Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Μήνυμα ελπίδας στον αγώνα κατά των εξαρτήσεων από τα ναρκωτικά, στέλνει ο Συμβουλευτικός Σταθμός του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) που ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες τη δραστηριότητά του στα Χανιά.
Ήδη ο Σταθμός, που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Νέων Καταστημάτων, έχει δημιουργήσει ομάδες συμβουλευτικής για γονείς και χρήστες ουσιών, ενώ ανάλογο πρόγραμμα εφαρμόζει στις Δικαστικές Φυλακές και τις Φυλακές της Αγιάς.
“ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ”
Ο υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού στα Χανιά Γιώργος Γαβριλάκης, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ανέφερε ότι η μονάδα ξεκίνησε τη δράση της στις 15 Ιανουαρίου του 2010: “Κατ’ αρχήν θα πρέπει να τονίσουμε ότι είμαστε Συμβουλευτική Μονάδα και δεν κάνουμε θεραπεία. Σε αυτή τη φάση οι δραστηριότητες που έχουμε αναπτύξει κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις: Παρέχουμε συμβουλευτική υποστήριξη σε χρήστες στη Δικαστική Φυλακή και τη Φυλακή της Αγιάς, κάνουμε συμβουλευτική σε γονείς που τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν πρόβλημα και τέλος λειτουργούμε ως συμβουλευτικό κέντρο για χρήστες ουσιών”.
Ο κ. Γαβριλάκης υπογράμμισε ότι στο Κέντρο μπορεί να απευθυνθεί οποιοσδήποτε αντιμετωπίζει κάποιο θέμα με τη χρήση ουσιών, ενώ διευκρίνισε ότι -σε πρώτη φάση- η Μονάδα των Χανίων ασχολείται με εξαρτήσεις που αφορούν αποκλειστικά παράνομες ουσίες: “Μελλοντικά σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε προγράμματα πρόληψης αλλά και να ασχοληθούμε με εξαρτήσεις που αφορούν το ίντερνετ, τον τζόγο ή νόμιμες ουσίες όπως το αλκοόλ”.
Ειδικότερα, για τον τρόπο που λειτουργεί η συμβουλευτική υποστήριξη ο υπεύθυνος του Σταθμού σημείωσε: “Η κάθε περίπτωση είναι μοναδική και θα πρέπει να την εξετάζουμε από κοντά. Ωστόσο, ο τρόπος που εργαζόμαστε είναι με ομάδες μέσα στις οποίες ο ένας γονέας μαθαίνει από τον άλλο. Ήδη η ομάδα συμβουλευτικής γονέων αριθμεί 15 άτομα. Σε ό,τι αφορά τους χρήστες ξεκινήσαμε την 1η Φεβρουαρίου και στην ομάδα αυτή τη στιγμή είναι 5 άτομα, ενώ στις δύο φυλακές συμμετέχουν συνολικά 19 άτομα”.
Συνεχίζοντας ο κ. Γαβριλάκης επεσήμανε: “Σε κάθε περίπτωση αυτό το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε είναι ότι υπάρχει ελπίδα. Έστω και ένας από αυτούς τους ανθρώπους να σωθεί ή να αλλάξει τη ζωή του για εμάς είναι πολύ σημαντικό”.
“ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ”
Μεταξύ άλλων, ρωτήσαμε τον κ. Γαβριλάκη για το αν υπήρξαν αντιδράσεις για τη λειτουργία του Σταθμού, καθώς λίγες ημέρες πριν κυκλοφόρησε στην περιοχή των Νέων Καταστημάτων μια αφίσα
-χωρίς υπογραφή- που υποστήριζε ότι… ο Σταθμός θα υποβαθμίσει περαιτέρω την περιοχή της πλατείας Νέων Καταστημάτων!
Ο ίδιος μας απάντησε ότι τέτοια φαινόμενα έχει αντιμετωπίσει το ΚΕΘΕΑ σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ωστόσο, βασίζονται στην άγνοια για τα προγράμματα και τις υπηρεσίες που παρέχει το ΚΕΘΕΑ: “Πάντα υπάρχουν αυτές οι αντιδράσεις και αυτές προέρχονται από ανθρώπους που μπορεί να έχουν ένα λόγο να ανησυχούν, αλλά όταν καταλαβαίνουν τι ακριβώς δουλειά κάνουμε είναι τελείως διαφορετικά”, σημείωσε και ανέφερε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει πλήρης μεταστροφή της στάσης όσων διαμαρτύρονται μόλις ενημερωθούν για τα Κέντρα: “Πρέπει να τονίσουμε ότι τα Κέντρα Θεραπείας του ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα είναι προγράμματα “στεγνά”, δεν χορηγούμε υποκατάστατα, ούτε οποιαδήποτε ουσία. Επίσης, ειδικότερα η μονάδα των Χανίων δεν είναι θεραπευτική αλλά συμβουλευτική”.
Παράλληλα ο κ. Γαβριλάκης εξήγησε ότι η λογική που υπαγορεύει τη λειτουργία της μονάδας στο κέντρο της πόλης είναι διότι επιτρέπει τη εύκολη πρόσβαση από οποιοδήποτε σημείο του Νομού αλλά και διότι το πρόβλημα της χρήσης ουσιών το γεννά η ίδια η πόλη: “Έχουμε την πλατεία δίπλα (σ.σ. εννοεί την πλατεία 1866) που γίνεται χρήση κ.λπ. Αυτό είναι το επικίνδυνο. Αντίθετα σε ένα χώρο που είναι τα πάντα καθαρά και αυτό που προσπαθούμε να μάθουμε τους ανθρώπους είναι ότι υπάρχει κι ένας άλλος τρόπος ζωής νομίζω ότι μας νομιμοποιεί να είμαστε εδώ”, ανέφερε σχετικά.
Να σημειώσουμε τέλος ότι όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τον Συμβουλευτικό Σταθμό μπορούν να επισκεφθούν τα γραφεία του που βρίσκονται στην οδό Κ. Σφακιανάκη 13 στον πρώτο όροφο ή να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά στο 28210 – 87040. Το Κέντρο λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Ο Σύλλογος Οικογένειας
του ΚΕΘΕΑ στη Κρήτη
Τον Αποκριάτικο χορό του θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, ώρα 1 το μεσημέρι στο Κέντρο Διασκέδασης “Άνοδος”, ο Σύλλογος Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ στην Κρήτη. Το γεύμα θα είναι ξεχωριστό και χωρίς αλκοόλ. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την αγορά αυτοκινήτου για τις ανάγκες της κοινότητας “Αριάδνη” στο Ηράκλειο, ενώ χρηματικό ποσό θα δοθεί στον Συμβουλευτικό Σταθμό που ξεκίνησε τη λειτουργία του στα Χανιά. Η τιμή της πρόσκλησης είναι 15 ευρώ ανά άτομο.

Έργα και ευχές
Ιδιαίτερα καθοριστική ήταν η συμβολή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων όπως και του τοπικού παραρτήματος του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) για τη δημιουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού του ΚΕΘΕΑ στα Χανιά. Μετά από ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου η Νομαρχία -σε χρόνο ρεκόρ- βρήκε και ανακαίνισε με δαπάνες της το κτήριο που στεγάζεται ο Σταθμός, ενώ η Τράπεζα Χανίων πρόσφερε μέρος του υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Έτσι, μέσα σε λίγους μήνες, ένα αίτημα χρόνων που αποτελούσε -μέχρι πρότινος- απλώς ευχή έγινε πραγματικότητα, δρομολογώντας τη δημιουργία στεγνού προγράμματος.
Σπάνιο το φαινόμενο, αλλά ελπιδοφόρο για τον τόπο μας…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Ένα από τα καλύτερα προγράμματα που έχει δημιουργηθεί στα Χανιά κ αν κ είμαι καινούριος στο πρόγραμμα είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ όσα παιδιά το θέλουν πραγματικά αλλά κ τους γονείς τους ώστε να καταλάβουν τι πραγματικά περνάμε κ να σταθούν με τον σωστό τρόπο δίπλα μας…!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα