Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Παρίσι
Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή “Μπαρόζο ΙΙ”.
Με 488 ψήφους υπέρ, 137 κατά και 72 αποχές το Κοινοβούλιο τοποθέτησε “τον πρώτο ακρογωνιαίο λίθο μιας ανανεωμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μετά Λισαβόνα εποχή”, όπως αναφέρεται σε ψήφισμα της Διάσκεψης των προέδρων.
Ο πρόεδρος του ΕΚ Γιέρζι Μπούζεκ χαρακτήρισε ιστορική τη χθεσινή ψηφοφορία, αφού για πρώτη φορά ως “συν-νομοθέτης” το ΕΚ ενέκρινε τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γεγονός που προϋποθέτει νέα συνεργασία ανάμεσα στα δύο αυτά θεσμικά όργανα.
Άλλωστε, πριν την έγκριση του “Κολεγίου της Επιτροπής”, η Ολομέλεια ενέκρινε ψήφισμα για την αναθεώρηση της “Συμφωνίας – Πλαίσιο” μεταξύ του ΕΚ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
“Θέλουμε στο πηδάλιο της ΕΕ δύο δυναμικά θεσμικά όργανα και γι? αυτό είναι σημαντική η Συμφωνία – Πλαίσιο”, δήλωσε ο κ. Μπούζεκ.
Η πρώτη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με πρόεδρο τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, έληξε στις 31 Οκτωβρίου 2009.
Στη μεταβατική περίοδο, από τότε έως σήμερα, διεκπεραίωνε “τις τρέχουσες υποθέσεις”, χωρίς να πάρει πρωτοβουλία πολιτικής ή νομοθετικής φύσεως.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, ο ρόλος του ΕΚ ήταν να ελέγχει την περιορισμένη δράση της Επιτροπής αποκλειστικά και μόνο “ως φύλακα των Συνθηκών”.
Στη νέα σύνθεση το “Κολέγιο της Επιτροπής” αποτελείται από 27 Επιτρόπους και τον πρόεδρο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την επιλογή του οποίου ενέκρινε το ΕΚ στις 16 Σεπτεμβρίου του 2009.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, κάθε κράτος -μέλος δικαιούται να έχει έναν Επίτροπο έως το 2014. Στη συνέχεια, ο αριθμός των Επιτρόπων θα ισοδυναμεί με τα δύο τρίτα του αριθμού των κρατών – μελών, εκτός εάν ομόφωνα το Συμβούλιο αποφασίσει να αλλάξει τον αριθμό των Επιτρόπων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα