Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΑΝΗΣΥΧΗ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων βρίσκεται το Ιράν, με αφορμή την εντολή του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ για παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 20% για έναν ερευνητικό αντιδραστήρα στην Τεχεράνη. Η απόφαση αυτή του Ιρανού προέδρου προκαλεί αμφιβολίες στη διεθνή κοινότητα σχετικά με τις προοπτικές για μία συμφωνία με τη Δύση.
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταστήσει σαφές στο Ιράν ότι “η υπομονή της εξαντλείται”, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, τόνισε ο γερμανός υπουργός Αμυνας Καρλ-Τέοντορ Ζου Γκούτενμπεργκ. “Μπορεί οι κυρώσεις να δημιούργησαν ανάγκες, πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τις επιπτώσεις των επιλογών μας”, είπε ο ίδιος, επισημαίνοντας όμως πως “ταυτόχρονα πρέπει να καταστήσουμε σαφές στο Ιράν πως η υπομονή μας εξαντλείται”.
Τη “βαθιά του ανησυχία” για τη δήλωση Αχμαντινετζάντ εξέφρασε και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. “Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν σκοπεύει να προχωρήσει στον εμπλουτισμό κατά 20% τμήματος των καυσίμων του προκαλούν βαθιά ανησυχία. Κάτι τέτοιο αποτελεί εσκεμμένη παραβίαση πέντε αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Σε ομιλία του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Ιρανός ηγέτης ανέφερε ότι “Ζήτησα από τον δόκτορα Σαλέχι να αρχίσει την εργασία για την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 20% χρησιμοποιώντας τις συσκευές φυγοκέντρισης”.
Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν διορία δύο με τρεις μήνες (για να ολοκληρώσουν μία συμφωνία για ανταλλαγή ουρανίου). Εάν δεν υπάρξει συμφωνία θα αρχίσουμε εμείς την παραγωγή ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού, είπε ο Ιρανός πρόεδρος εγκαινιάζοντας μία έκθεση για την τεχνολογία laser. Tόνισε ακόμη ότι το Ιράν έχει τη δυνατότητα να εμπλουτίσει ουράνιο χρησιμοποιώντας τεχνολογία laser, αλλά δεν ανέφερε λεπτομέρειες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα