Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Βρυξέλλες
Τη λήψη πρόσθετων μέτρων μέχρι τις 15 Μαΐου, απαίτησαν από την Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., ώστε μέχρι τα τέλη του 2012 να μειωθεί το έλλειμμα κάτω
από το 3% του ΑΕΠ.
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας για την ελληνική οικονομία, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο το οποίο όμως ζήτησε την εφαρμογή ειδικών μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης. Την ίδια ώρα στελέχη της Κομισιόν δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης!
Συγκεκριμένα το Συμβούλιο των υπουργών της Ένωσης, ζήτησε από τις ελληνικές αρχές:
– Επείγοντα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν έως τις 15 Μαΐου 2010. Σημειώνεται ότι στις 15 Μαΐου συμπληρώνονται τρεις μήνες από τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου. Οι τρεις αυτοί μήνες είναι το διάστημα το οποίο σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία απαιτείται για να κριθεί κατά πόσο υπήρξε αποτελεσματική δράση από την Ελλάδα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος.
– Ενισχυτικά μέτρα για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010.
– Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως τα τέλη του 2010, και
– Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως το 2012.
Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο ζητά από την Ελλάδα να υποβάλει έκθεση έως τις 16 Μαρτίου, στην οποία θα προσδιορίζει το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων για το 2010, και μία ακόμη έκθεση έως τις 15 Μαΐου, στην οποία θα καταγράφονται τα μέτρα που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου. Στη συνέχεια η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει εκθέσεις σε τριμηνιαία βάση.
Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου, επισημαίνεται ακόμη ότι στον βαθμό που ορισμένοι κίνδυνοι που συνδέονται με το έλλειμμα και το χρέος επιβεβαιωθούν, η Ελλάδα θα πρέπει να ανακοινώσει στην έκθεση που θα παρουσιάσει στις 16 Μαρτίου πρόσθετα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2010 μπορούν να επιτευχθούν.
Στη σύστασή του το Συμβούλιο σημειώνει ότι είναι “επιτακτική ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και των διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας”.
Το Συμβούλιο καλεί λοιπόν την Ελλάδα να εκπονήσει και να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατόν ένα θαρραλέο και συνολικό πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με συγκεκριμένα μέτρα που να καλύπτουν τους μισθούς, το συνταξιοδοτικό σύστημα, τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, τη δημόσια διοίκηση, τις αγορές αγαθών, το επιχειρηματικό περιβάλλον, την παραγωγικότητα και την αύξηση της απασχόλησης.
Υπενθυμίζεται ότι η κοινοτική νομοθεσία για τα υπερβολικά ελλείμματα προβλέπει ότι το κράτος με υπερβολικό έλλειμμα δεν έχει δικαίωμα ψήφου όταν συζητείται το πρόβλημά του στο Ecofin. Με δεδομένο λοιπόν, ότι στελέχη της Κομισιόν εκτιμούν πως με τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, καλύπτεται το 2,75% από το 4% που πρέπει να μειωθεί φέτος το έλλειμμα, είναι ορατό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων ερήμην της Ελληνικής κυβέρνησης.
Αντιπροσωπία της Κομισιόν θα έρθει στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες για να ελέγξει την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είπε χθες ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν.
“Αναγνωρίζουμε τα σκληρά μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα μέχρι σήμερα και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το ΠΣΑ, καθώς και επιπλέον μέτρα, εάν χρειαστεί, ώστε να πετύχει τον στόχο της για μείωση του ελλείμματος” σημείωσε.
“Η Κομισιόν θα βρίσκεται στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες, αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη, με εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ και αντιπροσωπεία του ΔΝΤ για να επιβεβαιώσουν την εφαρμογή και τα αποτελέσματα αυτών των μέτρων που ανακοινώθηκαν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας” προσέθεσε.
“Στον βαθμό που οι κίνδυνοι για το έλλειμμα και το χρέος υλοποιηθούν, η Ελλάδα πρέπει να ανακοινώσει επιπλέον μέτρα έως τα μέσα Μαρτίου για να πετύχει τον στόχο της για μείωση του ελλείμματος κατά 4% φέτος. Η Κομισιόν είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση των μέτρων που προτείνονται και είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε τα απαραίτητα μέτρα, αν χρειαστεί” τόνισε.

Σε κλοιό πιέσεων

Την ανάγκη λήψης νέων μέτρων ζητούν οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας, με τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ε.Ε., να επισημαίνουν το αίτημα αυτο σε κάθε τους δήλωση.
“Η άποψή μας είναι ότι το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι επαρκές… Χρειάζονται περισσότερα συγκεκριμένα μέτρα ώστε η χώρα να ανακτήσει αξιοπιστία στις αγορές”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Αντερς Μποργκ, προσερχόμενος στη σύσκεψη του Ecofin. Οι Ελληνες “πρέπει να ξεπεράσουν τις προσδοκίες” των αγορών, είπε επίσης ο σουηδός υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι “έχουμε ανάγκη από πιο συγκεκριμένα μέτρα σε ό,τι αφορά τη φορολογία και σε ό,τι αφορά τις δαπάνες”. Αναφερόμενος στο ΔΝΤ ο Αντερς Μποργκ δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί “ένας ισχυρός ρόλος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως προς την επιτήρηση και τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας”. “Η πίεση επί της Ελλάδας αυξήθηκε ώστε να εξετάσει μέχρι τις 16 Μαρτίου τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων”, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γιόζεφ Πρελ. Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Ελενα Σαλγάδο δήλωσε από την πλευρά της: “Θεωρώ ότι, πιθανότατα, τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ελλάδα θα είναι επαρκή”, επαναλαμβάνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν για το θέμα στην επόμενη σύνοδό τους στις 15 Μαρτίου.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Στο στόχαστρο
ο 14ος μισθός

Αύξηση του ΦΠΑ κατά μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες, εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 15% – 16% και κατάργηση του “14ου μισθού” συμπεριλαμβάνονται μέσα στα μέτρα τα οποία ζητά η Ε.Ε. να ληφθούν από την Ελλάδα.
Οι Βρυξέλλες πιέζουν για επιπλέον μέτρα μείωσης του μισθολογικού κόστους τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, για την “αύξηση της ανταγωνιστικότητας”. Σύμφωνα με το in.gr, στο “σενάριο του τρόμου” για μισθωτούς και συνταξιούχους περιλαμβάνονται το τριετές πάγωμα μισθών στο δημόσιο, η “απελευθέρωση” των απολύσεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ο υπολογισμός της σύνταξης με βάση ολόκληρο τον εργασιακό βίο, η αύξηση και του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων και το “μαχαίρι” σε πρόωρες, αναπηρικές συντάξεις.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, υπογράμμισε ότι η συνδρομή του είναι καθαρά τεχνικής φύσεως. Το ΔΝΤ δεν θα εμπλακεί στον ελληνικό προϋπολογισμό, είπε και προσέθεσε πως σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά δεν πρόκειται να σχεδιάσει τη στρατηγική εξόδου από την κρίση. “Εάν η Καλιφόρνια είχε πρόβλημα αναχρηματοδότησης, οι ΗΠΑ δεν θα προσέφευγαν στο ΔΝΤ. Οπότε, γιατί να το κάνουμε εμείς;” σημείωσε.
Στο θέμα του ΔΝΤ αναφέρθηκε και ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι η κοινή ευρωπαϊκή στήριξη για την ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας “πρέπει να γίνει με ενισχυμένο τον ρόλο του ΔΝΤ, με επιτήρηση, με παρακολούθηση της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας”.
“Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι πολύ ξεκάθαρος. Αναφέρθηκε σε αυτό ο πρωθυπουργός στην δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα. To ΔΝΤ έχει έναν ρόλο στην Ελλάδα, όπως έχει ήδη αυτή τη στιγμή, θα έχουν ένα εποπτικό ρόλο εκεί και θα συνεργάζονται πολύ στενά με την Κομισιόν” ανέφερε ο Φινλανδός υπουργός.
Το θέμα του ΔΝΤ έθιξε χθες και ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος συναντήθηκε νωρίς το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Ο κ. Μεντβέντεφ συναντήθηκε αργότερα με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ. Στην αρχή της συνομιλίας τους ο Ρώσος πρόεδρος είπε: “Μόλις συναντήθηκα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στον οποίο συνέστησα να ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή την Παγκόσμια Τράπεζα”. Απαντώντας ο κ. Ζέλικ είπε: “Ποτέ δεν μπορείς να γνωρίζεις ποιος θα ζητήσει βοήθεια”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα