Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΧΜΑΝΤΙΝΕΤΖΑΝΤ

Μόσχα
Διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσε
η απόφαση του Ιρανού προέδρου
Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ για την άμεση έναρξη διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό 20%. Η Ρωσία καλεί το Ιράν να μην προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια, ενώ ΗΠΑ και Γαλλία πιέζουν για
την επιβολή κυρώσεων.
Το Ιράν γνωστοποίησε χθες επισήμως στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) την απόφασή του να αρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20%.
Η ΙΑΕΑ είχε υποβάλει τον Οκτώβριο σχέδιο συμφωνίας που προβλέπει την παράδοση από το Ιράν του 70% του ουρανίου του που είναι εμπλουτισμένο σε χαμηλό ποσοστό (3,5%) στη Ρωσία, η οποία θα ήταν επιφορτισμένη με τον εμπλουτισμό του σε ποσοστό 20% προτού μετατραπεί στη Γαλλία σε καύσιμο για τον ερευνητικό αντιδραστήρα του Ιράν. Όμως η Τεχεράνη δεν αποδέχθηκε την πρόταση αυτή. Η Ρωσία ζήτησε χθες από το Ιράν να εκπληρώσει τη συμφωνία για την αποστολή του ουρανίου του στο εξωτερικό για εμπλουτισμό σε ποσοστό 20% και να μην προχωρήσει στη διαδικασία αυτή το ίδιο, όπως ανακοίνωσε χθες η Τεχεράνη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.
“Όλα αυτά δεν είναι σοβαρά και δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τίποτε άλλο εκτός από κυρώσεις αν δεν είναι δυνατές οι διαπραγματεύσεις”, σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η Γαλλία δεν διαθέτει επαρκείς ψήφους στον ΟΗΕ για την υιοθέτηση μιας νέας απόφασης. “Δεν θα δείξουμε υπερβολική ευαισθησία στις διάφορες αντιφατικές δηλώσεις” των ιρανών αξιωματούχων. “Ο εμπλουτισμός ουρανίου είναι αντίθετος με όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”, κατέληξε.
Η Γαλλία και οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ανακοίνωσαν παράλληλα εχθές ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ερβέ Μορέν έχοντας δίπλα του τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρόμπερτ Γκέιτς.
“Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να εργαστούμε και για άλλα μέτρα” στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε ο Μορέν με τον Γκέιτς να δηλώνει ότι “Συμφωνούμε απολύτως ότι η ανάληψη δράσης από τη διεθνή κοινότητα είναι το επόμενο στάδιο”.   

Κυρώσεις ζητά το Ισραήλ   

Η απόφαση της Τεχεράνης να παράγει πολύ εμπλουτισμένο ουράνιο είναι “μια ακόμη απόδειξη ότι το Ιράν εξαπατά τον κόσμο”, δήλωσε χθες ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, καλώντας για την επιβολή “αποφασιστικών” κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
“Η ανακοίνωση του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ (…) είναι μια ακόμη απόδειξη ότι το Ιράν εξαπατά όλον τον κόσμο” είπε ο Μπαράκ στη διάρκεια συνόδου του Εργατικού Κόμματος.
“Η κατάλληλη απάντηση είναι να ξεκινήσει μια σθεναρή εκστρατεία με αποφασιστικές και μόνιμες κυρώσεις κατά του Ιράν”, δήλωσε ο Μπαράκ. “Ελπίζω ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα κλείσει τα μάτια της μπροστά στη σημασία μιας τέτοιας ανακοίνωσης”, πρόσθεσε.
Το Ισραήλ, όπως και οι μεγάλες δυνάμεις υποπτεύονται ότι το καθεστώς της Τεχεράνης προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα υπό την κάλυψη ενός πολιτικού πυρηνικού προγράμματος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα