Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ. Από τον Καναδά και τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, ο κ. Τρισέ εξέφρασε την πίστη του ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιτύχει τους σκληρούς στόχους που έχει θέσει για την οικονομία της.
“Αναμένουμε και είμαστε αισιόδοξοι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλες τις αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να επιτύχει αυτό τον στόχο”, ανέφερε ο Τρισέ σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη λήξη της συνόδου.
Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος -Καν, ο οποίος παραβρέθηκε στη σύνοδο της G7, είχε δηλώσει ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα εάν του ζητηθεί. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε χθες στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι δεν χρειάζεται βοήθεια από το ΔΝΤ. “Εμείς, οι εκπρόσωποι της ζώνης του ευρώ, καταστήσαμε σαφές ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή και ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί”, τόνισε ο Γιούνκερ.
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά, Τζιμ Φλάχερτι, που προεδρεύει αυτήν την περίοδο στην G7, είπε ότι τα χρέη των χωρών – μελών της ευρωζώνης είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι την G7.
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι υπουργοί της G7, δημοσιογράφοι έθεσαν σε τρεις υπουργούς χωρών της ευρωζώνης, στον Γερμανό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τη Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ιταλό Τζούλιο Τρεμόντι το ερώτημα τι σκοπεύει να κάνει η G7 για να λυθεί το πρόβλημα του χρέους χωρών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Αντ? αυτών απάντησε ο Φλάχερτι, επαναλαμβάνοντας τη δήλωσή του της Παρασκευής ότι το θέμα “θα πρέπει να το χειριστεί η ΕΕ και όχι η G7”.