Στρασβούργο – Στοκχόλμη
Διχασμένοι είναι οι Ευρωπαίοι μπροστά στο ενδεχόμενο παρέμβασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Αρνητικός παραμένει ο Χοακίν Αλμούνια, ενώ σύμφωνος με την παρέμβαση εμφανίζεται ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών.
Οι Ευρωπαίοι δεν χρειάζεται να καλέσουν το ΔΝΤ για να βοηθήσει την Ελλάδα και “μπορούν” να αντιμετωπίσουν “μόνοι τους” το πρόβλημα, δήλωσε χθες ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια.
“Δεν χρειάζεται να καλέσουμε το ΔΝΤ” για να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, δήλωσε ο Αλμούνια, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. “Μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας”, πρόσθεσε.
“Εάν έχουμε επαρκή βαθμό συντονισμού, εάν έχουμε την πολιτική δέσμευση (…) έχουμε περισσότερα μέσα από ό,τι χρειάζεται για να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην Ελλάδα”, συμπλήρωσε.
Υπάρχει μια «σαφής υποστήριξη» από την υπόλοιπη Ευρώπη προς την Ελλάδα “σε αντάλλαγμα για μια σαφή δέσμευση από την πλευρά τους να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους», σημείωσε.
Αντίθετα, ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών, Άντερς Μποργκ, θεωρεί ότι ένας δυνητικός ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είναι ταμπού.
“Το να συζητείται ο ρόλος του ΔΝΤ για τη διαχείριση της κατάστασης δεν θα έπρεπε να είναι ταμπού”, δήλωσε ο Άντερς Μποργκ.
Η Ελλάδα έχει κάνει “το πρώτο βήμα” για την ανασυγκρότηση των δημοσίων οικονομικών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές, αλλά “υπάρχουν πολλά ακόμα για να γίνουν, πριν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη”, ανέφερε ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών.
Κατά τη συνάντησή του με τη Γαλλίδα ομόλογό του, εκφράσθηκε “η πλήρης εμπιστοσύνη” τους στην ικανότητα της Ελλάδας να υλοποιήσει το πρόγραμμα για τη μείωση των ελλειμμάτων.
Την ίδια ώρα, σε «κατ? αρχήν συμφωνία» για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα έχουν φτάσει οι χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με πηγές από τη γερμανική κυβέρνηση που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές και δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση, αλλά το πιθανότερο είναι να δοθεί στην Ελλάδα «διμερείς βοήθεια».
Ο Χοακίν Αλμούνια ανέφερε ότι «οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να πουν στην Ελλάδα την Πέμπτη ότι θα έχει τη στήριξη της Ένωσης με αντάλλαγμα σαφείς δεσμεύσεις όσον αφορά τα δημοσιονομικά της σε αντάλλαγμα για τις προσπάθειες που καταβάλουν». Ο Ισπανός επίτροπος υπογράμμισε τη σημασία των δεσμεύσεων της Αθήνας, τονίζοντας σύμφωνα με το Reuters ότι σε άλλη περίπτωση η ευρωπαϊκή στήριξη «απλά θα δημιουργούσε βάση για νέες ανισορροπίες και κρίσεις».
Ο επίτροπος προειδοποίησε ότι τα ελληνικά δημοσιονομικά προβλήματα αποτελούν κοινό πρόβλημα της Ευρωζώνης εξαιτίας του «σοβαρού κινδύνου μετάδοσης» και σε άλλες χώρες, ενώ Ισπανία και Πορτογαλία βλέπουν και τα spread των δικών τους ομολόγων να ανεβαίνουν.