ΓΙΟΥΡΓΚΕΝ ΣΤΑΡΤ
“Βάλτε τάξη στο σπίτι σας”
Φρανκφούρτη
Νέα μέτρα λιτότητας ζήτησε να πάρει η Αθήνα ο Γιούργκεν Σταρτ, μέλος του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του στη γερμανική επιθεώρηση Ντερ Σπίγκελ, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα πρέπει να διευθετήσει μόνη της τη δημοσιονομική της κρίση.
Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει “να βάλει τάξη στο σπίτι της”, δηλώνει ο κ. Στάρκ στη συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, μια μέρα μετά τη σύνοδο κορυφής των 27 που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα.
Τα μέτρα λιτότητας που εξαγγέλθηκαν ως σήμερα “είναι ένα απολύτως ελάχιστο που πρέπει τώρα να τεθεί σε εφαρμογή, είναι όμως ανάγκη να γίνουν περισσότερα, δεδομένης της ξεκάθαρης επιδείνωσης της κατάστασης”, τονίζει ακόμα στο Ντερ Σπίγκελ, που κυκλοφορεί τη Δευτέρα.
Ο Γιούργκεν Σταρκ απορρίπτει την ιδέα της χορήγησης βοήθειας σε διμερή βάση, όπως για παράδειγμα μιας βοήθειας της Γερμανίας προς την Ελλάδα, κρίνοντάς την “αντι-παραγωγική ή πολύ δύσκολα συμβατή με τις αρχές της Νομισματικής Ενωσης”.
Απορρίπτει επίσης το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωπαϊκού ομολόγου υπέρ της Ελλάδας, το οποίο κατά τη γνώμη του δεν θα διευθετούσε “κατά κανέναν τρόπο τα διαρθρωτικά προβλήματα” της χώρας.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ 27
Ικανοποιημένος ο Όλι Ρεν
Βρυξέλλες
“Ενιαία, ευρωπαϊκή, συντονισμένη και αποφασιστική” χαρακτήρισε από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Ολι Ρεν, τη χθεσινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, απαντώντας στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σε σειρά ερωτήσεων για την ελληνική οικονομία, ο Α. Αλταφάζ είπε ότι η απόφαση της Πέμπτης αποτελεί στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας επισημαίνοντας παράλληλα πως ο κοινοτικός επίτροπος καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα και προωθώντας τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Όπως ανέφερε, τα μέτρα για την εφαρμογή του προγράμματος θα αξιολογηθούν λεπτομερώς το Μάρτιο από την Επιτροπή η οποία εφόσον κρίνει ότι είναι αναγκαίο θα προτείνει τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.
Σημείωσε ακόμη ότι τα μέτρα που παρουσίασε πρόσφατα η Ελλάδα θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα όπως επίσης και το θέμα των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων που προτείνει η Επιτροπή να ανατεθούν στη Γιουροστάτ.
Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για τις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας, ο ίδιος εκπρόσωπος αφού ανέφερε κατ΄ αρχήν ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να υπεισέλθει σε θέματα εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας σημείωσε ότι η αξιολόγηση της Επιτροπής αφορά όλες τις πτυχές του προϋπολογισμού με βασικό μέλημα το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος.
ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Εντείνονται οι έλεγχοι
για το ελαιόλαδο
Εντείνονται οι έλεγχοι για την ταυτοποίηση της ελληνικής ή κοινοτικής προέλευσης του ελαιολάδου μέσω της υποχρεωτικής αναγραφής σε όλες τις συσκευασίες του αλφαριθμητικού κωδικού αναγνώρισης EL 40. Όλες οι επιχειρήσεις τυποποίησης και συσκευασίας παρθένων ελαιολάδων, ελαιολάδων και πυρηνελαίων υποχρεούνται ήδη από 1/7/2009 να αναγράφουν το συγκεκριμένο κωδικό, ο οποίος χορηγείται από το τμήμα Ελαίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις συσκευασίες τους.
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2009
Στάσιμη
η γερμανική
οικονομία
Βερολίνο
Στάσιμη παρέμεινε η γερμανική οικονομία με την εκπνοή του 2009, όπως επιβεβαιώνουν στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, αφού δεν κατέγραψε ανάπτυξη κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2009.
Είχε προηγηθεί αύξηση 0,7% στον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Τα τελευταία στοιχεία που αφορούν το ΑΕΠ δημοσιοποιήθηκαν από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σε μία εποχή κατά την οποία η εικόνα της γερμανικής οικονομίας στο ξεκίνημα του 2010 εμφανίζεται συγκεχυμένη. Οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο ανέλπιστα κατά 3%, καταγράφοντας έτσι την τέταρτη, συναπτή μηνιαία άνοδο και την πρώτη ετήσια από τον Οκτώβριο, ανέφερε την Τρίτη η Στατιστική Υπηρεσία. Οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 3,4%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2008, επιβεβαιώνοντας έτσι τις προβλέψεις ότι ο εθνικός τομέας εξαγωγών θα αναδειχθεί σε κεντρικό μοχλό ανάπτυξης αυτό τον χρόνο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας θα εμφάνιζαν στασιμότητα στις εξαγωγές τον Δεκέμβριο.
Οι εισαγωγές ανά μήνα εμφάνισαν σημαντική άνοδο ύψους 4,5%. Ωστόσο, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 2,6% τον Δεκέμβριο και οι κυριότερες παραγγελίες των εργοστασίων μειώθηκαν κατά 2,3%, ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στον μήνα το υπουργείο Οικονομίας και Τεχνολογίας.
Εν τω μεταξύ, το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε τον Ιανουάριο εν μέσω ανησυχιών για την απειλή ενός νέου κύματος περικοπών θέσεων εργασίας. Η εθνική Υπηρεσία Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 6.000 στα 3.429 εκατομμύρια τερματίζοντας έτσι τη μείωση σε έξι συναπτούς μήνες και ανεβάζοντας ταυτόχρονα το ποσοστό της ανεργίας στο 8,2%.
Η κυβέρνηση αναμένει τη διεύρυνση της εθνικής οικονομίας κατά 1,4% κατά τους επόμενους 12 μήνες μετά από μία δραματική συρρίκνωση κατά 5% τον περασμένο χρόνο στη σκιά της παγκόσμιας ύφεσης. Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας μπορεί να ανέλθει στο 2% αυτό το χρόνο καθώς η παγκόσμια ζήτηση για τα γερμανικά προϊόντα αυξήθηκε.
Το Βερολίνο αναμένει ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 5,1% αυτό τον χρόνο.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
Ικανοποιημένος ο Τρισέ
Φρανκφούρτη
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ χαιρέτισε χθες τη δέσμευση των ευρωπαίων ηγετών για τη στήριξη της Ελλάδας. “Εκτιμώ τη δέσμευση των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ να λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα, εάν είναι αναγκαίο, για να εγγυηθούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ”, δηλώνει ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ χαιρετίζει επίσης τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει “ό,τι είναι αναγκαίο, περιλαμβανομένων των συμπληρωματικών μέτρων” για την επίτευξη των “φιλόδοξων στόχων” της μείωσης των ελλειμμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεργασθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εποπτεία της εφαρμογής του ελληνικού σχεδίου και στην επεξεργασία νέων μέτρων, εάν υπάρξει ανάγκη, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Λ. Κατσέλη για ΕΣΠΑ:
Απορρόφηση 10,3 δισ.
Αθήνα
Να απορροφηθούν 10,3 δισ. ευρώ μέσα στο 2010 από το ΕΣΠΑ έχει στόχο η κυβέρνηση, όπως είπε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη, μετά από τη συνάντηση που είχε με τους γενικούς γραμματείς Περιφερειών για την καλύτερη απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Η υπουργός ζήτησε από τους περιφερειάρχες να συμβάλουν στην προσπάθεια καλύτερης απορρόφησης του προγράμματος και ζήτησε μέχρι τις 10 Μαρτίου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση των προγραμμάτων που διαχειρίζονται, στο πλαίσιο της γενικότερης αναθεώρησης που επιχειρεί το υπουργείο. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, όπως είπε η υπουργός, θα ανακοινωθεί ο νέος προγραμματισμός για την υλοποίηση του προγράμματος, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα διατεθούν τα 300 εκατ. ευρώ που οφείλει το δημόσιο από το Γ? ΚΠΣ και το Αναπτυξιακό.
ΕΣΥΕ – Μειώθηκε
2,6% το ΑΕΠ
Αθήνα
Μείωση κατά 2,6% σημείωσε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) το δ? τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Το ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές 2000) κατά το δ? τρίμηνο του 2009 παρουσίασε μείωση κατά 2,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 και μείωση κατά 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (γ? τρίμηνο 2009).
Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, οι εκτιμήσεις του ΑΕΠ για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2009 έχουν αναθεωρηθεί βάσει νέων στοιχείων κλαδικών δεικτών (μεταποίηση, κατασκευές, τουρισμός, εμπόριο κ.λπ.). Η σημαντικότερη μεταβολή οφείλεται στην αναθεώρηση του δείκτη κύκλου εργασιών στον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης.
Γαλλία – Η χειρότερη ύφεση από το 1945
Παρίσι
Το ΑΕΠ της Γαλλίας υποχώρησε κατά 2,2% το 2009, στη χειρότερη ύφεση που γνωρίζει η χώρα από τα μεταπολεμικά χρόνια. Ωστόσο κατά το τέταρτο τρίμηνο η ανάπτυξη ξεπέρασε τις προβλέψεις φτάνοντας το 0,6%, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο Στατιστικής (Insee). Η υποχώρηση κατά 2,2% στο σύνολο του έτους συνάδει με τις κυβερνητικές προβλέψεις. Η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου. “Μια αύξηση κατά 0,6% σημαίνει δύο φορές καλύτερα από την άνοιξη, τρεις φορές καλύτερα από το φθινόπωρο”, δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RMC. Κατά το τέταρτο τρίμηνο, το Insee στις τελευταίες του προβλέψεις, προέβλεπε ανάπτυξη κατά 0,4% και η Κριστίν Λαγκάρντ είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι ελπίζει σε κάτι περισσότερο του 0,3%. Κατά τη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου, η Γαλλία συνέχισε να χάνει περισσότερες θέσεις απασχόλησης από αυτές που δημιούργησε, αλλά λιγότερο έντονα από ό,τι στο τρίτο τρίμηνο. Αυτή η μείωση των θέσεων εργασίας ανέρχεται σε -56.500, 412.000 στο σύνολο του 2009.
Eurostat: Στο -0,8%
η ανάπτυξη στην Ελλάδα
Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν στο -0,8% του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη και τους «27» το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1%. Σύμφωνα με τη Εurostat, το τέταρτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν στο -2,6%, ενώ την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 2,1% και στους «27» κατά 2,3%.
XΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Σημαντικές απώλειες
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις οδηγώντας την αγορά κάτω από τις 1.900 μονάδες. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.899,42 μονάδες έναντι 1.940,31 μονάδων της προηγουμένης, σημειώνοντας πτώση 40,89 μονάδων ή σε ποσοστό 2,11%.
Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης 80 μονάδων, καταγράφοντας ανώτερη τιμή στις 1.956,67 μονάδες όταν κατέγραφε κέρδη έως και 3,23% και κατώτερη τιμή στις 1.877,60 μονάδες, όταν σημείωνε απώλειες έως και 3,23%. Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 1,09%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει πτώση σε ποσοστό 13,51%.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 937,03 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 3,23%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 2.320,21 μονάδες με μικρή πτώση σε ποσοστό 0,25%. Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 360,47 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 1,36%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 2.137,83 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 2,83%. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.501,76 μονάδες, με πτώση 2,87%.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της Intralot (+1,99%), των ΕΛΠΕ (+1,66%) και του ΟΠΑΠ (+1,34%). Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της Eurobank (-6,62%), της Εθνικής (-6,23%) της Κύπρου (-5,77%) και του ΟΤΕ (-4,22%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές :Lamda Development +12,90%, Κλωνατέξ(πο) +12,50%, Καρέλια +11,40%, S&B Ορυκτά +10,85% και Ιπποτούρ(κ) +9,52%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Ιντεάλ(κο) -9,88%, Ελφίκο(κο) -9,28%, Κεραμεία Αλλατίνη -8,96%, Aspis Bank -8,89% και Βιοτέρ -8,33%.61 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 116 πτωτικά και 50 παρέμειναν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 201,977 εκατ. ευρώ.
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 3.846.237 τεμάχια, Alapis με 2.676.187, ΟΠΑΠ με 2.615.857 και Marfin Popular Bank με 2.534.098 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 53,186 εκατ. ευρώ, ΟΠΑΠ με 39,611, Alpha Bank με 14,081 και Eurobank με 13,259 εκατ. ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 73,021 δισ. ευρώ.
Ευρωζώνη – Διακοπή της ανάκαμψης το τέταρτο τρίμηνο
Βρυξέλλες
Η ζώνη του ευρώ κατέγραψε ανάπτυξη κατά μόλις 0,1% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κάτω από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, και υποχώρηση κατά 4% του ΑΕΠ στο σύνολο του έτους, ανακοίνωσε χθες η ευρωπαϊκή υπηρεσία στατιστικής Eurostat.
Η ισχνή ανάπτυξη στο τέλος του έτους οφείλεται εν μέρει στη Γερμανία, την πρώτη οικονομία της ευρωζώνης , η οποία κατέγραψε στασιμότητα του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο, εξαιτίας της υποχώρησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων. Πρόκειται για μια αιφνιδιαστική ανάσχεση έπειτα από ανάπτυξη κατά 0,7% κατά το τρίτο τρίμηνο.
Η Γαλλία αντίθετα κατέγραψε ανάπτυξη κατά 0,6%, μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών. Αλλά η Ιταλία, η οποία είχε βρεί την πορεία της ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο, κατέγραψε αναπάντεχη συρρίκωνση του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο εξαιτίας της βιομηχανίας.
Η Ισπανία παρέμεινε σε ύφεση, με υποχώρηση της οικονομίας της κατά 0,1% κατά το τέταρτο τρίμηνο. Στο σύνολο του 2009, οι δεκαέξι χώρες της ευρωζώνης κατέγραψαν υποχώρηση ρεκόρ της οικονομικής τους δραστηριότητας κατά 4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέγραψε επίσης υποτονική ανάπτυξη κατά 0,1% του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο, έπειτα ένα 0,3% κατά τη διάρκεια του πρηγουμένου τριμήνου. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,1% στο σύνολο του έτους.