Εκτός χρηματοδότησης ΕΣΠΑ “έμειναν” τα προγράμματα “Βοήθεια στο σπίτι” σε όλη τη χώρα, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στους εργαζόμενους, πολλοί από τους οποίους παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες, καθώς δεν τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα τους από τους Δήμους.
Στον Νομό Χανίων οι εργαζόμενοι έχουν πληρωθεί, ωστόσο η αγωνία για την επόμενη ημέρα παραμένει έκδηλη, καθώς, σε περίπτωση που τελικά τα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι» χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους -όπως επιθυμούν, υπό συγκεκριμένες, όμως,
προϋποθέσεις- ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσουν τη δουλειά τους, μετά από 5, 6, ακόμη και 7 χρόνια συνεχούς προϋπηρεσίας, με αλλεπάλληλες ανανεώσεις συμβάσεων, και αφού είχαν επιλεγεί μέσω ΑΣΕΠ!
Το πρόβλημα επεσήμανε στα «Χ.Ν.» ο νομαρχιακός σύμβουλος Χανίων, Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης εξεύρεσης λύσης.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, Θανάσης Καρούντζος έχει συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη σήμερα, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο Ηράκλειο, με τη συμμετοχή όλων των δημάρχων του νησιού και των προέδρων των Κοινωφελών Επιχειρήσεων των Δήμων που υλοποιούν τα «Βοήθεια στο σπίτι».
Στη διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται, μεταξύ άλλων, να τεθούν επί τάπητος και όλα τα επιμέρους θέματα που αφορούν τη μη πληρωμή των εργαζομένων, κυρίως σε Δήμους των Νομών Ρεθύμνου και Ηρακλείου, όπου υπάρχουν και περιπτώσεις Κοινωφελών Επιχειρήσεων που έχουν λάβει τις πιστώσεις αλλά δεν τις έχουν καταβάλει στους εργαζόμενους, όπως ανέφερε χθες, μιλώντας στα «Χ.Ν.», ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης.
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στην Κρήτη αποφάσισαν, κατά πλειοψηφία, στη γενική συνέλευση της 19ης Ιανουαρίου 2010, να συμμετάσχουν σε διήμερη απεργία που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Φεβρουαρίου.
Το σωματείο τους καταγγέλλει ότι «είναι χωρίς θεσμική κατοχύρωση που θα διασφαλίζει μόνιμα όλους τους εργαζόμενους και τη συνέχιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους εξυπηρετούμενους». Και αυτό, «παρά το γεγονός ότι είμαστε η μόνη επαγγελματική κατηγορία εργαζομένων που έχουμε προσληφθεί ήδη μέσω ΑΣΕΠ, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες».
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Η ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων «Βοήθεια στο σπίτι» και ΚΗΦΗ Περιφέρειας Κρήτης, κοινωνική λειτουργός στο πρόγραμμα του Δήμου Πλατανιά, Αριστέα Σποντιδάκη εξήγησε ότι «πριν από 7 – 8 χρόνια, ξεκινήσαμε με την προϋπόθεση ότι τρία χρόνια θα επιχορηγούμαστε από το Γ? ΚΠΣ και μετά -με δέσμευση όλων των Δήμων- για δύο χρόνια με δικούς τους πόρους. Όταν, λοιπόν, ολοκληρώθηκε αυτή η τριετία της επιχορήγησης κάποιοι Δήμοι, σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, γιατί δεν είχαν έσοδα, σήκωσαν τα χέρια ψηλά, λέγοντας ότι δεν μπορούν να τα υλοποιήσουν. Τότε πήραμε παράταση 1+1 χρόνο. Δηλαδή τα 3 χρόνια στην αρχή και τα δύο χρόνια στη συνέχεια χρηματοδοτήθηκαν από το Γ? ΚΠΣ. Μετά, παράταση στην παράταση, φτάσαμε στο τέλος του 2009, όταν, εν όψει του ΕΣΠΑ, έγινε όλη η διαδικασία υποβολής της νέας πρότασης, η οποία έπεσε στο κενό, χωρίς να γνωρίζω τους λόγους. Τα ΚΗΦΗ και οι παιδικοί σταθμοί εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, όμως τα προγράμματα “Βοήθεια στο σπίτι” έμειναν απέξω».
Το Δ.Σ. του Συλλόγου είχε πρόσφατα συναντήσεις με τον υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Σταύρο Αρναουτάκη και με τον κ. Καρούντζο, στους οποίους έθεσε το συγκεκριμένο θέμα, επισημαίνοντας την ανάγκη εξεύρεσης λύσης σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση για τη συνέχιση του προγράμματος χωρίς προβλήματα.
«Ο κ. Αρναουτάκης μας είπε ότι στα τέλη Φεβρουαρίου μία τριμελής Επιτροπή από το Υπουργείο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να κάνει μία επανεκτίμηση των μη απορροφήσιμων πόρων του ΕΣΠΑ από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. και θα προτείνει να χρηματοδοτηθούν τα προγράμματα “Βοήθεια στο σπίτι”. Αν η απάντηση είναι θετική πάμε μέχρι το 2015 μέσω ΕΣΠΑ. Αν, όμως, η απόφαση είναι αρνητική -που αυτό άφησε να εννοηθεί ο κ. Αρναουτάκης- ο κ. υπουργός μας είπε ότι έχει δώσει εντολή να μείνουν στην άκρη 100 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να καλυφθούν τα “Βοήθεια στο σπίτι” σε όλη την Ελλάδα», υπογράμμισε η κα Σποντιδάκη.
Η ίδια διευκρίνισε ότι «για το 2010 δεν τίθεται θέμα να χάσουν κάποιοι από τους ήδη εργαζόμενους τη δουλειά τους. Αυτό δεν το συζητάει κανείς. Όμως, αυτή η σύμβαση θα είναι οκτάμηνη, όπως συμβαίνει με όλους τους συμβασιούχους στους Δήμους. Αρχής γενομένης από Μάρτιο μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Στη συνέχεια και με την εφαρμογή του “Καλλικράτης”, θα υπάρξει νέα προκήρυξη χωρίς να γνωρίζουμε τα κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί εγώ, για παράδειγμα, μετά από οκτώ συνεχόμενα χρόνια δουλειάς να μείνω στον δρόμο. Και αυτό ισχύει για όλους τους εργαζόμενους».
Κύριος σκοπός των προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι» είναι:
? Η παραμονή των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρίες στο οικείο και φυσικό τους περιβάλλον.
? Η διατήρηση της συνοχής της οικογένειας.
? Η αποφυγή χρήσης ιδρυματικής φροντίδας ή καταστάσεων κοινωνικού αποκλεισμού.
? Η εξασφάλιση αξιοπρεπούς και υγιούς διαβίωσης και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Τα προγράμματα απευθύνονται σε:
? Μη αυτοεξυπηρετούμενους πολίτες.
? Άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας.
? Άτομα με ειδικές ανάγκες.
Με άμεση προτεραιότητα σε αυτούς που:
? Διαβιούν μοναχικά.
? Χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα.
? Δεν έχουν επαρκείς οικονομικούς πόρους.
Η σημερινή
σύσκεψη
Ο κ. Καρούντζος συγκάλεσε τη σημερινή σύσκεψη μετά τη συνάντηση που είχε, πριν από λίγες ημέρες, με το Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων στα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι» και στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) της Περιφέρειας Κρήτης.
Κατά τη συνάντηση αυτή, το σωματείο υπέβαλε υπόμνημα στον κ. Καρούντζο, θέτοντας τα παρακάτω ερωτήματα:
? «Θα εξασφαλίσετε επιτέλους την ομαλή αποπληρωμή κάθε μήνα των δεδουλευμένων μας; Κάθε φορά, μέχρι τώρα, από το να εγκριθούν τα χρήματα, να δοθεί εντολή, να φτάσει στις Περιφέρειες, να δοθούν στις Δημοτικές – Αναπτυξιακές… μέχρι να φτάσουν στα χέρια μας… πέρναγαν μήνες …Θα σταματήσει αυτό επιτέλους;
? Τι προτίθεστε να κάνετε τόσο ως περιφερειάρχης αλλά και ως πολιτεία για τη δίκαιη, οριστική και μόνιμη κατοχύρωση δομών και εργαζομένων;
? Τι θα γίνει με όσους δεν έχουν ενταχθεί ακόμη σε Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν τη νέα χρηματοδότηση;
? Τι θα γίνει με όσους έχουν μεν ενταχθεί σε κοινωφελείς αλλά αυτές δεν είναι νομότυπες; (Υπάρχει πληροφόρηση ότι ο επίτροπος δεν υπογράφει για τη δημιουργία πολλών Κοινωφελών λόγω νομικών παρατυπιών, που όμως δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι στις δομές).
? Τι θα γίνει με το ΚΗΦΗ στο Ηράκλειο που σύμφωνα με τη ΔΕΠΤΑΗ που το εκτελεί, οι εργαζόμενοι του θα απολυθούν (ενώ έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ) επειδή απεντάχθηκε από το Γ? ΚΠΣ (με υπαιτιότητα της Επιχείρησης), για να προσληφθούν άλλοι, ώστε να μπορέσει σαν νέα δομή να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ; Την ίδια τύχη θα έχουν σιγά – σιγά όλες οι δομές;».