Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Μόσχα
Να ζητήσει βοήθεια “από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή την Παγκόσμια Τράπεζα” συνέστησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στη Μόσχα. Υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Μεντβέντεφ εξέφρασε την ευχή να υπάρξει πιο στενή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του κ. Παπανδρέου.
Απαντώντας, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι δικός του στόχος είναι η περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και της ελληνορωσικής συνεργασίας.
Τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στον Ρώσο πρόεδρο συνοδεύουν ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ συναντήθηκε αργότερα με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ. Στην αρχή της συνομιλίας τους ο Ρώσος πρόεδρος είπε: «Μόλις συναντήθηκα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στον οποίο συνέστησα να ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή την Παγκόσμια Τράπεζα».
Απαντώντας ο κ. Ζέλικ είπε: «Ποτέ δεν μπορείς να γνωρίζεις ποιος θα ζητήσει βοήθεια».
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΟΥΤΙΝ
Για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – Ρωσίας μίλησαν οι κ. Παπανδρέου και Πούτιν μετά τη συνάντησή τους.
Η συνεργασία καλύπτει τον οικονομικό τομέα, τον εμπορικό, τον ενεργειακό και τον πολιτιστικό, για τον οποίο υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας για τα έτη 2012 – 2014.
Ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στα οικονομικά ζητήματα, τόνισε ότι η οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή την περίοδο που η Ελλάδα έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα θα βγει από τη δύσκολη αυτή φάση πιο δυνατή κι η κρίση θα δώσει στη χώρα την ευκαιρία να αλλάξει πολλά πράγματα, τα οποία πρέπει να αλλάξει. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα βγει πιο δυνατή, οικονομικά και πολιτικά.
Επίσης επεσήμανε ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να στηρίξει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, για να υπάρξει στην Ελλάδα βιώσιμη οικονομία και δίκαιη κοινωνία.
Η συνεργασία με τη Ρωσία, εξάλλου, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, θα βοηθήσει στην ανάταξη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Αναφέρθηκε δε στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα κατά 4 μοναδες το 2010 και στη μείωσή του στο 3% το 2013. Γι? αυτό, τόνισε, και οι συζητήσεις με τη Ρωσία είναι πολύ σημαντικές.
Σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να υπογράψουν νομική συμφωνία για την ίδρυση φορέα που θα έχει έδρα στην Αθήνα.
Ο κ. Πούτιν επέμεινε ιδιαίτερα στην υλοποίηση του αγωγού South Stream και άλλων ανάλογων μεγάλων σχεδίων, τα οποία, όπως είπε, θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Ειδικότερα για τον South Stream, ο ρώσος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δεν είναι ένα διμερές ελληνορωσικό σχέδιο, αλλά ένα μεγάλο διεθνές σχέδιο, το οποίο υλοποιείται με βάση τις αρχές της αγοράς και δεν έχει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης, ενώ έχει εκφραστεί και ενδιαφέρον από δέκα ευρωπαϊκές χώρες να συμμετέχουν στο έργο.
Οι συζητήσεις αφορούσαν και στην ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο μειώθηκε κατά 40% το 2009, λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως είπε ο κ. Πούτιν.
Από ελληνικής πλευράς εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, η αγορά της οποίας μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες.
Για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων συστήθηκε κοινή διυπουργική επιτροπή, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά σήμερα και θα επαναλάβει τη συνεδρίασή της τους επόμενους μήνες και πάλι στη Μόσχα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα