Αντιδράσεις προκάλεσε το δημοσίευμα των Tάιμς της Νέας Υόρκης, το οποίο έκανε αναφορά για “Ελληνικές αλχημείες” με την Goldman Sachs. “Πρόκειται για πρακτικές που ήταν τότε νόμιμες”, σχολίασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας πως τέτοιου είδους συμβάσεις ανταλλαγής χρέους δεν χρησιμοποιούνται από την Ελλάδα.
“Ό,τι έγινε, έγινε φανερά, δεν κρύφτηκε από κανέναν και κυρίως χωρίς να παραβιάζονται κανόνες της Εurostat”, τόνισε στην εφημερίδα “Τα Νέα” ο πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Χρ. Σαρδελής. Από την πλευρά της, η Κομισιόν ζήτησε διευκρινίσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Τα Νέα”, το 2001 η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα γνωστά σε όλες τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης “currency swaps”. Το συγκεκριμένο “εργαλείο” δούλεψε στην Ελλάδα ως εξής: Χρέος ύψους 10 δισ. σε δολάρια και γεν μετατράπηκε σε ευρώ, με διαμεσολαβητή την Goldman Sachs. Το “κλειδί” για τη μείωση του χρέους -ή την εξαφάνιση χρέους όπως κατηγορεί την Ελλάδα ο διεθνής Τύπος- ήταν η ισοτιμία.
Τότε, η ισοτιμία ευρώ δολαρίου ήταν στα 0,85 δολάρια. Όμως, η Goldman Sachs φέρεται να “αγόρασε” αυτό το χρέος με ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στα 1,30 δολάρια. Με τον τρόπο αυτό, το χρέος μίκρυνε κατά περίπου 2,8 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα θα άρχιζε να ξεπληρώνει το συγκεκριμένο ποσό χρέους από το 2004 έως και το 2019, με ετήσια επιβάρυνση για το έλλειμμα της τάξεως του 0,15% του ΑΕΠ. Όμως, με παρέμβαση του τότε υπουργού Γ. Αλογοσκούφη, το 2005, η σύμβαση με την επενδυτική τράπεζα επεκτάθηκε έως το 2039.
Στο θέμα αναφέρθηκε χθες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.
“Πρόκειται για swaps, δεν είναι ένα, είναι αρκετά swaps, της δεκαετίας του 1990, τα οποία έληγαν όλα αυτά το 2001, την περίοδο εκείνη όπως ξέρετε πολύ καλά προσπαθούσαμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις μας για την ένταξη μας στην ΟΝΕ. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο είναι υπεύθυνο για αυτά τα θέματα σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ έκανε μια διερεύνηση της αγοράς και τελικά κατέληξε σε μια συμφωνία με την Goldman Sachs. “Στην ουσία πρόκειται για έναν έμμεσο δανεισμό, που είναι σύμφωνος με τους κανόνες της Eurostat, απολύτως σύμφωνος. Προφανώς ήξερε” [η Eurostat], σημείωσε ο πρώην υπουργός.
“Ο κύριος στόχος μας ήταν η ένταξή μας στην ΟΝΕ, αν κάναμε διαδικασίες που ίσχυαν σε όλη την Ευρώπη ήταν κακό; Έπρεπε να διασφαλίσουμε τους όρους που άλλες χώρες χρησιμοποίησαν ναι ή όχι;» αναρωτήθηκε και υποστήριξε ότι δεν είναι «καθόλου αθώα” η στιγμή της δημοσιοποίησης της συμφωνίας.