Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΧΙΟΝΗ

“Η ομορφιά της θλίψης και της μελαγχολίας είναι το βασικό χαρακτηριστικό στοιχείο στην ποίηση του Αργύρη Χιόνη”, ανέφεραν χθες οι ομιλητές κατά τη διάρκεια της τιμητικής εκδήλωσης για το έργο και την προσωπικότητα του σημαντικού σύγχρονου ποιητή που κατάγεται από τα Χανιά.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Εταιρεία Θεάτρου “Μνήμη” και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα του αναγνωστηρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων.
Ο Αργύρης Χιόνης, του οποίου τα θεατρικά έργα «Το μήνυμα» και «Βροχή δωματίου» ανέβηκαν πρόσφατα στο θέατρο “Κυδωνία”, τιμήθηκε τον Δεκέμβριο του 2009 με το Kρατικό Βραβείο Διηγήματος για το βιβλίο του «Το οριζόντιο ύψος».
Για το έργο του Αργύρη Χιόνη μίλησαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αλέξης Πολίτης, ο μυθιστοριογράφος, σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας κ. Πέτρος Μάρκαρης και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Μιχάλης Βιρβιδάκης.
“Το βασικό χαρακτηριστικό στοιχείο στην ποίηση του Αργύρη Χιόνη είναι η ομορφιά της θλίψης και της μελαγχολίας που παράγει το έργο του. Στην πεζογραφία του αυτό που χαρακτηρίζει τα έργα του είναι μια μίξη των λογοτεχνικών ειδών που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, απ? το παραμύθι στο διήγημα κι απ? το διήγημα στο δοκίμιο, στο χρονικό. Και όλα αυτά γίνονται με έναν τρόπο εξαιρετικά βατό και ήπιο”, ανέφερε ο κ. Πέτρος Μάρκαρης.
“Τα έργα του Αργύρη Χιόνη μέχρι σήμερα δεν είχαν παρουσιαστεί στο ελληνικό θέατρο. Το γεγονός ότι έχουμε τη δυνατότητα σήμερα στα Χανιά να παρουσιάζουμε έργα ενός τόσο σπουδαίου ποιητή όπως ο Αργύρης Χιόνης είναι πολύ σημαντικό γεγονός αλλά και μια πρόταση που δεν συνηθίζεται στην ελληνική επαρχία γενικότερα”, επεσήμανε ο κ. Μιχάλης Βιρβιδάκης.
Και πρόσθεσε ότι: “Ο Αργύρης Χιόνης είναι ένας πρώτης τάξεως δραματουργός και θεατρικός συγγραφέας πέραν του ότι είναι ένας πολύ σημαντικός ποιητής και διηγηματογράφος που βραβεύτηκε φέτος με το κρατικό βραβείο Λογοτεχνίας.
Αυτό που με γοητεύει στο έργο του είναι η ειλικρίνειά του. Ο λόγος του έχει ένα ποιητικό σφρίγος που προσωπικά με συγκινεί πολύ και το θεωρώ απαραίτητο συστατικό για να ασχοληθώ μαζί του”.
“Η ποίηση του Αργύρη Χιόνη είναι τόσο απλή που δεν χρειάζεται ερμηνευτή, μπορεί να την καταλάβει ο καθένας. Θεωρώ ότι η έμπνευσή του προέρχεται απ? το μυαλό του, αφού ο ίδιος διαθέτει παρατηρητική ματιά, φαντασία που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και να τα κάνει να δείχνουν πιο ενδιαφέροντα”, ανέφερε για το έργο του Αργύρη Χιόνη, ο κ. Αλέξης Πολίτης.
Ιδιαίτερα συγκινημένος δήλωσε ο κ. Αργύρης Χιόνης, ο οποίος επεσήμανε ότι “για μένα είναι μεγάλη ικανοποίηση και ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι με τιμά ο τόπος μου καθώς η μητέρα μου είναι από τις Βούβες Κισάμου. Η ποίησή μου ζητά την επαφή με τους ανθρώπους και είναι πολύ θετικό το γεγονός αν μπορούν να αντλήσουν μηνύματα ή να ταυτιστούν, παρόλο που αυτό δεν είναι κάτι που επιδιώκω”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα