Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ

Παρίσι
Γαλλία και Ρωσία, διέψευσαν χθες τη δήλωση του επικεφαλής της Ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για πρόταση αποστολής ιρανικού ουρανίου στο εξωτερικό για επεξεργασία.
Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Ilna μετέδωσε δήλωση του Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη μελετά μία νέα πρόταση της Ρωσίας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανταλλαγή ουρανίου.
Διαψεύδοντας τη δήλωση, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό τόνισε ότι η μοναδική πρόταση που ισχύει είναι αυτή που διατυπώθηκε πέρυσι από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).
“Ο κ. Σαλεχί θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η μοναδική πρόταση είναι αυτή που διατύπωσε η IAEA τον περασμένο Οκτώβριο και η οποία δεν έχει λάβει ακόμη ικανοποιητική απάντηση”, είπε ο εκπρόσωπος.
Στη Μόσχα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε με τη σειρά του τη δήλωση. “Η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία απλώς επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους προς τις προτάσεις της IAEA που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν”, είπε.
Η σχετική πρόταση της IAEA προβλέπει να στείλει το Ιράν στο εξωτερικό μία μεγάλη ποσότητα του ουρανίου του που είναι εμπλουτισμένο σε χαμηλό βαθμό και να παραλάβει εμπλουτισμένο ουράνιο κατάλληλο για τον αντιδραστήρα της Τεχεράνης που σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές προορίζεται για ιατρική έρευνα.

Πιέσεις από Ισραήλ – ΗΠΑ
Τη λήψη αυστηρών μέτρων κατά της Τεχεράνης επιμένει να ζητά το Ισραήλ. “Το Ισραήλ κρίνει ότι θα πρέπει να ασκηθεί πολύ ισχυρή πίεση κατά της Τεχεράνης” τόνισε προχθές ο κ. Νετανιάχου από τη Ρωσία όπου βρίσκεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες του περιβάλλοντός του ο κ. Νετανιάχου ενδέχεται να συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ καθώς και με εκπροσώπους των εβραϊκών κοινοτήτων της Ρωσίας.
Την ίδια ώρα η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον, η οποία πραγματοποιεί περιοδεία σε χώρες του Περσικού Κόλπου, εξέφρασε την άποψη ότι η Τεχεράνη “διολισθαίνει προς στρατιωτική δικτατορία”.
Μιλώντας στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με φοιτητές στο Κατάρ η Κλίντον δήλωσε χαρακτηριστικά: “Οι Φρουροί της Επανάστασης πιστεύουμε είναι, ουσιαστικά, αυτοί που υποκαθιστούν την κυβέρνηση του Ιράν”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα