ΑΘΗΝΑ
“Θα ήθελα να μπορώ, όταν θα με ρωτούν οι πολίτες αν βάλαμε κανέναν φυλακή να τους λέω ‘ναι’, βάλαμε τον τάδε και τον τάδε» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ερωτηθείς για την υπόθεση Siemens.
Για την ίδια υπόθεση, σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη εμπλοκή στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πάγκαλος, ξεκαθαρίζει στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία: «Όποιος εμπλέκεται αποκόβεται από την παράταξη και δεν μας εκπροσωπεί. Δεν θα κάνουμε καμία κίνηση υπεράσπισης κανενός».
Ερωτηθείς για την οικονομία και για το εάν η κοινωνία είναι έτοιμη για θυσίες, ο Θ. Πάγκαλος απαντά: «Αν έχουμε κοινωνία, τότε ναι, είναι έτοιμη.»
«Κοινωνία έχουμε όταν υπάρχει μια στοιχειώδης κοινή αντίληψη των πραγμάτων, λογική και αίσθηση της πραγματικότητας. Αν δεν υπάρχουν αυτά δεν υπάρχει κοινωνία, υπάρχουν φυλές.
»Θα μπορούσαν οι συντεχνίες να γίνουν φυλές και να ζουν μέσα στα ερείπια: για παράδειγμα η φυλή των ταξιτζήδων, η φυλή των εφοριακών, των γιατρών, των δικηγόρων και ανάμεσά τους και οι πολιτικές φυλές, του κ. Τσίπρα, της κ. Παπαρήγα με κόκκινες και ροζ σημαίες. Αν είμαστε τέτοιου είδους συνονθύλευμα, τότε δεν είμαστε κοινωνία» δηλώνει ο κ. Πάγκαλος.
«Νομίζω ότι είμαστε κοινωνία κι αυτή έχει δώσει ισχυρή πλειοψηφία σε μία πολιτική δύναμη, η οποία έχει συναίσθηση του καθήκοντος και της πραγματικότητας. Αποδεικνύεται ότι η κοινή γνώμη τις οδυνηρές συνέπειες από την προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας τις εγκρίνει» προσθέτει ο κ. Πάγκαλος.
ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΥ
Συνεπωνυμία η αναφορά σε Ρουσόπουλο
ΑΘΗΝΑ
Συνεπωνυμία αποτελεί η αναφορά στην ατζέντα του Μιχ.Χριστοφοράκου, στον πρώην υπουργό, κ. Θ. Ρουσόπουλο, καθώς το όνομα που υπάρχει στις ατζέντες φέρεται να είναι ενός στενού συνεργάτη του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens.
Στην αναφορά του ονόματός του, ο κ. Ρουσόπουλος είπε μεταξύ άλλων:
«Δεν ανέμενα ποτέ την εμπλοκή του ονόματός μου στην υπόθεση της SIEMENS. Και αυτό διότι ουδέποτε είχα οποιαδήποτε σχέση με την εταιρία αυτή, τον κ. Χριστοφοράκο, ή οποιοδήποτε άλλο στέλεχός της. Σήμερα η εφημερίδα ‘ΤΑ ΝΕΑ’ με παρουσιάζει ως συνομιλητή του κ. Χριστοφοράκου δημοσιεύοντας αποσπάσματα του ημερολογίου του στα οποία εμφανίζονται επαφές με κάποιον Ρουσόπουλο…».
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, αναφερόταν το όνομα Θ. Ρουσόπουλος, που υπάρχει στην ατζέντα Χριστοφοράκου.
Ωστόσο, η εφημερίδα προχώρησε σε διόρθωση, εκφράζοντας τη λύπη της για την παρανόηση που έγινε.
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ
Επίσκεψη
Παπανδρέου
στη Μόσχα
Επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Κατά την παραμονή του στη Μόσχα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα, Τρίτη, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον ομόλογό του Βλ.Πούτιν, τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και με τους προέδρους των δύο σωμάτων της ρωσικής Βουλής, της Κρατικής Δούμας, Μπαρίς Γκριζλόφ, και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Σεργκέι Μιρόνοφ.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣ ο Γ.Παπανδρέου χαρακτήρισε εξαιρετικό το επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων και στρατηγικού χαρακτήρα τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. «Εκφράζω ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πρώτη μου επίσκεψη στη Μόσχα με την ιδιότητα του πρωθυπουργού και είμαι πεπεισμένος ότι οι συνομιλίες μου εδώ θα επιβεβαιώσουν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεών μας, οι οποίες αντανακλούν τις παραδοσιακές φιλικές σχέσεις των δύο λαών ανά τους αιώνες», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Παπανδρέου αναμένεται να βρεθεί το σύνολο των διμερών σχέσεων, με έμφαση στα εκκρεμή ενεργειακά σχέδια μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η Μόσχα επιθυμεί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
Το ενδιαφέρον της Μόσχας παραμένει ενεργό για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream», ο νοτιότερος κλάδος του οποίου θα διέρχεται από την Ελλάδα και θα καταλήγει στην Ιταλία.
Επί τάπητος θα τεθεί, επίσης, η ανανέωση της συμφωνίας για την προμήθεια φυσικού αερίου που λήγει το 2016, για την οποία οι σχετικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να ενταθούν. Θα εξεταστούν, δε, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα που απασχολούν τις ελληνορωσικές σχέσεις, όπως το Κυπριακό, η πρωτοβουλία του προέδρου Μεντβέντεφ για ένα νέο σύμφωνο ευρωπαϊκής ασφάλειας και οι σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ-ΝΑΤΟ.
Οι κ.κ. Μεντβέντεφ και Παπανδρέου θα συζητήσουν, επίσης, την πολιτιστική και ανθρωπιστική συνεργασία των δύο χωρών.
«Οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία είναι στρατηγικές και βασίζονται στα κοινά συμφέροντα των δύο πλευρών, τόσο στον πολιτικό, όσο και στον οικονομικό τομέα», είπε ο κ.Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι «η αλληλεξάρτηση και αλληλοσυμπλήρωση της ΕΕ και της Ρωσίας ειδικά στους τομείς ενέργειας και οικονομίας είναι γεγονός που αναγνωρίζεται ευρέως, καθώς η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενεργειακών πόρων για την Ένωση». Και πρόσθεσε: «Στηρίζουμε την εμβάθυνση του πολιτικού διαλόγου και της πρακτικής συνεργασίας και ιδιαίτερα εκτιμούμε την συνεργασία της Ρωσίας στις προσπάθειες σταθεροποίησης του Αφγανιστάν».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός είπε ότι για την επιτυχία των συνομιλιών η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή κοινότητα πρέπει να προχωρήσουν σε συμβιβασμό.