Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025

ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΘΗΝΑ
Περικοπές επιδομάτων, “πάγωμα” μισθών και πάγωμα προσλήψεων ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας την εισοδηματική Πολιτική της κυβέρνησης για το 2010. Από το “πάγωμα” μισθών και τις περικοπές δεν εξαιρούνται ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε οι βουλευτές, ούτε και τα υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων. Αύξηση 1,5% προβλέπεται μόνο για τις συντάξεις μέχρι 2.000 ευρώ.
Η νέα εισοδηματική πολιτική για το 2010, παρουσιάστηκε μετά από διαδοχικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να σταματήσουν οι διαρροές και η φημολογία.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός ανακοίνωσε τη συγκράτηση του μισθού του πρωθυπουργού, των υπουργών, των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων και την αναθεώρηση της οροφής των αποδοχών των προέδρων των ανεξαρτήτων αρχών.
Επιπλέον μέτρο είναι η μείωση έως και 50% της αμοιβής των μελών των ΔΣ για τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ, η αναστολή της χορήγησης αύξησης σε όλα τα μισθολόγια του δημοσίου (με εξαίρεση την εισοδηματική ωρίμανση) και η μείωση των επιδομάτων και των πρόσθετων αποζημιώσεων των δημοσίων υπαλλήλων.
Η ίδια εισοδηματική πολιτική θα ισχύσει και στα μισθολόγια των ΔΕΚΟ, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ αναδρομικά από την 1/1/2010. Για τους συνταξιούχους του δημοσίου θα χορηγηθεί αύξηση 1,5% σε όλες τις συντάξεις έως 2.000 ευρώ.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η περικοπή των επιδομάτων κατά 10% θα είναι οριζόντια (χωρίς κλιμάκωση ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος), ενώ δεν περικόπτονται τα αναπηρικά επιδόματα. Όσον αφορά τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός είπε ότι οι μικτές συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ, στις οποίες δεν θα δοθεί αύξηση, είναι της τάξης του 5% του συνόλου των συνταξιούχων του Δημοσίου και το δημοσιονομικό όφελος από τη μη χορήγηση αυξήσεων σε αυτές είναι περίπου 15 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική προσλήψεων αναστέλλονται όλες οι προσλήψεις για το 2010 με μερική εξαίρεση στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας.
Σημειώνεται ότι αναστολή προσλήψεων για το 2010 δεν θα οδηγήσει σε ματαίωση της εύλογης προσδοκίας των πολιτών που περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού τους. Προβλέπεται η σταδιακή τους απορρόφηση από το δημόσιο τα επόμενα έτη με αντίστοιχη παράταση των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ που εκδόθηκαν ή επίκειται να εκδοθούν.
Θα ισχύσει ο κανόνας της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις από το 2011 και θα γίνει ανακατανομή υπαλληλικού προσωπικού με τη συγχώνευση φορέων.
Οπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου θα συσταθεί και μία “επιτροπή μισθών” με τη συμμετοχή και τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων και κυρίως της ΑΔΕΔΥ για τη διαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου του δημόσιου τομέα.
Επίσης προχωρά κανονικά η προετοιμασία για τη δημιουργία μιας Ενιαίας Αρχής Πληρωμής όλων των μισθών του δημοσίου από το υπουργείο Οικονομικών.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Σε σημαντική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων υποστηρίζει ότι οδηγούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
“Η αναδίπλωση της κυβέρνησης σε βασικές πτυχές της εισοδηματικής πολιτικής και η ακύρωση των σχετικών δεσμεύσεών της, προεκλογικών και μετεκλογικών, επιβεβαιώνουν το σύνδρομο των κυβερνητικών παλινωδιών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική. Οι κυβερνητικές αποφάσεις οδηγούν σε σημαντική μείωση των πραγματικών αποδοχών των εργαζομένων, χωρίς να λαμβάνουν καμία ειδική μέριμνα για τις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις” αναφέρει στην δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας. Για περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων κάνει λόγο το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του με αφορμή την παρουσίαση της νέας εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, σε δηλώσεις του αναφορικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, τόνισε ότι το κόμμα του εμμένει στην επιβολή ενιαίου μισθολογίου για όλους.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στα μέτρα εισοδηματικής και φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα “τσουνάμι εισοδηματικής λεηλασίας των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων”.

Για τα στελέχη της κυβέρνησης και του Δημοσίου:
-Καμιά αύξηση μισθού και μείωση των πρόσθετων αμοιβών των επιδομάτωνκαι των αποζημιώσεων του πρωθυπουργού, των υπουργών, των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων κατά 10%.
-Αναθεώρηση της οροφής των αποδοχών των προέδρων των ανεξαρτήτων αρχών. Από τώρα και στο εξής ως οροφή θα θεωρείται η αποδοχή γενικού γραμματέα υπουργείου με προσαύξηση έως 20% ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες και τα ειδικά προσόντα.
-Οροφή στις αμοιβές προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων για τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ. Ως οροφή θα θεωρείται και σε αυτή την περίπτωση η οροφή που αντιστοιχεί παραπάνω.
-Σε καμία επιχείρηση που ελέγχεται από το δημόσιο δεν θα χορηγηθεί μπόνους.
-Μείωση έως και 50% της αμοιβής των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων για τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ.

Για τους υπαλλήλους του Δημοσίου:
-Αναστέλλεται η χορήγηση αύξησης σε όλα τα μισθολόγια του δημοσίου (εκτός ωρίμανσης) και αναστέλλεται και η τιμαριθμική αναπροσαρμογή σε όλα τα επιδόματα που προβλέπεται.
-Τα επιδόματα και οι πρόσθετες αποζημιώσεις των δημοσίων υπαλλήλων μειώνονται κατά 10% με εξαίρεση το κίνητρο απόδοσης, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών, οικογενειακή παροχή και τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
-20% μείωση στο επίδομα «ταχείας διεκπεραίωσης» των δικαστικών
-Μειώνεται το όριο των υπερωριών κατά 30%.
-Τροποποιείται το νομικό πλαίσιο περί οδοιπορικών εξόδων και καταργείται η αμοιβή/αποζημίωση για τους δημοσίους υπαλλήλους που συμμετέχουν σε ομάδες/ επιτροπές εργασίας.
-Χορήγηση μόνο της μισθολογικής ωρίμανσης στο βασικό μισθολόγιο


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα