Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Σύνταξη στα 63, κατάργηση της εθελουσίας εξόδου και της πρόωρης συνταξιοδότησης, εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής του Κοινωνικού Διαλόγου για το Ασφαλιστικό. Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για βαθιές τομές που απαιτούνται για να αντέξει το σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις επόμενες δεκαετίες.
Αναλυτικότερα, δίνεται τέλος στο καθεστώς των εθελουσίων εξόδων και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με στόχο να αυξηθεί κατά δύο έτη ο μέσος όρος της ηλικίας συνταξιοδότησης και να ξαναγυρίσει μέχρι το 2015 στα 63 χρόνια όπου και βρισκόταν πριν από λίγα έτη.
Η βασική σύνταξη προνοιακού χαρακτήρα που διασφαλίζει το κράτος διαχρίζεται από το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών που αποκτούν πλέον ανταποδοτικά χαρακτηριστικά και θα καθορίζονται από τον χρόνο που δούλεψε ο κάθε ασφαλισμένος και από το σύνολο των εισφορών που κατέβαλε στα αντίστοιχα ταμεία.
Επιπλέον, θεσμοθετείται η οριστική διάκριση μεταξύ του τομέα σύνταξης και του τομέα περίθαλψης στα ασφαλιστικά ταμεία και δημιουργείται φορέας που θα διαχειρίζεται με ενιαίους τρόπους τα αποθεματικά αλλά και τα διαθέσιμα στο κεφάλαιο αλληλεγγύης γενεών ενδεχομένως και την ακίνητη περιουσία των ταμείων. Κατά τον κ. Λοβέρδο αυτά τα στοιχεία παραμένουν ως ιδιοκτησία των ταμείων αλλά η διαχείρισή τους ανατίθεται πλέον σε αυτό τον νέο φορέα.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έκανε λόγο για ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει όλα τα θέματα (ΒΑΕ, αναπηρικές, διαδοχική κ.λπ.) .
Με τη χθεσινή συνεδρίαση, υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος, τελείωσε η εργασία της Επιτροπής Ειδικών. Στα μέσα Μαρτίου αυτή οφείλει να παραδώσει στην κυβέρνηση το πόρισμά της, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα ετοιμάζει, με γενικό τρόπο για να είναι εφικτό να ενσωματωθούν οι αλλαγές, το σχέδιο νόμου που θα θεσμοθετεί τις δομικές αλλαγές στο σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων που αποκτά εντελώς καινούργια χαρακτηριστικά αυτά που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε.

Οι επισημάνσεις
της εισήγησης Λοβέρδου
– Απαιτείται ριζική και ολοκληρωτική αναδιάρθρωση του συστήματος τόσο ως προς τις δομές όσο και προς τους τρόπους χρηματοδότησής του αφού απειλείται με κατάρρευση και η κυβέρνηση οφείλει να το διασώσει παίρνοντας αποφάσεις με χαρακτήρα εξυγιαντικό, ορθολογικό, αναλογικό και κοινωνικώς δίκαιο.
– Το σύστημα που θα θεμελιωθεί με τις νέες δομικές αλλαγές θα είναι δημόσιο, καθολικό, βιώσιμο, εξορθολογισμένο, διαφανές και κοινωνικώς δίκαιο. Τα υψηλά εισοδήματα και οι εργασιακά ασφαλής θα κληθούν να συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία του.
– Οι προτάσεις που καταθέτει το υπουργείο Εργασίας αφορούν τον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ, ενώ σε άλλη συζήτηση θα κριθούν οι αλλαγές που αφορούν το δημόσιο και οι αλλαγές δεν περιλαμβάνουν ασφαλισμένους που καλύπτονται από το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
– Στους φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας ο πραγματικός μέσος όρος συνταξιοδότησης το 2008 είναι στα 61,4 χρόνια και βρίσκεται οριακά πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο ο οποίος είναι στα 61,1 χρόνια.
Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό
– Απαγορεύεται με νομοθετική παρέμβαση κάθε εθελουσία έξοδος ή πρόωρη συνταξιοδότηση στο μέλλον.
– Θεσμοθετείται νέο καθεστώς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που θα προβλέπει διαδικασίες επικαιροποίησης.
– Η αναλογικότητα και η ανταποδοτική σχέση που δημιουργείται με τη νέα δομή των συντάξεων (άθροισμα βασικής και ανταποδοτικής σύνταξης) αποτελεί ισχυρό κίνητρο παραμονής στην εργασία. Ο κάθε εργαζόμενος θα έχει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να αυξήσει και να διαμορφώσει έτσι ένα καλύτερο επίπεδο σύνταξης.
– Καθιερώνεται πάγιο σύστημα ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ταμεία αντικαθιστώντας έτσι τις διαδοχικές ρυθμίσεις και κατά τον κ. Λοβέρδο δημιουργώντας συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και αποκλεισμού των πελατειακών παρεμβάσεων.
– Η ενοποίηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Με κατεύθυνση τη συγκρότηση τριών ομάδων ως προς τη σύνταξη (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες) θα προωθηθεί σε βάθος δεκαετίας και μετά την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών.
– Οι υπηρεσίες υγείας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα ενταχθούν σταδιακά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
– Η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο σε εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από το 2013.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα