Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

ΑΜΦΙΒΑΛΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Παρίσι
Στην αντεπίθεση περνούν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, που είναι επιφορτισμένοι με την αποτίμηση της οικονομικής σταθερότητας ενός κράτους ή μιας εταιρείας.
Υπερασπίζονται τον εαυτό τους για την κατηγορία ότι έσπειραν τον πανικό στις αγορές, όταν μείωσαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα έκτοτε να τεθεί σχεδόν υπό την κηδεμονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
“Δεν κατανοούμε αυτή την ψύχωση. Είχαμε ξεκινήσει να μειώνουμε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από το 2004 και κανείς δεν αντέδρασε”, δηλώνει ο αμερικανικός οίκος Standard and Poors.
Ανησυχώντας για τη δημοσιονομική κατάσταση της Αθήνας οι οίκοι S&P, Moody?s και Fitch, οι τρεις οίκοι αξιολόγησης που κυριαρχούν στην αγορά, εξέδωσαν ο ένας μετά τον άλλο αρνητική ετυμηγορία για την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα που ζει πάνω από τις ικανότητές της, θα πρέπει να πληρώσει πιο ακριβά για να χρηματοδοτήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
“Αμφιβάλλουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να πάρει μέτρα που θα ευνοήσουν την ανάκαμψή της γιατί στην πραγματικότητα ποτέ δεν έχει ακολουθήσει καμία οδηγία που προέρχεται από την Ευρώπη”, δήλωσε ο Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ, πρόεδρος του Fitch, αναφερόμενος στο σύμφωνο νομισματικής σταθερότητας.
Αυτός ο σκεπτικισμός κλόνισε την ευρωζώνη με φήμες μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στις χώρες του νότου (Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία) και την Ιρλανδία. Η νευρικότητα επικράτησε στην αγορά. Το ευρωπαϊκό νόμισμα έγινε στόχος ενός άνευ προηγουμένου κινήματος κερδοσκοπίας από τη δημιουργία του το 1999 .
“Η πίεση στις αγορές υποχρεώνει ακόμα περισσότερο τις κυβερνήσεις να αποδείξουν τη δημοσιονομική τους πειθαρχία”, εξηγεί ο οίκος Fitch. Μάταια, οι επικρίσεις συσσωρεύονται.
Εδώ και δεκαετίες ο S&P, o Moody?s και ο Fitch ελέγχουν περίπου εκατό χώρες και τους αποδίδουν βαθμολογίες από το εξαιρετικό “ΑΑΑ”, που επιτρέπει στις χώρες να επωφελούνται από καλύτερα επιτόκια, στο χαμηλότερο “DDD”, που σηματοδοτεί την καταστροφή. Οταν μία χώρα βλέπει την πιστοληπτική της ικανότητα να μειώνεται, αυτό αυξάνει τα έξοδα χρηματοδότησής της.
Ομως δύο χρόνια μετά την καταστροφή των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου, στα οποία οι οίκοι αξιολόγησης είχαν δώσει υψηλή βαθμολογία, οι τρεις οίκοι αξιολόγησης θέλουν να αποφύγουν η ελληνική κρίση να μετατραπεί σε δική τους παραμπομπή σε “δίκη”.
“Ενα κράτος που αδυνατεί να πληρώσει δεν σημαίνει ότι έχει χρεωκοπήσει”, επισημαίνει ο οίκος S&P. Επιθυμώντας να ξεκαθαρίσει τη “σύγχυση” για την παντοδυναμία των οίκων αξιολόγησης, ο Moody?s εξέδωσε ένα κείμενο που περιγράφει τη μεθοδολογία αξιολόγησής, “για να ενισχύσει τη διαφάνεια”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα