Γράφει η ΕΦΗ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗ
Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η ερευνητική δραστηριότητα γύρω από τις διαταραχές ύπνου των παιδιών, καθώς επηρεάζουν τη λειτουργικότητά τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Προβλήματα ύπνου αντιμετωπίζουν σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό τα παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές. Τα παιδιά αυτά αντιμετωπίζουν κυρίως πρόβλημα στην έναρξη του ύπνου και στην διατήρηση του. Επιπλέον, υποφέρουν από άτακτο ρυθμό ύπνου-ξύπνιου, από πολύ νωρίς πρωινό ξύπνημα και φτωχές συνήθειες ύπνου. Σηκώνονται περισσότερες φορές την νύχτα, υπνοβατούν συχνότερα και δεν ξεκουράζονται όταν κοιμούνται, σε σχέση με τα παιδιά με φυσιολογική ανάπτυξη. Έχει βρεθεί ότι η ποσότητα και η ποιότητα του ύπνου των παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές, επηρεάζει την δριμύτητα των καθημερινών συμπεριφορών που σχετίζονται με την διαταραχή. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στις δυσκολίες του ύπνου στα παιδιά αυτά είναι οι αξιολογήσεις που κάνουν οι γονείς σχετικά με την σοβαρότητα των συμπτωμάτων της διαταραχής, η υπερκινητικότητα των παιδιών αυτών και η επιθετικότητα τους.
Ο διακοπτόμενος ύπνος και η αίσθηση υπνηλίας κατά την διάρκεια της ημέρας, μπορεί να επιδεινώσουν τα κύρια συμπτώματα των παιδιών με διαταραχή στην ανάπτυξη τους, καθώς και τις συμπεριφορές της επιθετικότητας και της υπερκινητικότητας, που εμφανίζονται συχνά ως συνοδευτικές συμπεριφορές της διαταραχής. Επιπλέον, Τα προβλήματα ύπνου αυξάνονται ανάλογα με την σοβαρότητα των συμπτωμάτων της αναπτυξιακής διαταραχής.
Η θεραπευτική παρέμβαση των διαταραχών ύπνου βασίζεται είτε σε συμπεριφοριστικές θεραπείες, με την θετική ενίσχυση των συμπεριφορών που σχετίζονται με σωστές συμπεριφορές ύπνου, είτε με φαρμακοθεραπεία. Η αποτελεσματική παρέμβαση στις διαταραχές ύπνου έχει θετικές επιπτώσεις όχι μόνο στην ποιότητα του ύπνου του παιδιού αλλά και στην συμπεριφορά του, κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και στην καλύτερη λειτουργικότητα της οικογένειας.
*Παιδοψυχολόγος
Τμ. Ψυχολογίας Κρήτης,
Τμ. Ψυχολογίας, Durham
University, UK
.