Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Σχεδόν τρεις μήνες μετά τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ η Ντόρα Μπακογιάννη σπάει τη σιωπή της και μιλά στο Βήμα της Κυριακής για όλους και για όλα. Kαθιστά σαφές ότι ο πολιτικός της λόγος αλλάζει και γίνεται πιο επιθετικός, αδιαφορώντας αν η στάση της αυτή θα δυσαρεστήσει αρκετούς στην παράταξή της.
Για πρώτη φορά κάνει λόγο για τα αίτια της ήττας της στην εσωκομματική εκλογή του περασμένου Νοεμβρίου, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι είναι δυσαρεστημένη από τη στάση του κ. Κ. Καραμανλή. Βεβαιώνει ότι δεν θα οργανώσει «αντάρτικο» κατά του κ. Αντ. Σαμαρά, αλλά τονίζει ότι νιώθει πια εν μέρει ανεπιθύμητη στη ΝΔ. Για πρώτη φορά αναφέρεται επίσης ανοιχτά στην εκλογική συντριβή της ΝΔ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.
Αναλύοντας τα αίτια της ήττας απέναντι στον Αντ. Σαμαρά, η τέως υπουργός Εξωτερικών αναγνωρίζει προσωπικά λάθη, αλλά τονίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι χρεώθηκε την αντίδραση των πολιτών απέναντι στην οικογενειοκρατία και στα λάθη της κυβέρνησης Καραμανλή. Υπογραμμίζει επίσης ότι η απουσία του κ. Σαμαρά από την κεντρική πολιτική σκηνή του επέτρεψε να εμφανιστεί ως αντισυστημικός υποψήφιος.
«Έτσι κατάφερε να χρεώσει σε μένα μηχανισμούς, οι οποίοι -το γνωρίζουν καλά οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ- στην πραγματικότητα λειτουργούσαν υπέρ εκείνου».
Για τη στάση του Κώστα Καραμανλή στην όλη διαδικασία, αναγνωρίζει ότι τήρησε την ουδετερότητα, αλλά τονίζει ότι οι περισσότεροι συνεργάτες του στήριξαν τον κ. Σαμαρά.
Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση «τι έφταιξε και ηττηθήκατε, ενώ ξεκινήσατε ως το μεγάλο φαβορί», σημειώνει:
«Εφταιξαν πολλά. Πρώτα απ΄ όλα, τα δικά μου λάθη. Ενας πολιτικός που κατεβαίνει σε μια δημοκρατική διαδικασία, είναι βεβαίως έτοιμος και να κερδίσει και να χάσει. Υπήρξαν πολλοί λόγοι, πολλοί απ΄ αυτούς αντιφατικοί μεταξύ τους. Κατ΄ αρχάς υπάρχει στον κόσμο μια δικαιολογημένη αντίδραση για την οικογενειοκρατία, και απέναντι σε αυτό εγώ δεν μπόρεσα να αναδείξω την αυτόνομη δική μου πορεία όλων των τελευταίων ετών. Δεύτερον, σίγουρα πλήρωσα, στη συγκεκριμένη συγκυρία, την ταύτισή μου με την κυβέρνηση Καραμανλή. Μια στάση την οποία κράτησα συνειδητά, ως συμβολή στην ενότητα της ΝΔ. Θεωρούσα δε, ότι αυτή η στάση μου ήταν η πλέον πειστική απάντηση σε όλους όσοι έλεγαν ότι ροκάνιζα την καρέκλα του Καραμανλή και ότι επιδίωκα να τον ανατρέψω. Η στάση αυτή, όμως, μου χρεώθηκε αρνητικά κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής διαδικασίας. Ετσι χρεώθηκα την οργή πολλών οπαδών της Νέας Δημοκρατίας για τα λάθη της κυβέρνησης Καραμανλή».
Στην ερώτηση «δεν νίκησε όμως μόνο για αυτούς τους λόγους ο κ. Σαμαράς», απαντά:
«Για αυτούς, αλλά και για άλλους. Η πολύ μακρά απουσία του από τα πολιτικά δρώμενα του επέτρεψε να εμφανιστεί ως αντισυστημικός υποψήφιος. Ετσι κατάφερε να χρεώσει σε εμένα μηχανισμούς, οι οποίοι -και αυτό το γνωρίζουν καλά οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ- στην πράξη λειτουργούσαν υπέρ εκείνου. Το ίδιο συνέβη και με την πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης, τα οποία έδωσαν την ολοφάνερη υποστήριξή τους στον κ. Σαμαρά. Δέχθηκα μια λυσσαλέα επίθεση. Ορισμένοι προσπάθησαν να σπιλώσουν ακόμη και την προσωπικότητά μου και την οικογένειά μου. Προσπάθησαν ακόμη, να με εμπλέξουν σε σκάνδαλα. Δέχθηκα μια απίστευτη επίθεση λάσπης την οποία δεν κατάφερα να αποκρούσω. Υπήρξαν και άλλοι λόγοι, αλλά νομίζω πως σας ανέφερα τους βασικούς».
Στο ερώτημα γιατί αρνήθηκε το κομματικό αξίωμα που της πρότεινε ο κ. Σαμαράς, απαντά:
« Ο κ. Σαμαράς μού πρότεινε σε τηλεφωνική μας επικοινωνία μετά την εκλογή του, τη θέση της υπεύθυνης Παιδείας και Πολιτισμού. Είναι σαφές ότι ο χρόνος, αλλά και ο τρόπος που έκανε την πρόταση προδιέγραφε την άρνηση. Διότι σε τελική ανάλυση είναι άλλο πράγμα η ειλικρινής διάθεση συνεργασίας για ουσιαστική σύνθεση των απόψεων και άλλο πράγμα να προσπαθούμε να τηρήσουμε ανεπιτυχώς τα προσχήματα».
Προσθέτει: «Το πρόβλημά μου δεν είναι ούτε τα αξιώματα ούτε οι καρέκλες, και δεν ήταν ποτέ. Το πρόβλημα για μένα είναι ότι η ΝΔ, έπειτα από τη μεγαλύτερη ήττα την οποία έχει γνωρίσει ποτέ, θα πρέπει να προχωρήσει σε μια πολιτική αναγέννηση με καθαρό πολιτικό λόγο, με σαφείς προγραμματικές θέσεις, χωρίς ταλαντεύσεις για το πού πρέπει να πάμε ανάμεσα στον ΛΑΟΣ και το ΠαΣοΚ. Για να ξανακερδίσει σταδιακά την αξιοπιστία της, πρέπει να συγκροτήσει μια νέα πρόταση διακυβέρνησης, μακριά από λαϊκισμούς και συμβιβασμούς».
Σε επισήμανση ότι προφανώς δεν την «βρίσκει σύμφωνη και ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Σαμαράς στελεχώνει τον κομματικό μηχανισμό» και στο ερώτημα αν αισθάνεται ότι ο κ. Σαμαράς προχωρεί σε ένα εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών, απαντά:
« Υπάρχουν ενδείξεις και επιλογές που σίγουρα δεν με βρίσκουν σύμφωνη. Αλλά είναι δικαίωμα του κάθε αρχηγού να επιλέγει τους συνεργάτες του. Αυτό όμως που θα έπρεπε να είναι σαφές είναι ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να εκφράζει ένα πολιτικό εύρος τέτοιο που να συγκροτεί μια πολύ μεγάλη παράταξη. Αρα τα πρόσωπα τα οποία επιλέγονται πάντοτε σηματοδοτούν και κάτι. Ανανέωση δεν σημαίνει ότι αλλάζουμε τις παλιές “κλειστές ομάδες” με νέες. Ανανέωση σημαίνει αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού, άνοιγμα της κομματικής πόρτας, αξιοποίηση όλων των άξιων στελεχών αλλά και προσέλκυση νέων ανθρώπων που κοιτάνε μπροστά και όχι στο παρελθόν».
Για το αν στο μέλλον θα σταθεί απέναντι στον κ. Σαμαρά ή δίπλα στον κ. Σαμαρά, απαντά:
«Εσείς πιστεύετε ότι στο μέσον της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης δικαιούται κανείς να ασχολείται με τον εσωκομματικό μικρόκοσμο; Εγώ δεν πρόκειται να κάνω κλεφτοπόλεμο ή ανταρτοπόλεμο όπως φαντάζονται μερικοί. Αυτό απέχει πολύ από τις αρχές και το πολιτικό μου ήθος. Θα συνεχίσω να μάχομαι για τις ιδέες, τις αρχές, τις αξίες αυτής της παράταξης και για ένα καλύτερο μέλλον».
Για το αν νιώθει ανεπιθύμητη ή ξένη στη ΝΔ απαντά:
«Εδώ κάνετε ένα μεγάλο λάθος: Είμαι η τελευταία που θα νιώσω ποτέ ξένη μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Και αν νιώθω εν μέρει ανεπιθύμητη -εδώ δεν κάνετε λάθος- είναι γιατί ορισμένοι προσπαθούν να δείξουν ότι είμαι ανεπιθύμητη. Αλλά είναι μια πολύ μικρή ομάδα που δεν μπορεί να εκφράσει τη βάση της παράταξης».
Για το αν σχεδιάζει νέο κόμμα, απαντά:
«Η ιστορία έχει δείξει, κύριε Χιώτη, ότι τα κόμματα που γίνονται από προσωπικές στρατηγικές ή από πικρία, ή με αποκλειστικό σκοπό να κάνουν ζημιά σε υπάρχοντα κόμματα, είναι καταδικασμένα να αποτύχουν. Στη ΝΔ έχουμε τέτοιες εμπειρίες από το παρελθόν. Ξέρω, λοιπόν, ότι τα κόμματα δημιουργούνται όταν υπάρχουν σοβαρές κοινωνικές ανάγκες, όταν υπάρχουν κενά εκπροσώπησης μερίδας της κοινωνίας. Το χρέος αυτής της παράταξης είναι ακριβώς να αγκαλιάσει το σύνολο της κοινωνίας και να εκφράσει σε κάποια στιγμή και το πιο δυναμικό, το πιο παραγωγικό κομμάτι των Ελλήνων».

ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ
Εκστρατεία ενημέρωσης
για τα “αντιλαϊκά μέτρα”

ΑΘΗΝΑ
Εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων κατά των «αντιλαϊκών μέτρων» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ξεκινά το ΚΚΕ, με στόχο «να μάθει ο λαός την αλήθεια για τις πραγματικές αιτίες της αντιλαϊκής θύελλας που δεν έχει ημερομηνία λήξης».
«Το ΚΚΕ σημαίνει συναγερμό, μπροστά στον πόλεμο που κήρυξε στο λαό η κυβέρνηση σε συνεργασία με τα άλλα αστικά κόμματα και την ΕΕ και ο οποίος, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, θα έχει δραματικές συνέπειες στη ζωή του» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Όπως τονίζεται, μέσω της εκστρατείας το ΚΚΕ σκοπεύει «να καταδείξει τους τόνους ψέματος που λέγονται από τα αστικά κόμματα, τα ΜΜΕ και τους άλλους μηχανισμούς του συστήματος για να τον εξαπατήσουν και να τον φοβίσουν».
Τέλος, το ΚΚΕ επιρρίπτει ευθύνες και στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι οι δυνάμεις του έχουν ευθύνες, αφού στηρίζουν το ευρωενωσιακό οικοδόμημα, που προώθησε όλα αυτά τα χρόνια πολιτικές που έπληξαν τα θεμέλια του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα