλευράς χωροταξίας και από πλευράς κατεύθυνσης και υποδομών είναι ενωμένο».
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΩΝ
«Με βρίσκει σύμφωνο η θέση του κ. Τσαγκαράκη», δήλωσε ο δήμαρχος Μουσούρων, Ξενοφών Αρναντωνάκης. Όταν, ωστόσο, του θυμίσαμε ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του στα «Χ.Ν.» είχε προτείνει ένα Δήμο που θα ξεκινά από το Κρητικό πέλαγος και θα καταλήγει στο Λιβυκό, ο κ. Αρναντωνάκης σημείωσε ότι «εμένα δεν με απασχολεί αν θα είναι 4, 5 ή 6 Δήμοι. Όσο μεγαλύτερος τόσο καλύτερο. Επιτέλους, ας αποφασίσει η κεντρική Διοίκηση τι θα κάνει με τον “Καλλικράτη”. Έχετε την εντύπωση ότι οι όποιες αποφάσεις πάρουμε εδώ θα είναι εκείνες που θα δεσμεύσουν το κράτος; Σας λέω, λοιπόν, ότι το κράτος γνωρίζει. Και γνωρίζει γιατί είναι, λέει, 1.034 οι Δήμοι και τους διαμορφώνει σε 370. Επομένως, το πλάνο το έχει έτοιμο. Κι εδώ μπαίνει μια μεγάλη απορία: και γιατί να μην τους γνωρίζουμε κι εμείς, οι δήμαρχοι; Γιατί; Γιατί να το κρύψομεν άλλωστε ότι είναι το χωροταξικό έτοιμο; Αλλά γιατί να μην το γνωρίζουμε; Αυτό μας υποτιμά».
Και ο κ. Αρναντωνάκης συνέχισε: «Είχαν προσκληθεί οι κύριοι βουλευτές. Γιατί δεν ήρθαν σήμερα; Ένας δεν ήρθε. Ένας. Δεν ήρθαν γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Γιατί γνωρίζουν και θα πιεζόντουσαν από τον κόσμο να πουν το χωροταξικό. Δηλαδή, αφιερώνει ο κάθε δήμαρχος, εκτός από εμένα, φαιά ουσία για να βάλουμε εκείνο, να υποστηρίξω αυτό και να δείξω ότι η πρόταση που κάνω είναι καλή, αντέχει στον χρόνο, κ.λπ. Δείξτε μας τον Δήμο. Θέλετε ένα Δήμο; Κάντε τον. Θέλετε τρεις; Κάντε τους. Θέλετε επτά; Κάντε τους. Οκτώ μήνες πριν τις εκλογές και δεν ξέρουμε τι μας γίνεται. Έρχονται οι δημότες: “μωρέ κοπέλι μου, πες μου με ποιους θα πάμε”. Απάντηση δημάρχου, κι εγώ ντρέπομαι: “δεν κατέω μπάρμπα”. Αν αυτό δεν είναι ξεφτίλισμα του θεσμού τότε τι είναι;»
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙΟΥ
Ο δήμαρχος Κολυμπαρίου, Πολυχρόνης Πολυχρονίδης πρότεινε τη δημιουργία του Δήμου Ανατολικής Κισάμου με τη συνένωση των Δήμων Κολυμπαρίου και Βουκολιών «και οι υπόλοιποι τρεις Δήμοι (Πλατανιά, Νέας Κυδωνίας, Μουσούρων) να κάνουν έναν ισχυρότατο Δήμο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους καταθέτει τη συγκεκριμένη πρόταση, ο κ. Πολυχρονίδης σημείωσε ότι «συμφωνώ με τους άλλους δημάρχους, έχουν δίκιο σε όλα, σ’ ένα σημείο, όμως, δεν συμφωνούμε: ότι αυτή η ενότητα δεν μπορεί να διοικηθεί».
Ο δήμαρχος Κολυμπαρίου διευκρίνισε ότι «εμείς θέλουμε να αναπτυχθούν όλοι οι Δήμοι καλά, είμαστε υπέρ του “Καλλικράτη”, έχουμε, όμως, μία συγκεκριμένη φιλοσοφία. Στην Ελλάδα θέλουμε πάντα πολύ μεγάλα, πολύ μικρά. Εμείς λέμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί και να έχουμε το άριστο μέγεθος. Θεωρούμε ότι το χωροταξικό είναι θέμα μείζονος σημασίας και ας προτάσσουν στην ΚΕΔΚΕ και αλλού τα υπόλοιπα θέματα. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να βρεθούν τα άριστα μεγέθη. Ούτε μεγάλες ιδέες και μεγάλα καλάθια, ούτε να κατοχυρωθεί ο καθένας στον Δήμο του και να λέει καλά είμαστε. Η ενότητα των πέντε Δήμων που προτείνεται δεν έχει τα κριτήρια που βάζει το ΙΤΑ και η κυβέρνηση. Δεν έχει ούτε τη γεωγραφική συνοχή, ούτε την αναπτυξιακή, ούτε την ιστορική. Θα πρέπει να μπει και ένα ακόμη κριτήριο. Δεν ξέρω γιατί το αποσιωπούνε. Ίσως γιατί στην Αθήνα ποτέ δεν καταλάβανε τι εστί Ελλάδα, ύπαιθρος. Μέγιστο κριτήριο, λοιπόν, για τους αγροτικούς Δήμους και τους κατ’ εξοχήν Καποδιστριακούς είναι το θέμα του αριθμού των χωριών, του αριθμού και του μεγέθους των αγροτικών εκτάσεων», υπογράμμισε ο κ. Πολυχρονίδης.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΒΟΥΚΟΛΙΩΝ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Βουκολιών, Γιάννης Λουφαρδάκης (ο δήμαρχος Βουκολιών, Νίκος Μπομπολάκης απουσίαζε για λόγους υγείας) επισήμανε ότι «πολιτιστικά ανήκουμε στην Κίσαμο. Και ο Δήμος Βουκολιών και ο Δήμος Κολυμπαρίου. Αυτό» (σ.σ.: η συνένωση των δύο Δήμων) «θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα, ίσως από τις αρχές της δεύτερης τετραετίας. Τώρα είναι πάρα πολύ αργά, διότι, όπως βλέπουμε, όλα θα έρθουν από πάνω κι απλώς εμείς θα συναινέσουμε. Το Δημοτικό Συμβούλιο Βουκολιών έχει πάρει ομόφωνη απόφαση για να πάμε με τη μεριά του βόρειου άξονα (Νέας Κυδωνίας, Πλατανιά, Μουσούρων, Κολυμπαρίου). Μας ενώνουν πολλά πράγματα οικονομικά, χωροταξικά, κ.λπ.», τόνισε ο κ. Λουφαρδάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα