Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΑΝΗΣΥΧΕΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΠΕΚΙΝΟ
Ανησυχία στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκαλεί η αύξηση της πίεσης των κινεζικών αρχών προς τους διαφωνούντες με τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Η Κίνα σκλήρυνε τη στάση της ακόμη περισσότερο από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, με τη δικαιολογία του κινδύνου απόπειρας αποσταθεροποίησης του καθεστώτος.    
Για να εξασφαλίσει την ανάθεση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, η Κίνα δεσμεύθηκε να βελτιώσει τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, καθώς η Κίνα σκλήρυνε τη στάση της εδώ και δύο χρόνια, καταστέλλοντας τη διαφωνία και το κυριότερο μέσο που χρησιμοποιούν οι διαφωνούντες, το διαδίκτυο. Επιπλέον, ενίσχυσε τα κατασταλτικά μέτρα κατά των μειονοτήτων στο Θιβέτ και την επαρχία Σιντζιάνγκ.
Ακόμη και στο Χονγκ Κονγκ, αυτόνομη περιοχή που απολαμβάνει ευρείας αυτονομίας, οι υπερασπιστές της δημοκρατίας αισθάνονται ότι ο άνεμος αλλάζει. “Αυτή η αυξημένη αυστηρότητα δείχνει ότι το Κόμμα δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να ελέγξει την κοινωνία των πολιτών”, λέει ο Νίκολας Μπέκελιν, ερευνητής του Human Rights Watch στο Χονγκ Κονγκ.
“Το Ιντερνετ, η μεγαλύτερη συνειδητοποίηση των δικαιωμάτων, ένας περισσότερο τολμηρός Τύπος και τα κοινωνικά αιτήματα της μεσαίας τάξης δημιουργούν άνευ προηγουμένου προκλήσεις για την εξουσία του Κόμματος”, προσθέτει.
Ο κινεζικός Τύπος ανακλήθηκε στην τάξη και το Ιντερνετ, τα 380 εκατομμύρια των χρηστών του και οι ιστότοποι σαν το Facebook και το Twitter βρέθηκαν το μάτι του κυκλώνα. “Οι αρχές φοβούνται ένα γεγονός ανάλογο με την επανάσταση Twitter στο Ιράν ή τον Χάρτη 08”, την έκκληση για εκδημοκρατισμό που δημοσιεύθηκε στο Ιντερνετ, με πρωτοβουλία και του Λιού Σιαομπό.
“Μετά τον Χάρτη 08 η εξουσία βλέπει μια νέα απειλή να έρχεται από τον κυβερνοχώρο. Ενίσχυσε την παρακολούθηση του Ιντερνετ και εφάρμοσε σκληρή καταστολή κατά προσώπων σαν τον Λιού που χρησιμοποιούν το δίκτυο”, λέει ο Ουίλι Λαμ.
“Τα καταφέρνουν πολύ καλά” με την αθέτηση των προ-ολυμπιακών τους δεσμεύσεων… Με την οικονομική κρίση έχουν κερδίσει σε επιρροή και η γενική αίσθηση είναι ότι είναι αρκετά ισχυροί για να συνεχίσουν στη γραμμή αυτή”, λέει η Ρόζαν Ράιφ της Διεθνούς Αμνηστίας.
“Η κινεζική κυβέρνηση αισθάνεται αρκετά ισχυρή για να αψηφήσει τις οικουμενικές αξίες. Οι τελευταίες δίκες δείχνουν την αποφασιστικότητά της”, δηλώνει ο Μπάο Τονγκ, πρώην γραμματέας του Ζάο Ζιγιάνγκ, του γενικού γραμματέα του κόμματος που απομακρύνθηκε το 1989 κατηγορούμενος για ελαστική στάση απέναντι στους φοιτητές της Πλατείας Τιενανμέν.
Ωστόσο η ανησυχία υποβόσκει στις δηλώσεις των κινέζων αξιωματούχων. Τον περασμένο μήνα, ο Ζου Γιονγκκάνγκ, μέλος του πολιτικού γραφείου του κομμουνιστικού κόμματος προειδοποίησε ότι “τα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα του λαού αυξάνονται”.
Προς το παρόν, η κυβέρνηση αντλεί την ισχύ της από τις επιδόσεις της κινεζικής οικονομίας και τους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης που εξασφαλίζουν το επίπεδο απασχόλησης, αλλά προσπαθεί να αμβλύνει τα πιο επίμαχα θέματα σύγκρουσης με τον πληθυσμό, όπως το θέμα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα