Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Καλλικράτη βάσανα

Καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του για το πώς μπορεί να δομηθεί δημοκρατικά και αποτελεσματικά η Αυτοδιοίκηση, αλλά δεν καταλαβαίνω όσους διακηρύσσοντας ότι διεκδικούν την αποκέντρωση, συνιστούν? συγκέντρωση της Αυτοδιοικητικής εξουσίας σε ιδιαιτέρως ολιγάριθμα κέντρα, προς τα οποία η προσέγγιση του πολίτη θα δυσκολεύεται υπερβολικά, από θεσμούς εξυπηρέτησης δήθεν, οι οποίοι θα οδηγήσουν σε αύξηση της γραφειοκρατίας και της απόστασής ανάμεσα στους αιρετούς και στους πολίτες.
Προφανώς δεν είμαι νοσταλγός της λόγω κατακερματισμού, προ «Καποδίστρια» αυτοδιοικητικής αφασίας, αλλά αντιδρώ στην σκέψη ότι ο νομός Χανίων θα χωριστεί σε τρεις (!) μόνο δήμους και μάλιστα υπό τις υμνολογίες εκλεγμένων. Υπάρχουν δυο τρόποι για να εξαλείψεις ένα λεκέ. Τον απλώνεις όσο μπορείς μέχρι να γίνει αόρατος ή τον συρρικνώνεις υπερβολικά μέχρι να γίνει αδιόρατη κουκίδα. Φαίνεται ότι στην (άλλοτε) χώρα του μέτρου χάθηκε το μέτρο.
Θα ήταν πολύ ριζοσπαστικό να ανατεθεί η άσκηση των αυτοδιοικητικών πολιτικών στους τρεις? σεβασμιότατους Μητροπολίτες, πλην όμως οι μητροπόλεις ασκούν πνευματικό και από καθέδρας φιλάνθρωπο έργο υπηρέτησης του ποιμνίου, αναφερόμενες στην αιωνιότητα, ενώ οι δήμοι πραγματοποιούν (όχι όλοι βέβαια) έργο εξυπηρέτησης άλλων βιοτικών, επίγειων και μη αναφερόμενων στην αιωνιότητα αναγκών των πολιτών τους.
Και γιατί τρεις Δήμοι και όχι δύο θα ρωτήσει κάποιος, για να του συμπαρασταθώ κατεβάζοντας τον αριθμό σε? ένα?! Να καταργήσουμε τους δήμους και να μετονομάσουμε τις Νομαρχίες σε Δήμους. Απόκριες είναι συνέλληνες και αποκριάτικες ιδέες σχολιάζω. Καλή σαρακοστή.

ΑΕΣ

Λείπει πεζοδρόμιο στην οδό Σολωμού

Για τα προβλήματα με την πεζοδρόμηση της πόλης μας προβάλλουμε συχνά εικόνες με σκοπό να διορθωθούν. Σήμερα τυχαίνει να προβάλλουμε ένα τμήμα από την κεντρική οδό Σολωμού, το οποίο στερείται πεζοδρομίου. Από πού θα περάσει ο πεζός, το παιδικό καροτσάκι ή το αναπηρικό αμαξίδιο; Από το δρόμο, λοιπόν, θέλοντας και μη θα πάει, αντιμέτωπος με τους όποιους κινδύνους. Γιατί;

Γ.Η.Κ.      

Οδός… Δικαϊσιχτιρίων

Kάποιοι τελευταία έχουν βαλθεί να αλλάξουν την ονομασία δρόμων και πλατειών της πόλης, κολλώντας αυτοκόλλητα με την δική τους ονομασία πάνω στην πινακίδα του Δήμου. Οπως αυτή στην πλατεία Δικαστηρίων που… μετονομάστηκε σε οδό “Δικαϊσιχτηρίων”. Μπορεί η πράξη να θεωρείται παράνομη, ωστόσο δεν στερείται χιούμορ…

Γ.ΚΩΝ.

Ε για μόλα,
ε για λέσα?.

Κύριε Διευθυντά.
Σε όσους ασχολούμαστε, εντός εκτός και επί τα αυτά, με τα αγροτικά, είναι γνωστό ότι ο ΕΛΓΑ είναι υπερχρεωμένος. Του λείπουν περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Μόνο. Εξ αιτίας του ότι, τα τελευταία 5 χρόνια χρησιμοποιήθηκε σαν εργαλείο όχι μόνο αποζημιώσεων αλλά και εθνικών ενισχύσεων. Τα γνωστά «πακέτα».
Τώρα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, εξαγγέλλουν την «αναμόρφωσή» του. Σύμφωνα με τα πολύ ψιλά γράμματα των Αθηναϊκών οικονομικών εφημερίδων. Η οποία «αναμόρφωση» θα περιλαμβάνει αύξηση των εισφορών από τις παρακρατήσεις των εισπράξεων που προέρχονται από τη πώληση των αγροτικών προϊόντων. Από το 3% που είναι σήμερα  θα πάνε στο 5% ή 6% ή 7%. Ανάλογα με τις αντιδράσεις.  Ταυτόχρονα σκέπτονται να αυξήσουν και τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ κατά 70 Ευρώ το μήνα!
Αυτό σημαίνει, ότι τα χρήματα που πήραμε, όσοι αγρότες τα πήραμε, αν τα πήραμε, αλλά και εκείνοι που δεν τα πήραμε θα τα επιστρέψουμε στο πολλαπλάσιο. Και η αύξηση επιστροφής χρημάτων από 7% στο 11% του ΦΠΑ δεν θα φτάσει να καλύψει τη διαφορά. Είτε το θέλουμε είτε όχι.
Λυπάμαι που το Τριώδιο έκλεισε και οι αποκριές τελείωσαν. Για να ντυθούμε αγωνιστές και να ξεχυθούμε στους δρόμους. Κυνηγώντας το δάκο! Με νεροπίστολα?

Με εκτίμηση.
ΠΑ. ΝΙΚΟΣ
npgls.bolgspot.com

Κίνδυνος
στην οδό Ακρωτηρίου

Στο τμήμα της οδού Ακρωτηρίου από το εκεί γυμναστήριο – κέντρο Νεράιδα και μέχρι την μεγάλη, πολύ κακή, στροφή ο φωτισμός είναι ανύπαρκτος, ενώ πρόκειται για δρόμο της πόλης μας και στην στροφή αυτή έχουν γίνει αρκετά δυστυχήματα.
Αλλά εκεί που, κυρίως, είναι αισθητή κάθε βράδυ η έλλειψη φωτισμού και η επικινδυνότητα είναι στην διασταύρωση που ο δηγεί δεξιά στον Αγιο Ματθαίο και αριστερά στην κατηφοριά προς οδό Προφήτη Ηλία (οδός Ειρ. Τσουρουνάκη).
Εκεί είναι απαραίτητος ο φωτισμός για να μη θρηνήσουμε θύματα όπως στην αρχή που έγινε η διάνοιξη της κατηφόρας.

Α.Π.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα