Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

Σκόπια
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην ΠΓΔΜ το πολυδάπανο σχέδιο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας των Σκοπίων, το οποίο παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες από τις δημοτικές αρχές της πόλης και περιλαμβάνει την τοποθέτηση του α γάλματος του Μ. Αλεξάνδρου.
Το σχέδιο ανάπλασης «Σκόπια 2014», χρηματοδοτείται κυρίως από τον προϋπολογισμό του κράτους και περιλαμβάνει ανέγερση δημοσίων κτηρίων και ορθόδοξης εκκλησίας και τοποθέτηση μνημείων και αγαλμάτων, μεταξύ των οποίων και αυτό του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου στο κέντρο της πλατείας της πόλης. Ο δήμαρχος του περιφερειακού δήμου των Σκοπίων, «Κέντρο», Βλάντιμιρ Τοντόροβιτς δήλωσε ότι το άγαλμα αναμένεται να τοποθετηθεί στην πλατεία των Σκοπίων το δεύτερο εξάμηνο του 2011.
Σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές, το κόστος της υλοποίησης του σχεδίου ανάπλασης της πλατείας της πόλης ανέρχεται περίπου στα 80 εκ. ευρώ. Η ανάπλαση της πλατείας, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, θα προσδώσει στην πρωτεύουσα της χώρας κάλλος και έκφραση, ενώ τα έργα κατασκευής θα δώσουν ώθηση στην απασχόληση.
Αντίθετα, η σλαβομακεδονική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι το κόστος των εργασιών θα φθάσει τα 200 εκ. ευρώ, ποσό απαγορευτικό για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Παράλληλα, αμφισβητεί το περιεχόμενο του σχεδίου και καταλογίζει στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι «ιδεολογική μονομέρεια», στη γραμμή του αποκαλούμενου «εξαρχαϊσμού», την αποφυγή του οποίου -όπως επισημαίνει- συστήνει πλέον και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρόταση για δημοψήφισμα!
Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου οι κάτοικοι των Σκοπίων να αποφανθούν για την υλοποίηση αυτό το «φαραωνικής σύλληψης», όπως το χαρακτήρισε, σχέδιο.
Ο ίδιος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ν. Γκρούεφσκι ότι με αυτό το σχέδιο επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία του λαού, ενώ τόνισε ότι είναι απαράδεκτο σε περίοδο οικονομικής κρίσης να σπαταλώνται εκατομμύρια ευρώ σε έργα προσωπικής ματαιοδοξίας, τα οποία συν τοις άλλοις μπορούν να προκαλέσουν διεθνοτικές εντάσεις.
Στους ισχυρισμούς Τσερβένκοφσκι απάντησαν εκπρόσωποι του VMRO-DPMNE (ηγέτης του οποίου είναι ο κ. Γκρούεφσκι) καταγγέλλοντας, με τη σειρά τους, ότι η αντιπολίτευση προκαλεί για να δημιουργήσει πλασματικό προεκλογικό κλίμα, χρησιμοποιώντας τις «γνωστές μεθόδους του διχασμού και της μισαλλοδοξίας».
Κατά του σχεδίου ανάπλασης της κεντρικής πλατείας των Σκοπίων τάχθηκαν και τα αλβανικά πολιτικά κόμματα στην ΠΓΔΜ, τα οποία επεσήμαναν ότι αποτελεί πρόκληση για τον πολυεθνοτικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της χώρας, καθώς δεν περιλαμβάνει κανένα στοιχείο που να παραπέμπει και στην αλβανική πολιτισμική αναφορά της πόλης.
Το σχέδιο δίχασε, επίσης, ειδικούς και κοινή γνώμη, σχετικά με την αισθητική και τη χρησιμότητά του, ενώ αποτελεί το πρώτο θέμα των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Το άγαλμα ύψους 22 μέτρων, κατασκευάστηκε με άκρα μυστικότητα σε εργαστήρι στη Φλωρεντία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα