ΟΛΙ ΡΕΝ:
“Νέα μέτρα αν
κριθεί απαραίτητο”
Βρυξέλλες
Τη λήψη νέων μέτρων για την οικονομία από την ελληνική κυβέρνηση, εάν κριθεί απαραίτητο, ζήτησε ο αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρεν. Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος απάντησε σε σειρά ερωτήσεων για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, το βασικό συμπέρασμα από την πρόσφατη έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την ελληνική οικονομία είναι ότι έχει ενεργοποιηθεί ένας συνδυασμός προσπαθειών από όλους τους παράγοντες, που μπορούν να συνδράμουν με εποικοδομητικό τρόπο όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με στόχο τη διόρθωση της δημοσιονομικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.
Απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση για το εάν η Επιτροπή υποστηρίζει την ανάγκη να ληφθούν από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα, ο ίδιος εκπρόσωπος αρκέστηκε να υπενθυμίσει τη δήλωση στην οποία προέβη την Παρασκευή ο Όλι Ρεν με την οποία “καλεί την ελληνική κυβέρνηση να πράξει τα απαραίτητα, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ειδικότερα, η μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010, θα επιτευχθούν”.
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού ομίλου Goldman Sachs σε κάποιας μορφής δανεισμού προς τη χώρα μας, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν είπε ότι εξ ορισμού τέτοιου είδους δοσοληψίες δεν είναι παράνομες υπό την προϋπόθεση ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις είναι συμβατές με τα επιτόκια της αγοράς και προς τον σκοπό αυτό, όπως συμπλήρωσε, έχει ζητηθεί από την Ελλάδα να δώσει σχετικές διευκρινίσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με τις ευθύνες που έχει η ΕΕ στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν απέφυγε να τις σχολιάσει σημειώνοντας ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής κατέληξαν σε ένα ενιαίο κείμενο δήλωσης στήριξης προς την Ελλάδα.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ “ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ”
“Φορολογική κόλαση”
στις Γαλλικές εταιρείες
Παρίσι
Βαρύτατη φορολογία θα επιβάλει η γαλλική κυβέρνηση, στις γαλλικές εταιρείες που διαθέτουν οποιουδήποτε είδους εγκαταστάσεις σε 18 χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Le Figaro”.
Τα έσοδα από τη φορολόγηση τα μερίσματα, τα επιτόκια και οι εισφορές που διαφεύγουν από αυτούς τους φορολογικούς παραδείσους θα ανέλθουν από 15% ως 50%. Επιπλέον, το 95% των φορολογικών απαλλαγών στα μερίσματα που καταβάλλονται από τις θυγατρικές στις μητρικές εταιρείες θα καταργηθούν εάν η θυγατρική είναι εν λειτουργία σε μια από τις χώρες που περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα της Γαλλίας.
Ο κατάλογος με τις χώρες τις οποίες η γαλλική κυβέρνηση χαρακτηρίζει “μη συνεργάσιμες” περιλαμβάνει πολλές νησιωτικές χώρες της Καραϊβικής, αρκετές χώρες της Κεντρικής Αμερικής, όπως η Κόστα Ρίκα και ο Παναμάς, αρκετά νησιά του Ειρηνικού το Μπρουνέι και οι Φιλιππίνες.
Η οικονομική εφημερίδα “Les Echos” έγραψε ότι η συναίνεση της τελευταίας στιγμής από Χιλή, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Ουρουγουάη, Μπαχάμες και Βανουάτου εξαίρεσαν τις χώρες αυτές από τη μαύρη λίστα.
Η γαλλική κυβέρνηση επιδιώκει να αποδεσμευτεί από τους καταλόγους των φορολογικών παραδείσων που τηρεί ο “Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης” (ΟΟΣΑ).