Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΣΥ

Με αποκλεισμό
των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) Χανίων, λίγο μετά τις 11 χθες το πρωί, συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Παναγροτικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ). Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης με πολίτες που εμποδίστηκαν να εισέλθουν στο κτήριο. Λόγω της απαγόρευσης
της εισόδου δημιουργήθηκε εκνευρισμός ενώ κάποιοι πολίτες προσπάθησαν να “σπάσουν” τον αποκλεισμό της Εφορίας και να εισέλθουν εντός
του κτηρίου.
Τελικά με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων η ένταση δεν γενικεύτηκε και τα πνεύματα μετά από λίγη ώρα ηρέμησαν.
Οι αγρότες ζητούν εγγυημένες τιμές, στήριξη του εισοδήματός τους και προστασία της ντόπιας παραγωγής από τις εισαγωγές.
Παράλληλα, ανακοίνωσαν την συμμετοχή τους στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση με συγκέντρωση μαζί με το ΠΑ.ΜΕ στις 10 πρωί στην Πλατεία Νέων Καταστημάτων.
“Όπως τόνισε το μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ κ. Γιάννης Κατσαρός “οι αγρότες συνεχίζουν τον αγώνα. Είναι η τέταρτη εβδομάδα που είμαστε στους δρόμους για τα δίκαια αιτήματά μας. Η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή, από τα εγκαίνια της έκθεσης «ΑΓΡΟΤΙΚΑ», χαρακτήρισε τα αιτήματα της αγροτιάς …«μικροδιευθετήσεις». Ομως η ίδια ανέφερε πως το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε το 2000 – 2008 κατά 19,9%. Αφού λοιπόν υποστηρίζει πως πρόκειται για «μικροδιευθετήσεις» γιατί δεν έχει λύσει μέχρι σήμερα τα προβλήματά μας;”
“Καλούμε όλους τους αγρότες, εργάτες, εμποροβιοτέχνες να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνουμε μαζί με το ΠΑ.ΜΕ την Τετάρτη στις 10 πρωί στην Πλατεία Νέων Καταστημάτων να ενώσουμε την φωνή μας για τα δίκαια αιτήματά μας” κατέληξε ο κ. Κατσαρός.
“Η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε πως «η γεωργία με τη διευρυμένη έννοιά της πρέπει να φύγει από τα στενά όρια της πρωτογενούς παραγωγής και να περάσει δυναμικά στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα με την προσφορά υπηρεσιών στην κοινωνία». Αυτή η δήλωση αποτελεί ομολογία της ακολουθούμενης πολιτικής ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και μετατροπής της χώρας σε εισαγωγέα αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες που θα τυποποιούνται και θα μεταποιούνται στην Ελλάδα κατά τα πρότυπα της EE. Ολα τα προϊόντα που μπορούμε να παράγουμε στη χώρα συνδέονται με το διατροφικό ζήτημα για το λαό. Γι’ αυτό η πάλη για να μην ξεκληριστεί η μικρομεσαία αγροτιά και να μπορεί να παράγει σε όφελος του λαού, είναι υπόθεση και των εργατών και των αυτοαπασχολούμενων. Ο αγώνας των αγροτών θα συνεχιστεί και εάν χρειαστεί θα πάρει άλλη μορφή” επεσήμανε το μέλος της ΠΑ.ΣΥ κ. Περικλής Τσουρουνάκης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΑ.ΣΥ τα αιτήματα των αγροτών είναι μεταξύ άλλων τα εξής:
-Μη διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη».
-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.
-Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα.
-Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
-Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.ά.
– Πάγωμα των αγροτικών χρεών, για τρία χρόνια, με παραγραφή των πανωτοκιών.
-Να διπλασιαστούν οι συντάξεις του ΟΓΑ, να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα