Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ?ME ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ…

Γράφει ο ΣταυρουλΑκης Αρτεμ. ΚωνστανΤΙνος*

Το φορολογικό νομοσχέδιο που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω τουλάχιστον καταπληκτικό.
Δεν πίστευα στα μάτια μου για το θάρρος του Οικονομικού Επιτελείου να πάρει τέτοιες ριζικές αποφάσεις. Η φορολογική δικαιοσύνη καθώς και η πάταξη μεγάλου μέρους της παραοικονομίας θα μπορούσε να είναι άμεσες συνέπειες μιας ορθής εφαρμογής του.
Ειλικρινά μπράβο τους και πάλι μπράβο τους.
Παρά ταύτα οφείλω -ως πολίτης- να παρατηρώ σφαιρικά το θέμα και όχι μονάχα από την καθαρά φορολογική του πλευρά…
Και εκεί υπάρχουν -όχι διαφωνίες- (εξάλλου είπα πως το νομοσχέδιο είναι καταπληκτικό) αλλά προβληματισμοί?
Αλήθεια ποια η στιγμή της εφαρμογής του?;
Η πάταξη της παραοικονομίας σημαίνει αύξηση των φόρων. Ας μην ντρεπόμαστε και ας μιλήσουμε ντόμπρα. Όταν λέμε φοροδιαφυγή εννοούμε το 98% των επαγγελματιών της Ελλάδας και το 50% των μισθωτών (ασφαλίζονται εκούσια ή ακούσια σε λιγότερα ποσά από ότι λαμβάνουν) και το 70% των συνταξιούχων (δεν δηλώνουν τα πραγματικά ενοίκια που λαμβάνουν). Νόμιμοι είναι το 2% των επιχειρήσεων, το 50% των μισθωτών, το 30% των συνταξιούχων, τα πιτσιρίκια και?εγώ (σ.σ. όποτε μιλάει ο καθένας για τον εαυτό του συνήθως έτσι απαντάει? Όλοι είναι παράνομοι εκτός απ? αυτόν.)
Συνεπώς -με λίγα λόγια- η παραοικονομία της Ελλάδας είναι εν τη ουσία σχεδόν όλη η χώρα!
Η δε πάταξή της θα αναγκάσει την πλειοψηφία των πολιτών να πληρώσει πολύ -μα πάρα πολύ- περισσότερους φόρους, σε όλα τα επίπεδα. Μην βλέπουμε το επιχείρημα του Υπουργείου για μείωση του φόρου σε εισοδήματα έως 40.000 ευρώ. Είναι μεν σωστό αλλά δεν λέει ότι εκτός του φόρου της φορολογικής μας δήλωσης είναι και ο Φ.Π.Α., ο φόρος των καυσίμων, οι υπόλοιποι έμμεσοι ή άμεσοι φόροι αλλά και η αύξηση των τιμών των αγαθών και υπηρεσιών λόγω της νέας φορολογικής -αλλά δίκαιας- πολιτικής. Αν τα συνυπολογίσουμε όλα τότε η πληρωμή των φόρων θα είναι σίγουρα αυξημένη.
Και ερωτώ?
Αυτό το καταπληκτικό φορολογικό νομοσχέδιο μήπως άργησε να έρθει;
Πού θα βρεθούν τώρα τα χρήματα για την πληρωμή των -σωστών επαναλαμβάνω- αυτών φόρων; Είναι σίγουροι πώς υπάρχουν χρήματα στην άκρη από τους επιτηδευματίες ή τους ιδιώτες γενικά;
Ερωτώ: Η αύξηση της φορολογίας -αυτήν την περίοδο- δεν θα σημαίνει μείωση του χρήματος που θα κυκλοφορήσει στην αγορά; Δεν θα σημαίνει μια ψυχολογική πίεση στον καταναλωτή που θα ακούει μια φωνή να του λέει «Κάτσε σπίτι σου και μην καταναλώνεις ούτε 1 ευρώ γιατί θα δεις δύσκολες μέρες…»; Η τόνωση (…τι αστεία λέξη..!!) της αγοράς πού πήγε;
Συνεπώς το εν λόγω νομοσχέδιο μπορεί να είναι φορολογικά άριστο, αλλά οικονομολογικά πάσχει? Και πάσχει για έναν μονάχα λόγο: Επειδή είναι μόνο του?
Εννοώ ότι αν ταυτόχρονα βγουν και νομοσχέδια που να στηρίζουν πραγματικά την αγορά τότε μονάχα θα υπάρξει ελπίδα. Μόνο τότε θα υπάρξει ισορροπία στο σύστημα. Δεν γίνεται να βγαίνει ένα καλό φορολογικό νομοσχέδιο χωρίς να αντιστοιχεί και ένα άλλο αντάξιο για τη στήριξη της αγοράς.? Και βέβαια δεν εννοώ νομοσχέδια της λογικής, «σου βελτιώνω τις δόσεις των δανείων σου για να? σου τα πάρω σε φόρους?».
Αυτό λοιπόν είναι και το σημείο που η κυβέρνηση κινδυνεύει να το πληρώσει με αίμα? Διότι άμα ασχοληθεί μονάχα βρίσκοντας τον καλύτερο τρόπο για να εισπράξει χρήμα και δεν ασχοληθεί αμέσως μετά με τον πολίτη τότε θα ξεχειλίσει το ποτήρι? Ο κόσμος δεν θα δεχτεί μια κυβέρνηση να εισπράττει για να πληρώνει απλώς τα δάνειά της. Θέλει μια κυβέρνηση να εισπράττει για να τα διοχετεύει αμέσως μετά σε μια ποιοτική Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Μέριμνα, Στήριξη της Αγοράς, Ασφάλεια, Προστασία κ.λπ.
Αν η κυβέρνηση δεν προσέξει αυτήν την ισορροπία τότε αντί να αδράξει καρπούς από ένα σωστό φορολογικό νομοσχέδιο θα αδράξει αίμα ζεστό? (είτε δικό τους είτε του κοσμάκη?).
Αυτός ήταν ο προβληματισμός μου πάνω στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την εξυγίανση του φορολογικού μας συστήματος?
Όμως εκτός την οικονομολογική διάσταση του θέματος υπάρχει και η ηθική?
Η καθυστέρηση δεκάδων ετών για λήψη ουσιαστικών μέτρων μου θυμίζει στο μυαλό μου την κάτωθι σκηνή:
«Βρίσκεσαι στην προβλήτα και δεν ξέρεις μπάνιο? Έρχεται κάποιος με φόρα και σου ρίχνει μία και σε ρίχνει στη θάλασσα? Σε αφήνει λίγο να σου ψιλο-φύγει η ψυχή και μετά βουτάει και σε βγάζει μισοπνιγμένο? Μετά καλεί τα τηλεοπτικά κανάλια για να δείξουν την ηρωική του πράξη?».
Καλή επιτυχία -με όλη την καρδιά μου- στην προσπάθεια των Ελλήνων, και όχι των πολιτικών…

* Οικονομολόγος Πανεπιστημίου Μακεδονίας
E-mail: fotakado@otenet.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα