Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Κίεβο
Την επικράτηση του Βίκτορος Γιανούκοβιτς στις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε ποσοστό 48,66% έναντι 45,75% της αντιπάλου του και πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων. “Καθαρές” χαρακτηρίζει τις εκλογές η διεθνής κοινότητα.
Μέχρι χθες το βράδυ η Τιμοσένκο δεν είχε ακόμη παραδεχτεί την ήττα της, ενώ απείλησε να προσφύγει στα δικαστήρια ή να κατεβάσει στον δρόμο τους υποστηρικτές της εάν υπάρξουν ενδείξεις ότι διαπράχθηκε νοθεία στις εκλογές.
Ωστόσο, οι διεθνείς παρατηρητές δήλωσαν πως οι προεδρικές εκλογές ήταν μια “εντυπωσιακή επίδειξη” δημοκρατίας. Οι παρατηρητές κάλεσαν του πολιτικούς ηγέτες της χώρας να διασφαλίσουν την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.
“Οι εκλογές αυτές ήταν μια νίκη για όλους στην Ουκρανία”, τονίζουν σε δήλωσή τους οι παρατηρητές που υπάγονταν στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). “Είναι τώρα η ώρα για τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να ακούσουν την ετυμηγορία του λαού και να εξασφαλίσουν ότι η μεταβίβαση της εξουσίας θα είναι ειρηνική και εποικοδομητική”, προσθέτουν στη δήλωσή τους οι παρατηρητές.
Οι προεδρικές εκλογές της Κυριακής, διεξήχθησαν με “δημοκρατικό τρόπο” γεγονός που αποτελεί “μεγάλη επιτυχία για την Ουκρανία”, εκτίμησε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γέρζι Μπούζεκ.
“Οι εκλογές ήταν ελεύθερες και διεξήχθησαν με διαφάνεια, και οι συνάδελφοί μας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως και οι παρατηρητές που ήταν παρόντες το επιβεβαιώνουν”, υπογραμμίζει ο κ. Μπουζεκ, μιλώντας από το Στρασβούργο.
“Ευχόμαστε όπως ο νέος πρόεδρος εργαστεί για το καλό της χώρας, και επίσης ευχόμαστε να δημιουργήσουμε τις καλύτερες σχέσεις με τη χώρα αυτή”, όπου η δημοκρατία “έχει ακέραιες ρίζες”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο οργανώνει μια σύνοδο για τις εκλογές αυτές αύριο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα