Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΝΤΟΥΜΠΑΪ
Έρευνες για τη δολοφονία αξιωματούχου

ΝτουμπΑΪ
Ένταλμα σύλληψης έντεκα Ευρωπαίων που φέρονται να εμπλέκονται στη δολοφονία υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Χαμάς θα εκδώσει σύντομα το Ντουμπαϊ, όπως δήλωσε χθες ο επικεφαλής της αστυνομίας, που δεν απέκλεισε την εμπλοκή του Ισραήλ στην υπόθεση.
“Δεν αποκλείουμε τη Μοσάντ, αλλλά όταν θα συλλάβουμε τους υπόπτους αυτούς θα γνωρίζουμε ποιος ήταν ο ιθύνων νους. Δεν έχουμε εκδώσει ακόμη εντάλματα σύλληψης, αλλά θα το κάνουμε σύντομα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αστυνομίας Ντάχι Χαλφάν.
Η αστυνομία έχει συλλάβει δύο Παλαιστινίους οι οποίοι φέρονται να παρείχαν επιμελητειακή υποστήριξη στη δολοφονία του Μαχμούντ αλ-Μαμπχούχ σε ένα ξενοδοχείο του Ντουμπάι τον περασμένο μήνα.

?
ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΥΡΑΥΛΟ
Τρεις νεκροί
στο Πακιστάν

Μιρανσαχ
Τρεις ένοπλοι ισλαμιστές σκοτώθηκαν στο Πακιστάν χθες, όταν αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε με πυραύλους ανταρτικές θέσεις στην περιοχή του Βορείου Ουαζιριστάν κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσαν πακιστανικές πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση με πυραύλους που εξαπέλυσαν οι αμερικανικές δυνάμεις σε ένα 24ωρο στην περιοχή αυτή του Πακιστάν, όπου επιχειρούν εναντίον των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα.
Στόχος των πυραύλων ήταν ένα όχημα στο χωριό Τάπι, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων ανατολικά της πόλης Μιρανσάχ, πρωτεύουσας της περιοχής που αποτελεί προπύργιο των φανατικών ισλαμιστών.

ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι Νατοϊκές επιχειρήσεις
Καμπουλ
Για τρίτη μέρα συνεχίστηκε χθες η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στο Αφγανιστάν, ωστόσο, όπως παραδέχονται και οι αξιωματούχοι της Συμμαχίας, οι αυτοσχέδιες βόμβες των Ταλιμπάν προκαλούν σημαντική καθυστέρηση στις επιχειρήσεις. Λίγες ώρες νωρίτερα, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ είχε εκφράσει τη λύπη του για το θάνατο αμάχων.
Ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, δήλωσε ότι η επιχείρηση έχει ως στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και ζήτησε συγγνώμη για τον χαμό αθώων στην πόλη Μαρζάχ του νότιου Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, η πόλη Μαρζάχ έχει εξαιρετική σημασία για τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, αλλά και την κυβέρνηση του Αφγανού προέδρου Καρζάι καθώς αποτελεί προπύργιο των Ταλιμπάν με τον τοπικό πληθυσμό, να στηρίζει τους αντάρτες και όχι τον Καρζάι.
Οι Ταλιμπάν εκτιμάται ότι έχουν εγκαταλείψει την πόλη ή την θεωρούν εξ ορισμού χαμένη, ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα για τις Αρχές είναι η εγκαθίδρυση μιας πολιτικής Αρχής, η οποία θα ελέγχεται από την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.
Με λίγα λόγια, όπως τουλάχιστον σημειώνουν οι ξένοι ανταποκριτές, η πόλη αποτελεί σύμβολο της προσπάθειας περιορισμού της επιρροής των Ταλιμπάν και αντίστοιχα ενίσχυσης του ρόλου της κυβέρνησης της χώρας.

ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Σύλληψη βρετανού δημοσιογράφου
ΓΑΖΑ
Έναν βρετανό δημοσιογράφο συνέλαβε η αστυνομία της Χαμάς και είναι πιθανό να κρατηθεί δύο εβδομάδες ή και περισσότερο, ανάλογα με τη διάρκεια των ανακρίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.
Η Χαμάς ανακοίνωσε τη σύλληψη του ανεξάρτητου δημοσιογράφου Πολ Μάρτιν, προσθέτοντας ότι διαθέτει “ομολογίες” του για τη διάπραξη αδικημάτων που αφορούν την ασφάλεια. Ωστόσο, στη σχετική ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ακριβώς το κατηγορητήριο.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς δήλωσε ότι ο Μάρτιν κρατείται βάσει διαταγής 15ήμερης κράτησης που εξέδωσε ο γενικός εισαγγελέας της Γάζας. “Μπορεί να αφεθεί ελεύθερος ή μπορεί να παραταθεί το 15ήμερο κράτησής του, αναλόγως της έκβασης της έρευνας”, είπε ο εκπρόσωπος Εχάμπ αλ Γσάιν.
Έντονη ανησυχία για τη σύλληψη του Μάρτιν εξέφρασε εκπρόσωπος του γενικού προξενείου της Βρετανίας στην Ιερουσαλήμ και δήλωσε ότι βρετανοί διπλωμάτες έχουν επιληφθεί της υπόθεσης και βρίσκονται σε επαφή με την οικογένεια του δημοσιογράφου.
Ο Γσάιν δήλωσε ότι ένας Παλαιστίνιος που ορίστηκε από το βρετανικό προξενείο επισκέφθηκε τον Μάρτιν και ότι ο δημοσιογράφος επέλεξε παλαιστίνιο δικηγόρο για να τον εκπροσωπήσει.
Όπως και άλλες δυτικές κυβερνήσεις, η Βρετανία απορρίπτει κάθε επίσημη επαφή με τη Χαμάς την οποία δεν αναγνωρίζει λόγω της άρνησης της ισλαμιστικής οργάνωσης να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να αποκηρύξει τη βία.

ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ
Σιδηροδρομικό
δυστύχημα
Βρυξέλλες,

Τουλάχιστον είκοσι άτομα έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί τραυματίστηκαν, σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Βέλγιο, όταν δύο τρένα, που εκτελούσαν τοπικό δρομολόγιο, συγκρούσθηκαν χθες το πρωί κοντά στο Χάλε, 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο VTR 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν, αλλά η εταιρεία που διαχειρίζεται τους σιδηροδρόμους δεν επιβεβαίωσε αμέσως τους αριθμούς, απλά ανακοίνωσε ότι υπάρχουν “πολλοί και σοβαρά τραυματισμένοι”. Οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, μεταξύ των οποίων και οι υπερταχείες που εκτελούν τα δρομολόγια Βρυξέλλες – Παρίσι διακόπηκαν.
Αγνωστος παρέμενε μέχρι χθες το απόγευμα ο ακριβής αριθμός των νεκρών, καθώς πολλοί επιβάτες συνεχίζουν να βρίσκονται παγιδευμένοι μέσα στα συντρίμμια κάτω από συνθήκες σφοδρής χιονόπτωσης.
Εκπρόσωπος των βελγικών σιδηροδρόμων (SNCB) από την πλευρά του δήλωσε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για τα αίτια του δυστυχήματος και αρνήθηκε ότι η εταιρεία έκανε λόγο για 25 νεκρούς. Οπως είπε, στα δύο τρένα τη στιγμή της σύγκρουσης επέβαιναν 250 – 300 άτομα.
“Υπάρχουν ασφαλώς νεκροί, αλλά είναι πολύ δύσκολο να δώσουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό στο παρόν στάδιο. Υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι εκεί μέσα”, είπε.

ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Πέθανε ο γηραιότερος
θανατοποινίτης
Πέθανε από φυσικά αίτια σε φυλακή της Αριζόνα, ο γηραιότερος θανατοποινίτης στις ΗΠΑ. Ο 94χρονος Βίβα Λιρόι Νας, είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1983, για τη δολοφονία ενός άντρα στο Φοίνιξ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Arizona Daily Sun, ο Νας είχε καταδικαστεί για πρώτη φορά το 1947 σε κάθειρξη 25 χρόνων για τον τραυματισμό ενός αστυνομικού στο Κονέκτικατ. Το 1977 καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία ενός άντρα στο Σολτ Λέικ Σίτι και το 1982 δραπέτευσε και ενώ κυκλοφορούσε ελεύθερος διέπραξε τη δεύτερη δολοφονία του, για την οποία περίμενε επί 27 χρόνια να εκτελεστεί.
 
  
ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Βίζα μόνο σε Βρετανούς
Την αναστολή της έκδοσης βίζας για τους πολίτες όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο έδαφός της, πλην της Βρετανίας, ανακοίνωσε αξιωματούχος του μεγαλύτερου διεθνούς αεροδρομίου της χώρας.
“Είναι ορθό. Η απόφαση ελήφθη. Όχι πια βίζες για τους Ευρωπαίους, εκτός των Βρετανών”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΡΩΣΙΑΣ – ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Πρόσκληση Μεντβέντεφ σε Γιανούκοβιτς
Μόσχα
Στη Μόσχα προσκάλεσε τον νικητή των προεδρικών εκλογών Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις Ρωσίας -Ουκρανίας ύστερα από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν αυτές υπό τον απερχόμενο ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιουσένκο.
Ο Μεντβέντεφ απηύθυνε την πρόσκληση σε επιστολή που έστειλε στον Γιανούκοβιτς και δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου. Στην επιστολή αυτή ο ρώσος πρόεδρος επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία δείχνει ότι οι Ουκρανοί “επιθυμούν να θέσουν τέλος στις ιστορικά καταδικασμένες προσπάθειες να σπαρεί διχόνοια ανάμεσα στους λαούς των χωρών μας”.
Την ίδια ώρα το στρατόπεδο της ηττημένης των προεδρικών εκλογών και απερχόμενης πρωθυπουργού Γιούλιας Τιμοσένκο ανακοίνωσε ότι αύριο Τρίτη θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα