Την ανησυχία του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκαλούν τα συνεχιζόμενα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, τα οποία αρχίζουν και πλήττουν συνολικά το ευρώ δυσκολεύοντας την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, φουντώνουν τα σενάρια για σχέδιο στήριξης των αδύναμων οικονομιών του Ευρωπαϊκού Νότου.
Η επέκταση των κερδοσκοπικών επιθέσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία και ο κίνδυνος περαιτέρω εξασθένησης του ευρώ έχουν σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι τα προβλήματα αυτά δεν συνδέονται μόνο με τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό στην Ελλάδα (που αντιστοιχεί μόλις στο 2,5% της ευρωζώνης) και ότι απαιτούνται πρακτικά μέτρα για τη βοήθεια των αδύναμων χωρών, πέρα από τη φραστική στήριξη.
Όπως διαπιστώνουν σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, η άσκηση πιέσεων -μέσω των αγορών- στην Ελλάδα για τη λήψη σκληρών μέτρων είναι ήδη ασφυκτική και ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση από κάθε έλεγχο είναι άμεσος.
Τη βεβαιότητα των μελών της G-7 ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιλύσει τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
“Όλοι οι εταίροι μας εκτός της ευρωζώνης είναι πεπεισμένοι ότι οι Ευρωπαίοι θα βρουν λύση στα προβλήματα αυτά”, αναφέρει σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ.
Σκληρές δηλώσεις έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, ο οποίος απαίτησε να υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις για χώρες σαν την Ελλάδα.
“Θα ήταν συνετό να αναμορφώσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας έτσι ώστε οι χώρες να τιμωρούνται αυστηρά αν κάνουν ψευδείς δηλώσεις για την κατάσταση του χρέους τους, για παράδειγμα μέσω υψηλών προστίμων τα οποία θα τους τρόμαζαν”, ανέφερε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Εξελίξεις αναμένονται αυτή την εβδομάδα, εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο τις εξελίξεις στον οικονομία. Επιπλέον, κρίσιμη είναι και η συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, αύριο Στο Παρίσι.
Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή σκυτάλης στην Κομισιόν. Οι νέοι επίτροποι θα αναλάβουν τα χαρτοφυλάκιά τους και θεωρείται βέβαιο πως ο νέος επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν θα αναφερθεί στη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του. Σύμφωνα με το in.gr, ο Όλι Ρεν προσανατολίζεται στην τοποθέτηση “ειδικού απεσταλμένου” στην Αθήνα.
Η βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι εφικτή είτε μέσω της έκδοσης Ευρωομολόγων, είτε μέσω της προκαταβολικής καταβολής των επιδοτήσεων από τον προϋπολογισμό 2007 – 2013. Επιπλέον λύση, μπορεί να δωθεί με την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας είτε μέσω δανεισμού είτε μέσω αγοράς ελληνικών ομολόγων, ενώ ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να αγοράσουν μεμονομένα οι κυβερνήσεις των Ευρωπαϊκών χωρών.