Κάθε κυνήγι θησαυρού είναι μια περιπέτεια σε έναν παράλληλο κόσμο που μοιράζεται τα χαρακτηριστικά του δικού μας με μια ειδοποιό διαφορά.
Είναι ένας κόσμος παιχνιδιού, στον οποίο οι ενήλικες χάνουν την αίσθηση του χρόνου, νοιώθουν έφηβοι και κάνουν κουζουλάδες.
Σε αυτή την περιπέτεια μπήκα πριν από 25 χρόνια όταν ο τότε δήμαρχος Γιώργος Κατσανεβάκης μου ανάθεσε, εν λευκώ, να ξεκινήσω το παιχνίδι για λογαριασμό της πόλης.
Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα αλλά ο ενθουσιασμός μας ξεπερνούσε τα εμπόδια της απειρίας μας και έτσι το παιχνίδι ίσως να είναι το μακροβιότερο στην Κρήτη.
Σύντομα, απόκτησε τα δικά του χαρακτηριστικά βασισμένα στη δημοφιλή θεωρία των πολλαπλών ταλέντων που μόλις είχε παρουσιαστεί τότε.
Ταυτόχρονα ξεκινήσαμε τη διοργάνωση του παιχνιδιού για παιδιά στα Χανιά κι αργότερα στην Παλαιόχωρα και στη Σούδα.
Πιστεύω ότι το παιχνίδι των ενηλίκων για να είναι αυθεντικό κι όχι αγώνας ταχύτητας πρέπει να ικανοποιεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες που να ικανοποιούν όλους τους συμμετέχοντες.
Το παιχνίδι
των ενηλίκων
Παιχνίδι σημαίνει ξενοιασιά, πολλές δραστηριότητες με διαφορετικούς κανόνες, κι άμεση ανταμοιβή. Οι δραστηριότητες μας είχαν τα στοιχεία του απρόοπτου και του επίκαιρου. Ενδεικτικά αναφέρω μερικές, όπως όταν οι παίχτες?
– βρήκαν εισιτήρια του κινηματογράφου ?Ολύμπια? που είχε καταρρεύσει,
– χόρεψαν χούλα χουπ στην Αγορά,
– έπαιξαν μπάσκετ στο γήπεδο,
– έφεραν φυλακτό από εκκλησία που γιόρταζε,
– είδαν ταινία σε θερινό σινεμά υπό βροχή,
– τραγούδησαν μαντινάδες και ριζίτικα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς,
– μέτρησαν το βάθος της θάλασσας,
– κεράστηκαν μια τσικουδιά,
– έσκαψαν στην άμμο,
– μέτρησαν αρχαίους τάφους.
Πρωτοποριακή ήταν η ιδέα μας να συγκεντρώσουμε 2 τόνους χαρτί για ανακύκλωση έξω από το Δημαρχείο, χρόνια πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα ανακύκλωσης στα Χανιά. Ήταν τόση η έκπληξη τους στο Δήμο που δίκαια εξανέστη ο μακαρίτης αντιδήμαρχος Μήτσος Βλησίδης λέγοντας ?και τώρα τι θα το κάνω το χαρτί;? . Η ισότιμη συμμετοχή στις δραστηριότητες, οι συνεχείς κορυφώσεις του παιχνιδιού, η εύρεση του θησαυρού, ήταν στιγμές ικανοποίησης, αφού τότε το υλικό κέρδος των νικητών ήταν ελάχιστο.
Τα οφέλη του παιδικού παιχνιδιού
Κάθε χρόνο, στα 25 χρόνια που παίζουμε το παιδικό παιχνίδι στα Χανιά, είναι χαρά μας να βλέπουμε τα Χανιωτάκια να απολαμβάνουν τη συμμετοχή τους.
Η παιδαγωγική χρησιμότητα του παιχνιδιού του θησαυρού στηρίζεται σε ευρήματα της σύγχρονης παιδαγωγικής, της κοινωνικής και της γνωστικής ψυχολογίας. Ιδιαίτερα επωφελές είναι το παιχνίδι για τα παιδιά των πόλεων που δεν συνηθίζουν να είναι παρατηρητές κι αυτόνομοι ερευνητές.
Η συμμετοχή σε μια ολιγομελή ομάδα με ένα κοινό στόχο αναγεννά και ενδυναμώνει την έννοια της παιδικής παρέας. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η σύνθεση της ομάδας που συνήθως αποτελείται από παιδιά με διαφορετικές δεξιότητες, έτσι η συνεργασία τους γίνεται αυτοσκοπός.
Και φυσικά τα παιδιά ασκούν τις ισχυρές γνωστικές δεξιότητες τους, ενδυναμώνουν άλλες και μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν. Γι αυτό δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή ώστε να υπάρχει ισόρροπη απαίτηση και ανταμοιβή στα ερωτήματα και στις δραστηριότητες του, έτσι ώστε κάθε παιδί να απολαύσει τη χαρά της συμμετοχής, να βρεθεί σε κατάσταση ροής και να νοιώσει ευτυχισμένο.
Τα τελευταία χρόνια παίζουμε το παιδικό παιχνίδι στον Δημοτικό Κήπο επειδή οι συνθήκες κυκλοφορίας στην πόλη δεν επιτρέπουν την ασφαλή κίνηση των παιδιών.
Η απέραντη ικανοποίηση μας ?εμένα και των συνεργατών μου στην Πολύγνωση ? στα πάνω από 50 παιχνίδια που οργανώσαμε μέχρι σήμερα, αντισταθμίζει την επιθυμία μας να είμαστε και εμείς παίκτες.
Ο Κυριάκος Βασιλομανωλάκης διευθύνει το Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας Πολυγνώση
Το 25ο κυνήγι θησαυρού για παιδιά 8 – 13 ετών που δεν έγινε χθες λόγω βροχής θα γίνει το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου ώρα 12 μ. στον Δημοτικό Κήπο. Οι δηλώσεις συμμετοχής ισχύουν.