Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Άλλες ειδήσεις

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Σοροί θυμάτων του
κομμουνιστικού καθεστώτος

Τίρανα
Σοροί που πιστεύεται ότι ανήκουν σε άτομα που εκτελέσθηκαν επί κομμουνιστικού καθεστώτος, εντοπίστηκαν κοντά στα Τίρανα, στην Αλβανία. Πρόκειται για 13 σορούς που πιστεύεται ότι είχαν δολοφονηθεί στις δεκαετίες του 1970 και του 1980.
Οι νεκροί βρέθηκαν από έναν άνδρα που ερευνούσε για να εντοπίσει τη σορό του πατέρα του και εστάλησαν για ιατροδικαστική εξέταση.
Όλα τα λείψανα βρέθηκαν στην περιοχή Ντάζτι, ένα θέρετρο λίγο έξω από τα Τίρανα. Ένας φύλακας στο θέρετρο δήλωσε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ότι η περιοχή στη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος ήταν γνωστή ως “ζώνη εκτελέσεων”.
“Όλοι είναι πολιτικά θύματα και κάποιες φορές γίνονταν εκτελέσεις χωρίς απόφαση δικαστηρίου”, δήλωσε ο φύλακας.

ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Εκτοξεύθηκε
το Endeavour
Κέιπ Κανάβεραλ,   
Με μία μέρα καθυστέρηση, εκτοξεύθηκε χθες τα ξημερώματα το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Endeavour από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, κοντά στο Κέιπ Κανάβεραλ, μεταφέροντας έξι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η NASA είχε αναβάλει για πρώτη φορά την εκτόξευση προχθές εξαιτίας των ακατάλληλων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή της εκτόξευσης.
Κύριος στόχος αυτής της αποστολής διάρκειας 13 ημερών είναι η μεταφορά και εγκατάσταση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό της υπομονάδας Tranquility και του θόλου παρατήρησης Cupola που κατασκευάσθηκαν για τη NASA από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία Thales Alenia Space. Μετά την εγκατάστασή τους, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα έχει ολοκληρωθεί κατά 90%.

ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Χιονοστιβάδα καταπλάκωσε στρατιώτες
Σριναγκάρ
Τουλάχιστον 15 ινδοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας χιονοστιβάδας που καταπλάκωσε κέντρο εκπαίδευσης στρατιωτών κοντά στα διαφιλονικούμενα σύνορα της χώρας με το Πακιστάν. Η είδηση ανακοινώθηκε χθες από τον στρατό και την αστυνομία.
Το δυστύχημα σημειώθηκε στην περιοχή Κιλανμάργκ, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Γκουλμάργκ που επισκέπτονται χιλιάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων ξένων, κάθε χειμώνα. Οπως ανέφεραν αξιωματούχοι ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να έχουν παγιδευθεί τουρίστες κάτω από τα χιόνια. Το στρατόπεδο βρίσκεται στο βορειοδυτικό Κασμίρ, σε ύψος 2.730 μέτρων κοντά στα ντε φάκτο σύνορα που χωρίζουν την περιοχή των Ιμαλαϊων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Στρατιωτικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι διασώθηκαν 70 στρατιώτες, αλλά μπορεί να είναι ακόμη παγιδευμένοι μερικοί. Σε κρίσιμη κατάσταση είναι 17 στρατιώτες, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε ένα τοπικό νοσοκομείο και τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων εν μέσω έντονης χιονόπτωσης.
Από τη μετεωρολογική υπηρεσία έγινε γνωστό ότι τα χιόνια θα συνεχίσουν να πέφτουν στα βουνά του Κασμίρ, όπου συχνά σημειώνονται χιονοστιβάδες, και τις επόμενες δύο ημέρες. “Υπάρχει έντονη χιονόπτωση και ομίχλη και αυτό αποτελεί εμπόδιο στις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων”, ανέφερε ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας. 

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ
Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις αρχές του Κοσόβου
Βιέννη
Τη μεταβίβαση μερικών αρμοδιοτήτων στις αρχές του Κοσόβου από τον επικεφαλής του Διεθνούς Πολιτικού Γραφείου, αποφάσισε η Διεθνής Ομάδα Καθοδήγησης για το Κόσοβο στη χθεσινή τακτική εξάμηνη συνεδρίασή της στην Αυστριακή πρωτεύουσα.
Η μεταβίβαση αφορά αρμοδιότητες που είχαν συμφωνηθεί κατά την υιοθέτηση του Συντάγματος πριν ενάμισι χρόνο και στη βάση των οποίων η κυβέρνηση στην Πρίστινα μπορεί στο εξής να διορίζει τους διευθυντές των τελωνειακών και φορολογικών αρχών, όπως και της Κεντρικής Τράπεζας.
Αντίθετα, τον τελευταίο λόγο θα συνεχίσει να έχει και στο μέλλον η διεθνής παρουσία στο Κόσοβο, τόσο στην Ελεγκτική Επιτροπή όσο και στην Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων.
Η Διεθνής Ομάδα Καθοδήγησης συζήτησε επίσης τη δυνατότητα καλύτερης ενσωμάτωσης στο νέο κράτος, των κατοικούντων από Σέρβους, κοινοτήτων του Βόρειου Κοσόβου.
Οπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο συμμετέχων στη συνεδρίαση πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, το σχέδιο εξυπηρετεί την υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των κρατικών θεσμών.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Διεθνούς Πολιτικού Γραφείου τόνισε πως πρόκειται για αποκατάσταση της κρατικής κυριαρχίας στο Βόρειο Κόσοβο στο πλαίσιο μιας γενικής αποκέντρωσης, και αυτό θα εξαρτηθεί τώρα από το πώς θα γίνουν αποδεκτά τα μέτρα από την πλευρά των Σέρβων. Ο κ. Φέιθ σημείωσε πως για αυτό μπορεί να χρειασθεί αρκετός χρόνος και δεν θα είναι εύκολο, και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει την υποστήριξη ολόκληρης της Ευρωπαικής Ενωσης.

Ευρωπαϊκή προοπτική
για το Κόσοβο

Την πλήρη και σαφή υποστήριξη της Βιέννης στην ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσόβου, τόνισε μετά τις συνομιλίες του με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ, επισημαίνοντας ότι στο Κόσοβο δοκιμάζονται οι προσπάθειες της Ευρώπης για σταθεροποίηση των Βαλκανίων, την ενίσχυση της οικονομίας και τη μακροπρόθεσμη ένταξη της περιοχής στην ΕΕ.
Ο κ. Σπίντελεγκερ υπογράμμισε το γεγονός πως η Αυστρία υπήρξε συνοδοιπόρος του Κόσοβου στην ανεξαρτησία του και προσφέρει και σήμερα την πλατφόρμα για τις διεθνείς προσπάθειες στη χώρα αυτή.
Η Αυστρία, στην οποία είχαν διεξαχθεί οι απ? ευθείας διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου και Πρίστινας για το μελλοντικό καθεστώς της σερβικής επαρχίας του Κοσόβου, ήταν από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προχώρησαν ήδη την άνοιξη του 2008 στην αναγνώριση του Κοσόβου, λίγο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς.
Εξάλλου, η Βιέννη υπήρξε από τις πρώτες πρωτεύουσες που είχαν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Σλοβενίας και της Κροατίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Συνάντηση ΥΠΕΞ Τουρκίας – Σερβίας
– Βοσνίας
Άγκυρα
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Σερβίας και της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Αχμέτ Νταβούτογλου, Βουκ Γέρεμιτς και Σβεν Αλκαλάι θα συναντηθούν, σήμερα, στην Άγκυρα, για να εξετάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια και κυρίως στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συναντηθεί και με τους τρεις υπουργούς Εξωτερικών. “Η Τουρκία στην εξωτερική της πολιτικής δίνει προτεραιότητα στα Βαλκάνια και κυρίως στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ώστε να εδραιωθούν διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι Νταβούτογλου, Αλκαλάι και Γέρεμιτς συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη, στις 10 Οκτωβρίου του 2009, για να αποτιμήσουν την κατάσταση στα Βαλκάνια. Η δεύτερη συνάντηση των τριών υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 2009, στην Κωνσταντινούπολη και οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συναντώνται τακτικά, σε μηνιαία βάση.

ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ
Η πρώτη γυναίκα
πρόεδρος

Σαν Χοσέ
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κόστα Ρίκα, εκλέχθηκε γυναίκα στο ύπατο αξίωμα της χώρας. Η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος, Λάουρα Τσιντσίγια εξελέγη από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κόστα Ρίκα, καθώς οι δύο κύριοι αντίπαλοί της παραδέχθηκαν την ήττα τους.
Ο Ότον Σόλις, υποψήφιος της κεντροδεξιάς, παραδέχθηκε την ήττα του μετά την ανακοίνωση των μερικών αποτελεσμάτων(40% των ψήφων), που τον φέρουν στη δεύτερη θέση μακριά από το 47% που συγκεντρώνει η Τσιντσίγια. Ο Σολίς ακολουθεί με 24,21%.
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Ότο Γκεβάρα, που έπεται στην τρίτη θέση, με ποσοστό 21,53%, «συνεχάρη» την Τσιντσίγια, την οποία αποκαλεί «η πρόεδρός μας».
Το ποσοστό που συγκεντρώνει η Τσιντσίγια, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, της εξασφαλίζουν την εκλογή από τον πρώτο γύρο.
   

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ – ΠΓΔΜ
Επίσκεψη Μιλόσοσκι στα Τίρανα

Τίρανα,
Τη βούληση των χωρών τους να συνεργαστούν προκειμένου να τεθούν σε τροχιά υλοποίησης τα έργα που αφορούν τον Άξονα 8, εξέφρασαν, χθες, στα Τίρανα, ο αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης και επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας, Ιλίρ Μέτα και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αλβανία.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της αλβανικής κυβέρνησης, η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς και ενός πρωτοκόλλου μεταξύ της Διεύθυνσης Διπλωματικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και της Διπλωματικής Ακαδημίας του αλβανικού ΥΠΕΞ, αποτελούν απόδειξη ότι Τίρανα και Σκόπια επιθυμούν να ενισχύσουν τις διπλωματικές διαβουλεύσεις, σε διάφορα ζητήματα.
Ο Ιλίρ Μέτα συνεχάρη τους πολίτες της ΠΓΔΜ για την απελευθέρωση του καθεστώτος έκδοσης βίζας σε ό,τι αφορά τα ταξίδια τους στη ζώνη του Σένγκεν και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και η Αλβανία, έως το τέλος του χρόνου, θα κατορθώσει να κατακτήσει τα ίδια προνόμια.
Ο ίδιος έκανε αναφορά και στη Συμφωνία της Οχρίδας, λέγοντς ότι προωθεί την ειρηνική και αρμονική ανάπτυξη της κοινωνίας και χαιρέτισε την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ της ΠΓΔΜ και του Κοσόβου και της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, δήλωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να στηρίξει τη διαδικασία απελευθέρωσης του καθεστώτος βίζας και για τους Αλβανούς πολίτες, καθώς και την πορεία των Τιράνων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Όπως είπε, η χώρα του και η Αλβανία είναι δύο γειτονικές και φιλικές χώρες, που έχουν κοινές προκλήσεις και φιλοδοξίες.
Τόνισε δε, ότι οι δύο χώρες έχουν καλές σχέσεις και εργάζονται με προσήλωση, σε όλους τους τομείς, για την περαιτέρω ενίσχυσή τους, μελλοντικά.
Σε ό,τι αφορά την ευρωατλαντική προοπτική, ο κ. Μιλόσοσκι υπογράμμισε ότι η ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ συνέβαλε στην εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σημείωσε ακόμη ότι η συνεργασία μεταξύ Τιράνων και Σκοπίων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα εργαστεί σκληρά προκειμένου να καταστεί “μοντέλο μιας πολυεθνοτικής και λειτουργικής δημοκρατίας”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα