Tο θέμα των τοξικών και ραδιενεργών αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου επαναφέρει το Δίκτυο “ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS” .
Μάλιστα το Δίκτυο εκτιμά πως περισσότερα από 637 «δηλητηριώδη» πλοία βρίσκονται σήμερα βυθισμένα και κρυμμένα στη Μεσόγειο, κάποια από τα οποία υπάρχουν στο θαλάσσιο χώρο του Ιονίου.
Σε επιστολή του προς όλα τα αρμόδια Υπουργεία, το Δίκτυο “ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS” ζητά να διερευνηθεί σε βάθος και με διακρατικό συντονισμό η σχετική υπόθεση.
Την επιστολή συνυπογράφουν επιστημονικοί και περιβαλλοντικοί φορείς όπως: το WWF Ελλάς, το Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του Ινστιτούτου Πυρηνικής Τεχνολογίας & Ακτινοπροστασίας ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας του Παν/μίου Πατρών, το Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εργαστήριο Θαλασσίων Μεταφορών, η Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή: “η πιθανότητα σκόπιμης απόρριψης ραδιενεργών και τοξικών αποβλήτων σε ελληνικό θαλάσσιο χώρο ή στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου, αποτελεί σοβαρότατη απειλή, η οποία χρήζει άμεσης και καίριας παρέμβασης των αρμόδιων Υπουργείων.
Η ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente, που ήδη από το 1990 καταγγέλλει τη διακίνηση τοξικών αποβλήτων και τη διάθεσή τους στο βυθό της θάλασσας, εκτιμά πως περισσότερα από 637 «δηλητηριώδη» πλοία βρίσκονται σήμερα βυθισμένα και κρυμμένα στη Μεσόγειο, κάποια από τα οποία μάλιστα στο θαλάσσιο χώρο του Ιονίου”.
Επίσης στην σχετική επιστολή των επιστημονικών και περιβαλλοντικών φορέων ζητείται η σύσταση εξειδικευμένης επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που σε συνεργασία και με τις Ιταλικές αρχές, θα συλλέξει και αξιολογήσει όλα τα κρίσιμα στοιχεία, ούτως ώστε να προωθηθεί άμεσα η βέλτιστη δυνατή αντιμετώπιση του προβλήματος.
“Σε περίπτωση που επαληθευτούν οι υποψίες για ραδιενεργά και τοξικά φορτία στα πλοία, που βρίσκονται διάσπαρτα στο βυθό της Μεσογείου, οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες τόσο για την δημόσια υγεία, όσο και για τον θαλάσσιο πλούτο. Η οποιαδήποτε περαιτέρω ολιγωρία, μπορεί να αποβεί καταστροφική “επισημαίνει το Δίκτυο “ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS” και τονίζει πως απαιτείται άμεση δράση και κινητοποίηση.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.