Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

KAI ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΥΚΡΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Θα προσβάλει το αποτέλεσμα η Τιμοσένκο
Κίεβο
Ετοιμη να προσβάλει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωσή τους, είναι η ουκρανή πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αντιπροέδρου του κόμματός της, Έλενα Σούστικ, η Τιμόσενκο θα επικαλεστεί νοθεία στις ανατολικές επαρχίες, όπου ο αντίπαλός της Βίκτωρ Γιανούκοβιτς έχει υψηλά ποσοστά. Πάντως, σύμμαχοι και αντίπαλοι την καλούν να παραδεχθεί την ήττα της και να αποχωρήσει χωρίς αντιδράσεις: “Πρέπει να παραδεχθούμε την ήττα και να περάσουμε στην αντιπολίτευση”, δήλωσε για παράδειγμα ο Μίκολα Τομένκο, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και στενός σύμμαχος της Τιμοσένκο, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε μία προσφυγή στα δικαστήρια κατά του εκλογικού αποτελέσματος.
Χθες οι ΗΠΑ χαιρέτησαν την καλή διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, με ανακοίνωσή που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο. “Η διεξαγωγή του πρώτου και του δεύτερου γύρου των εκλογών αποδεικνύουν ότι έχει γίνει ένα νέο βήμα προς την εδραίωση της ουκρανικής δημοκρατίας”, αναφέρει η ανακοίνωση.
Αντίθετα με την Ευρωπαϊκή Ενωση που προχθές δήλωσε ότι “ανυπομονεί να εργαστεί με τον νέο πρόεδρο” της Ουκρανίας, η ανακοίνωση των ΗΠΑ δεν κάνει καμία αναφορά στον Βίκτορα Γιανούκοβιτς ούτε στο μέλλον των ουκρανοαμερικανικών σχέσεων.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
Αντιδράσεις για πυραύλους
των ΗΠΑ στην ΕΕ
Μόσχα
Την αντίδραση της Ρωσίας προκαλούν τα σχέδια εγκατάστασης αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Νικολάι Μακάροφ να εκτιμά ότι τα η ενέργεια αυτή στρέφεται εναντίον της Μόσχας.
“Η ανάπτυξη και εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας (των ΗΠΑ) στρέφεται κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, είπε ο ρώσος στρατηγός, προσθέτοντας ότι το σχέδιο αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να εξασθενήσει την πυρηνική δύναμη αποτροπής της χώρας του.
“Παρά τις διαβεβαιώσεις των (αμερικανών) κυβερνητικών αξιωματούχων ότι όλο αυτό θα κατοχυρώσει την ασφάλειά μας, δεν είναι έτσι”, είπε ο στρατηγός.
“Είναι λοιπόν σαφές ότι η στάση μας στο θέμα αυτό είναι πολύ αρνητική”, τόνισε, προσθέτοντας ότι το αμερικανικό σχέδιο δρα ανασταλτικά στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για τη μείωση των πυρηνικών όπλων.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΟΥΔΑΝ – ΤΣΑΝΤ
Τέλος στις εχθροπραξίες
Χαρτούμ
Σε συμφωνία για έναρξη απευθείας συνομιλιών κατέληξαν Σουδάν και Τσάντ, αποφασίζοντας να συνεργαστούν σε κοινά αναπτυξιακά προγράμματα προκειμένου να ανοικοδομηθούν οι πληγείσες από τον μεταξύ τους (ανεπίσημο) πόλεμο, μεθοριακές περιοχές.
Ο πρόεδρος του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί πραγματοποίησε χθες αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Χαρτούμ για συνομιλίες με τον πρόεδρο Όμαρ Χάσαν αλ Μπεσίρ. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο αφρικανικών πετρελαιοπαραγωγών χωρών είχαν φτάσει στο χειρότερο σημείο, καθώς κάθε χώρα υποστήριζε τους αντάρτες που πολεμούν την κυβέρνηση της άλλης.
“Ήλθα με ανοικτή καρδιά και ανοικτά χέρια για να γυρίσω μία νέα σελίδα στις σχέσεις Σουδάν – Τσαντ”, είπε ο Ντεμπί σε μία συγκέντρωση πολιτών του Τσαντ και του Σουδάν στο Χαρτούμ. Εκανε έκκληση στις ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης του Τσαντ, που έχουν στρατόπεδα στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν, να λάβουν μέρος στις εκλογές στο Τσαντ και να κερδίσουν την εξουσία με την κάλπη και όχι με τις σφαίρες.
“Θα σας δώσω εγγυήσεις ασφαλείας ώστε να μπορέσετε να επιστρέψετε στη χώρα σας και να επανενταχθείτε στην κοινωνία”, είπε ο Ντεμπί για τους “μισθοφόρους” του Τσαντ που το 2008 πολιόρκησαν το προεδρικό μέγαρο στην Τζαμένα.
Προσκάλεσε τον Μπεσίρ, που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην περιοχή του Νταρφούρ, που συνορεύει με το Τσαντ, να επισκεφθεί την Τζαμένα τις προσεχείς ημέρες ανέφεραν σουδανοί αξιωματούχοι, αλλά δεν διευκρινίστηκε η ημερομηνία της επίσκεψης.
“Αυτή η επίσκεψη έδωσε ένα οριστικό τέλος σε όλα τα προβλήματα μεταξύ του Σουδάν και του Τσαντ”, δήλωσε από την πλευρά του προς τους δημοσιογράφους ο Μπεσίρ μετά τις συνομιλίες. Οι αρχές του Σουδάν και του Τσαντ καθώς και οι ίδιοι οι πρόεδροι θα έχουν τώρα τακτικές απευθείας επαφές, πρόσθεσε.
Το Σουδάν “γύρισε εντελώς τη σελίδα” της διένεξής του με το Τσαντ και είναι έτοιμο να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τη γειτονική χώρα, υπογράμμισε ο Μπεσίρ.
Ο σύμβουλος του σουδανού προέδρου Γάζι Σαλαχεντίν δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι σε ένα πρωτόκολλο που υπεγράφη από τις δύο πλευρές αναφέρεται ότι καμία από τις δύο χώρες δεν θα φιλοξενεί στο έδαφός της ανταρτικές δυνάμεις από την άλλη πλευρά και ότι οι αντάρτες αυτοί θα ενθαρρυνθούν να λάβουν μέρος σε εκλογικές και πολιτικές διαδικασίες.
Οι δύο πρόεδροι υπογράμμισαν ότι υποστηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία για το Νταρφούρ που διεξάγεται στο Κατάρ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα